NUTRITIE

Piadina, preparat tradițional italian care înlocuiește pâinea

Piadina italiană sau Piada (lipie piadina) este o pâine subțire, a cărei proveniență se află în regiunea istorică Romagna.

Preparată din câteva ingrediente de bază, precum făină albă, ulei de măsline sau untură, sare și apă, este unul din cele mai gustoase preparate tradiționale. Produs care a fost adăugat pe lista produselor alimentare tradiționale din Italia, regiunea Emilia Romagna.

CITEȘTE ȘI: Endocrinolog: Aceasta este cea mai utilă pâine pentru diabetici

Piadina, preparat tradițional italian care înlocuiește pâinea

Ingrediente:

  • 300 g făină
  • o linguriță sare
  • o linguriță praf de copt
  • 2 linguri unt
  • 200 ml apă caldă

Piadina, preparat tradițional italian care înlocuiește pâinea

Mod de preparare:

Piadina se prepară foarte ușor, timpul total fiind de 60 de minute. În timp ce lași aluatul să se odihnească, poți pregăti umplutura preferată.

  • Se pune făina într-un bol, împreună cu praful de copt și puțină sare;
  • Se amestecă bine, după care se adaugă ulei sau untură;
  • Se adaugă apă la temperatura camerei. Se amestecă tot pentru câteva minute până când aluatul devine fin și compact. Dacă aluatul se lipește de degete, se presară câteva picături de făină. Înainte de coacere, aluatul nu trebuie să fie lipicios;
  • După preparare, aluatul se acoperă cu o folie de aluminiu și se lasă aproximativ 30 de minute, la temperatura camerei. Ulterior, se împarte aluatul în 6 porții egale;
  • Din cele șase porții se formează câte o biluță, după care se acoperă încă 10 minute cu un prosop de bucătărie. Se rulează fiecare minge și se formează câte un disc cu o grosime de ⅘ și diametrul egal în cazul tuturor;
  • Se coc rând pe rând. În timp ce se coace una, se recomandă ca celelalte să fie acoperite cu un prosop pentru a se evita uscarea aluatului;
  • Fiecare lipie se coace într-o tigaie anti-aderentă, se întoarce după 1 minut sau când se observă bule pe suprafața acesteia. Se repetă, înțepând cu furculița ici-colo. Fiecare lipie se coace câte două minute pe fiecare parte. Știi că este gata când lipia piadină are o nuanță gălbuie și când sunt prezente pete mici negre pe suprafață;
  • După coacere, se așază una peste alta și se acoperă cu un prosop pentru a nu se răci;

CITEȘTE ȘI: Persoanele cu aceste boli NU ar trebui să mănânce pâine

Le poți umple cu ce dorești. Mai jos vei găsi o varietate de umpluturi, printre care și cea mai delicioasă și populară dintre ele.

Comentarii: