SANATATE

Pericolul de a nu merge la baie când te scapă pipi: Cum te poate ucide un lucru atât de banal

waarmedia.com

Cu toții am avut dorința disperată de a face pipi, fără a avea unde să mergem. Cu toate acestea, se pare că a te ține în loc de a urina este dăunător pentru sănătatea ta.

Vezica urinară poate ține până la jumătate de litru de urină, chiar dacă pare greu de crezut. Pe peretele vezicii urinare există mici receptori care pot detecta cât este acolo și pot trimite un mesaj creierului când este plină. Din fericire, creierul trimite, de asemenea, un semnal înapoi, spunându-i vezicii urinare să nu dea drumul imediat.
Dacă decizi să ignori aceste semnale și să te abți prea mult timp să urinezi, acest lucru ar putea avea unele consecințe grave.

În cel mai rău caz, urina ar pătrunde în rinichi și ar putea provoca eșecul acestora, ceea ce ar putea fi fatal.

Vestea bună este că e mult mai probabil să îți pierdeți controlul asupra mușchilor și să faci pe tine înainte să se întâmple asta.

Iată câteva dintre cele mai importante motive pentru care să nu te abți să faci pipi.

CITEȘTE ȘI: Nu știi cât de importantă e până nu o pierzi! Cum să îți păstrezi sănătatea vezicii urinare

O vezică explozivă

Este incredibil de rar și puțin probabil să se întâmple, dar vezica urinară poate exploda dacă te abții prea mult timp, potrivit nypost.com.

Când vezicii urinară va exploda, urina va umple abdomenul și vei avea nevoie de o intervenție chirurgicală de urgență pentru a o repara. Cu toate acestea, este mult mai probabil ca vezica să se întindă pur și simplu sau mușchii să devină mai slabi, determinându-te să faci în pantaloni.

Infecţie

Infecțiile tractului urinar (ITU) apar atunci când tractul urinar se infectează din cauza bacteriilor.

Acestea pot provoca dureri, arsuri și înțepături când urinezi, simți o nevoie urgentă de a face pipi. Urina are o culoare întunecată și miroase urăt. Te doare în partea inferioară a stomacului.

Studiile au arătat că faptul că te abții prea mult să urinezi poate provoca multiplicarea bacteriilor responsabile de infecție.

Dacă nu bei suficientă apă, nu mergi la baie după sex sau nu faci pipi suficient de des, ai un risc mai mare de a dezvolta o ITU.

Incontinenţă

Incontinența este atunci când corpul tău se luptă să controleze dorința de a merge la toaletă. Un simplu strănut sau o tuse îți poate provoca scurgeri, mai ales la femeile care au născut.

Este cauzată de o slăbire a mușchilor pelvisului. Mușchii planșei pelvine se întind de la osul pubian din față până la baza coloanei vertebrale. Ei au forma unei curele și țin toate organele pelvine la locul lor, inclusiv vezica urinară. Mușchii pot deveni mai slabi dacă te abții frecvent să urinezi.

Pentru a îți menține forța mușchilor pelvisului, ar trebui să mergi la toaletă ori de câte ori ai nevoie și să practici exercițiile Kegels.

Pietre la rinichi

Pietrele la rinichi se formează atunci când produsele reziduale din sânge formează cristale și se dezvoltă în timp. Sunt mai frecvente dacă nu bei suficiente lichide și dacă te abții constant să urinezi.

Majoritatea pietrelor la rinichi sunt suficient de mici pentru a fi eliminate – deși dureros – atunci când mergi la baie, însă unele pot necesita intervenții chirurgicale pentru a le îndepărta.

Dacă ai pietre la rinichi, este posibil să simți dureri persistente la nivelul spatelui, greață și durere sau sânge atunci când urinați. Mergeți la un control dacă credeți că aveți pietre la rinichi.

Vezică întinsă

Vezica urinară se poate întinde dacă nu urinezi suficient de des. Când vezica urinară devine prea plină, lichidul determină mușchii și membranele să se întindă în jurul ei. Când se întâmplă acest lucru, este posibil ca la un moment dat să îți fie mai greu să dai drumul la urină, deoarece vezica urinară nu revine la forma inițială. În cazurile severe, o persoană ar putea avea nevoie de un cateter pentru a putea urina.

CITEȘTE ȘI: Sfatul specialiștilor: Ce să NU faci niciodată la duș – Îți poate afecta vezica urinară

Durere

Dacă te abții prea mult să urinezi, este posibil ca să simți dureri în tot corpul.

Suntem cu toții familiarizați cu acea senzație care ne spune că trebuie să mergem la toaletă, dar care poate călători mai departe în vezică sau rinichi și poate deveni mai dureros.

Mușchii tăi pot rămâne, de asemenea, încordați chiar și după ce te-ai ușurat, deoarece au ținut atât de mult timp încât le este greu să se relaxeze.

Comentarii: