NUTRITIE SANATATE

Planta care calmează nervii și asigură un creier sănătos până la bătrânețe

mediapedia.ro

Planta care calmează nervii și asigură un creier sănătos până la bătrânețe. Parfumul de mentă reduce comportamentul agresiv la volan, scrie Human Psychopharmacology, citând un studiu britanic.

Autorii acestuia, de la Universitatea Northumbria, au descoperit că aroma uleiului esențial din această plantă poate reduce agresivitatea la volan. Experții au ajuns la această concluzie în urma unui studiu la care au participat 50 de voluntari.

Experimentul a arătat că subiecții care au simțit mirosul de mentă în timp ce conduceau o mașină s-au comportat mai calm în situații stresante, atunci când alți participanți la trafic au făcut manevre bruște.

CITEȘTE ȘI: Planta cu cel mai mare efect de calmare: Tratează insomnia, anxietatea, tusea sau migrena

De asemenea, voluntarii au încălcat mai rar regulile de circulație și au vorbit mai puțin negativ despre ceilalți participanți la trafic.

Planta care calmează nervii și asigură un creier sănătos până la bătrânețe – Beneficii

Menta poate ajuta la reducerea migrenelor

Ceaiul de mentă are și un ușor rol analgezic, calmând durerile, spasmele și disconfortul în cazul migrenelor. Deoarece menta acționează ca un relaxant muscular și calmant al durerii, poate diminua anumite tipuri de dureri de cap.

Într-un mic studiu efectuat pe 41 de persoane, uleiul de mentă aplicat pe frunte s-a dovedit a fi la fel de eficient pentru durerile de cap.

Menta poate desfunda sinusurile

Menta are proprietăți antibacteriene, antivirale și antiinflamatoare. Din acest motiv, ceaiul de mentă poate combate sinusurile înfundate din cauza infecțiilor, a răcelii obișnuite și a alergiilor.

În plus, cercetările demonstrează că mentolul, unul dintre compușii activi din mentă, îmbunătățește percepția fluxului de aer în cavitatea nazală, potrivit doc.ro.

Prin urmare, aburul din ceaiul de mentă face ca respirația să devină mai ușoară.

CITEȘTE ȘI: Planta care ușurează simptomele colonului iritabil: Facilitează digestia

Menta poate contribui la atenuarea crampelor menstruale

Deoarece menta acționează ca un relaxant muscular, poate reduce crampele menstruale. Deși ceaiul de mentă nu a fost studiat în acest sens, s-a demonstrat că anumiți compuși din mentă atenuează simptomele, deci e posibil ca și ceaiul să fie util.

Într-un studiu efectuat pe 127 de femei cu menstruații dureroase, capsulele cu extract de mentă s-au dovedit a fi la fel de eficiente ca un medicament antiinflamator nesteroidian în reducerea intensității durerii.

Comentarii: