NUTRITIE SANATATE

Planta care are grijă de rinichii tăi: Tratează infecțiile tractului urinar și calculii renali

Planta care are grijă de rinichii tăi: Tratează infecțiile tractului urinar și calculii renali. Pătrunjelul este o comoară a nutrienților și a beneficiilor pentru sănătate. Această plantă are o istorie îndelungată de utilizare în medicina tradițională și este recunoscută pentru proprietățile sale diuretice, antioxidante, antibacteriene, antidiabetice, imunomodulatoare, citotoxice și de protejare a rinichilor.

Planta care are grijă de rinichii tăi: Tratează infecțiile tractului urinar și calculii renali

Principalele componente active ale pătrunjelului care îi conferă aceste beneficii sunt flavonoidele, cum ar fi miristicina și apigenina, precum și apiolul, alfa-pinena și beta-pinena, vitamina C și carotenoidele. Aceste substanțe acționează sinergic pentru a oferi un spectru larg de beneficii pentru sănătate.

CITEȘTE ȘI: Efecte uimitoare ale sucului de pătrunjel: Lista afecţiunilor pe care le tratează

Una dintre cele mai cunoscute utilizări ale pătrunjelului în medicina tradițională este în tratarea afecțiunilor renale, cum ar fi infecțiile tractului urinar și calculii renali. Proprietățile diuretice ale pătrunjelului pot ajuta la eliminarea toxinelor și a bacteriilor din tractul urinar, iar compușii săi antibacterieni pot ajuta la combaterea infecțiilor.

Reglează tensiunea arterială

De asemenea, pătrunjelul este apreciat pentru capacitatea sa de a regla tensiunea arterială și de a combate retenția de lichide. Conținutul său bogat de potasiu ajută la eliminarea sodiului din organism prin urină, reducând astfel presiunea arterială, iar efectul său diuretic ajută la eliminarea excesului de lichid din țesuturi.

Reglarea glicemiei

În plus, consumul regulat de pătrunjel poate fi benefic pentru persoanele cu diabet, deoarece poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la protejarea ficatului împotriva deteriorării cauzate de diabet. Flavonoidele și compușii antioxidanți din pătrunjel pot ajuta, de asemenea, la prevenirea apariției diabetului și a complicațiilor asociate acestei afecțiuni.

Stimularea imunității

Nu doar rinichii și sistemul circulator beneficiază de virtuțile pătrunjelului; această plantă este, de asemenea, un aliat puternic pentru sistemul imunitar. Bogăția sa în vitamina C, zinc și vitamina A îl face un stimulent excelent al imunității, ajutând organismul să lupte împotriva infecțiilor și a bolilor.

Sănătatea ochilor

De asemenea, pătrunjelul este recunoscut pentru capacitatea sa de a susține sănătatea ochilor și a vederii. Carotenoidele și antioxidanții din pătrunjel ajută la protejarea retinei și previn degenerarea maculară legată de vârstă, o afecțiune care poate duce la orbire.

CITEȘTE ȘI: Salata de pătrunjel: Bogată în substanțe nutritive, ajută la prevenirea cancerului/ REȚETĂ

Prevenirea cancerului

În plus, pătrunjelul conține substanțe care au fost asociate cu prevenirea cancerului, precum flavonoidele și carotenoidele. De asemenea, este bogat în vitamina K, care ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge și previne formarea plăcilor de grăsime pe acestea, reducând astfel riscul de boli cardiovasculare.

Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele beneficii pe care pătrunjelul le poate aduce sănătății noastre. Consumat în mod regulat, fie sub formă de condiment, ceai sau ca ingredient în diferite preparate culinare, pătrunjelul poate fi o adiție valoroasă la o dietă echilibrată și sănătoasă, potrivit dcmedical.ro.

Comentarii: