RELATII

Pasiune versus dragoste. Ce alegi?

Fluturi în stomac… Știi, momentele alea magice când întâlnești pe cineva care te fascinează? Te gândesti tot timpul la el, vorbiți pe Facebook, WhatsApp, SMS, ai impresia că sunteți făcuți unul pentru altul și te miri de cum vă completați atât de bine unul pe celalalt?

O relație împlinită, de lungă durată, nu o aventură trecătoare,  implică două faze: de atracție și, cea mai importantă, cea de menținere.

In prima fază, cea de atracție,  ceea ce simțim e preponderent pasiune. Suntem atrași de multe ori de persoane cu care nu putem forma o relație de lungă durată, împlinită, din diverse motive (existența unui mariaj al celuilalt, distanța, meseria etc).

Insă, pentru că în creierul nostru se descarcă o multime de hormoni și neurotransmițători care ne fac să ne simțim bine, mai ales dacă ne implicam și sexual, ne atașăm de partener, omitem să dăm atenție semnalelor care ne spun că nu este bine.

Nu spune nimeni că nu este ok să fii atras de partenerul tău, însă, dacă atracția și pasiunea copleșesc rațiunea, șansele ca relația să se transforme în dragoste profundă scad drastic.

Gîndește-te ce se întâmplă când aprinzi focul: ca să dureze, trebuie să construiești o bază solidă, să pui încet lemne. Daca focul se aprinde rapid și nu are o bază solidă se va consuma rapid, iar la fel de rapid se va și stinge. Dacă, însă, are o bază solidă, e alimentat constant, se va menține.

Pasiunea e rapidă, bazată mult pe emoții de moment, pe sintagma: vreau acum! Astfel, renunți la lucruri importante în ce priveste serviciul, prietenii sau viața personală doar pentru a fi cu partenerul. Pasiunea nu presupune eforturi – e atât de ușor să renunți la tine și să-i faci pe plac partenerului! Dar va păli pe măsură ce trece timpul.

Pasiunea este trecătoare, e demonstrat științific faptul că dispare într-un interval de câteva săptămani  până la3 ani. Ea se bazează mult pe imaginea pe care ne-o facem despre partener, refuzând să vedem lucrurile care ar face relația să nu funcționeze. Pasiunea este bazată pe nesiguranță. Traiești o emoție puternică, plutești, însă teama de a nu-l  pierde este mereu cu tine și te împiedică să experimentezi o apropiere profundă de partener.

Pe de altă parte, dragostea este o alegere și implică mai mulți factori. Respectul, toleranța, acceptarea necondiționată, dăruirea, recunoștință, angajamente respectate.

Dragostea te ajută să treci peste momentele neplacute, pentru că așa alegi (conștient deci!),pentru că ambii parteneri împărtășesc aceleași valori. Dragostea te ajută sa nu-ți critici partenerul chiar dacă nu îți place ceea ce face ( în cazul pasiunii, crezi că îți place totul).

Dragostea înseamnă a spune nu unor oportunități de a avea alte relații pasionale cu alți parteneri pentru că ai un angajament cu o persoană cu care ai valori comune, pe care o respecți și alături de care te simți împlinită.

Dragostea necesită efort, dar ceea ce obții te ajută să treci peste etapele de dificile, să te îmbogățești spiritual, să crești, să dăruiești, să fii implinită și fericită.

Tot ce vedem în jurul nostru (filme, cărți, știri, reclame) ne induc faptul că dragostea e pasiune! Fără să vrem, ajungem să nu mai facem diferența și să ne așteptăm să trăim mereu acele clipe de pasiune confundându-le, irațional, cu iubirea. Firesc, pasiunea e o componentă necesară a dragostei. Însă, dacă ne alegem partenerul pe baza ei, riscul e foarte mare de a ajunge într-un blocaj, într-o relație disfunctională, nefericită, plină de remușcări și reproșuri. Gândește-te cum e, de exemplu, să-ți petreci Revelionul acasă, singură, iar ”iubirea vieții tale” să fie împreună cu soția, copii și prietenii săi.

Apelând  la rațiune, înțelegem că putem fi atrase de persoane cu care nu putem avea o relație de lungă durată. În loc de a ne implica și a risca să ajungem în situația de a ne certa, de a ne forța unul pe celalalt să ne schimbăm conform imaginii din capul nostru. Pe scurt, în loc de a ne distruge ce este mai bun în fiecare dintre noi sau în loc de a fi o sursă de nefericire pentru cei din jurul nostru.

Așadar… Pasiune? Dragoste? Cu toții am trecut pe acolo. Însă nu toți ne-am și maturizat!

Foto: Twitter

Comentarii: