SANATATE

Parkinson: Semnul din salivă și transpirație care trădează boala

Parkinson: Semnul din salivă și transpirație care trădează boala. Boala Parkinson este o afecțiune neurodegenerativă care afectează în primul rând mișcarea, dar poate provoca și o varietate de simptome surprinzătoare și neașteptate.

Deși boala Parkinson poate fi dificil de diagnosticat, recunoașterea semnelor și simptomelor poate fi primul pas către obținerea ajutorului și tratamentului necesar pentru a gestiona afecțiunea.

Parkinson: Semnul din salivă și transpirație care trădează boala – Simptomele

Tulburări ale somnului

Din păcate, tulburările de somn reprezintă unul dintre cele mai frecvente simptome nemotorii ale bolii Parkinson. Persoanele cu boala Parkinson pot avea probleme de somn, cum ar fi visele vii, coșmarurile și chiar visele de actorie. Aceste probleme au tendința de a progresa odată cu boala. Boala Parkinson poate perturba ciclul natural de somn-veghe al creierului, ceea ce poate cauza aceste probleme de somn, potrivit dcmedical.ro.

insomnie parkinson

CITEȘTE ȘI: Semnele timpurii mai puțin obișnuite care pot anunța boala Parkinson: La ce să fii atent

Dificultate la înghițire

Dificultățile de înghițire și salivarea sunt simptome comune care afectează multe persoane cu boala Parkinson. Aceste probleme pot duce la situații inconfortabile și jenante, precum și la creșterea riscului de pneumonie și alte complicații.

Pierderea mirosului

Pierderea mirosului este un simptom non-motor comun în boala Parkinson. Ea poate apărea cu ani înainte de apariția simptomelor motorii și se crede că este cauzată de degenerarea celulelor nervoase din sistemul olfactiv.

Probleme intestinale

Evident, problemele intestinale nu sunt exclusive bolii Parkinson. Cu toate acestea, aceasta este o problemă mai puțin cunoscută pe care o pot experimenta persoanele care suferă de această boală. Acest studiu discută potențiala legătură dintre intestin și creier în cazul bolii Parkinson și explorează posibilitatea de a utiliza terapii bazate pe alimente pentru a îmbunătăți simptomele.

Durere și sensibilitate

Unul dintre cele mai dificil de gestionat simptome ale bolii Parkinson este durerea cronică care, cel mai probabil, vine odată cu diagnosticul. Durerea poate lua diverse forme, cum ar fi durerea musculo-scheletală, distonică sau neuropatică. Studiile au arătat că durerea afectează până la 85% dintre persoanele cu Parkinson și le poate afecta calitatea vieții, starea de spirit și mobilitatea.

Distonia

Contracțiile dureroase, cunoscute sub numele de distonie, pot face dificilă viața pacienților cu boala Parkinson. Distonia este o tulburare de mișcare care poate apărea în boala Parkinson și în alte afecțiuni neurologice. Distonia se caracterizează prin contracții musculare involuntare care provoacă răsuciri și mișcări repetitive sau posturi anormale.

Probleme ale vezicii urinare și ale intestinelor

Boala Parkinson este cauzată de degenerarea celulelor nervoase dintr-o parte a creierului numită substantia nigra. Acest lucru duce la o scădere a dopaminei, o substanță chimică care ajută la controlul mișcărilor.

Cu toate acestea, dopamina joacă, de asemenea, un rol în reglarea sistemului nervos autonom, care controlează funcțiile involuntare ale corpului, cum ar fi controlul vezicii urinare și al intestinelor.

Dificultăți de vorbire și comunicare

Boala Parkinson poate afecta nu numai mișcarea, ci și vorbirea și înghițirea, ceea ce poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții. Unul dintre cele mai izolante simptome în boala Parkinson este reprezentat de problemele de vorbire și comunicare.

Hipotensiunea ortostatică

Hipotensiunea ortostatică este o problemă frecventă cu care se confruntă persoanele cu boala Parkinson. Este o scădere bruscă a tensiunii arteriale care apare atunci când vă ridicați în picioare dintr-o poziție așezată sau culcată, ceea ce poate provoca amețeli, amețeli și chiar leșin.

Acest lucru poate fi deosebit de periculos pentru persoanele cu boala Parkinson, care pot prezenta un risc crescut de căderi și alte leziuni.

CITEȘTE ȘI: Contează ce fel de cafea bei: Sortimentul care poate preveni Alzheimer și Parkinson

Înghețarea mersului

Înghețarea mersului este un simptom comun și frustrant al bolii Parkinson care afectează mobilitatea și echilibrul. Acesta apare atunci când o persoană are brusc senzația că picioarele îi sunt lipite de pământ și nu poate face un pas înainte. Acest lucru poate duce la căderi și leziuni și poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții unei persoane.

Sindromul picioarelor neliniștite

Sindromul picioarelor neliniștite este o afecțiune comună care afectează multe persoane cu boala Parkinson. Acesta se caracterizează printr-o nevoie copleșitoare de a mișca picioarele, care este adesea însoțită de senzații inconfortabile, cum ar fi furnicături sau arsuri.

Acest sindrom poate fi legat de disfuncția dopaminei în creier, deși mecanismele exacte nu sunt bine înțelese. În plus, poate fi cauzat de alți factori, cum ar fi deficiența de fier, neuropatia periferică sau medicamentele utilizate pentru tratarea bolii Parkinson.

teotrandafir.com

Transpirație excesivă

Transpirația excesivă, cunoscută și sub numele de hiperhidroză, este o problemă comună cu care se confruntă persoanele cu boala Parkinson. Aceasta poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv efectele secundare ale medicamentelor, modificări ale sistemului nervos și modificări ale sistemului de termoreglare a organismului.

Modificări ale vederii

Simptomele vizuale sunt frecvente în boala Parkinson și pot include vedere încețoșată, vedere dublă și dificultăți de percepție a adâncimii. Aceste simptome pot fi cauzate de mai mulți factori, inclusiv modificări ale sistemului nervos, efecte secundare ale medicamentelor și probleme oculare.

Schimbări de dispoziție și comportamentale

Boala Parkinson nu este doar o boală fizică. Ea poate duce, de asemenea, la schimbări comportamentale și de dispoziție. Aceste schimbări pot include anxietate crescută, iritabilitate și retragere din situațiile sociale, precum și dificultăți în controlul impulsurilor, cum ar fi jocurile de noroc sau mâncatul în exces.

Producția de salivă

Salivarea este un simptom comun al bolii Parkinson și apare din cauza modificărilor la nivelul mușchilor gurii și gâtului. Boala Parkinson poate cauza dificultăți la înghițire, scăderea controlului mușchilor faciali și scăderea controlului salivei, toate acestea putând contribui la salivare.

Comentarii: