SANATATE

Planta minune care combate infecțiile respiratorii: Cum o poți folosi

fabricatinromania.info

Este planta miracol, cu puternic rol antiinfecțios și de stimulare a imunității! Este o plantă originară din America de Nord. Face parte din aceeaşi familie cu arnica, gălbenelele şi muşețelul, mai exact, familia Asteraceae.

Exită mai multe tipuri de Echinacea, însă doar trei dintre ele au utilizări terapeutice: Echinaceea purpurea, Echinacea angustifolia şi Echinacea pallida. Beneficiile acestora pentru sănătate sunt similare. Principala lor utilizare în fitoterapie este stimularea imunității organismului.

De asemenea, contraindicațiile și efectele secundare sunt similare pentru toate cele trei specii de Echinaceea, conform acad. Ovidiu Bojor, în cartea sa Ghidul plantelor medicinale şi aromatice de la A la Z.

Părțile aeriene ale Echinaceea conțin un ulei volatil din borneol, acetat de bornil, acid palmitic etc., polizaharide, răşini, glucozide antibacteriene și antivirale. Atât florile, cât şi rădăcinile plantei reprezintă un remediu excelent împotriva virozelor respiratorii, gripei, bronşitelor şi a altor infecții, având proprietăți antibacteriene, antifungice şi antivirale.

Florile conțin polizaharide, fenoli, alkylamide, minerale (Cu, K, Fe), dar şi vitaminele A, E şi C. De fapt, de la Echinaceea se utilizează întreaga plantă. Sunt multe utilizările terapeutice ale acestei plante. În primul rând, Echinaceea combate răcelile, gripa și infecțiile tractului respirator.

CITEȘTE ȘI: Planta care te energizează la fel ca o ceașcă de cafea și previne răceala și gripa

De asemenea, tratează și previne afecțiunile hepatice, curele cu ea ajutând sistemul imunitar şi funcțiile ficatului.

Acad. Ovidiu Bojor: Echinaceea, margareta miraculoasă

Având proprietăți antibiotice, ceaiul de Echinaceea este indicat pentru infecțiile tractului uro-genital, fiind şi un foarte bun dezinfectant local.

Mai mult, infuzia din această plantă calmează durerile cauzate de infecțiile urinare. Planta favorizează producția de interferon în organism, iar acesta creşte activitatea antivirală în corpul uman, ceea ce o recomandă în tratarea virusului herpes simplex. În plus, prin proprietățile sale curative, Echinaceea ajută la vindecarea rănilor și la regenerarea pielii.

Este utilizată pentru tratarea psoriazisului, eczemelor, edemelor limfatice şi a altor boli inflamatorii ale pielii. Echinaceea poate fi administrată sub formă de ceai, tinctură, suc proaspăt sau capsule cu pulbere.

Echinacea angustifolia, cu frunze înguste, este originară din Canada, nordul Mexicului și Texas. Indienii din America de Nord au fost cei care au folosit prima dată planta în scop terapeutic. Creşte în păduri, pe pajişti, terenuri stâncoase, dar e folosită mai puțin în medicină, pentru faptul că este mai pretențioasă. Echinacea pallida este cultivată în toată Europa, crește cu uşurință pretutindeni. Echinacea purpurea creşte în pădurile din SUA, dar este cultivată şi în toată Europa, pentru ornament şi, mai nou, în scop terapeutic, inclusiv la noi în țară.

Cum se folosește

Studiile au arătat că Echinacea purpurea este superioară din punct de vedere medical față de Echinacea angustifolia şi pallida. Cercetările au arătat că Echinaceea stimulează organismul să producă mai multe globule albe (cu precădere limfocite), cu rol în apărarea antiinfecțioasă.

Pulberea de echinaceea se obține din planta măcinată fin cu o râşniță electrică de cafea. Se ia câte o linguriță rasă de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ține sub limbă, timp de 10-15 minute, după care se înghite cu apă.

Infuzia de echinaceea se prepară dintr-o lingură de plantă și 250 ml de apă clocotită. Se pune planta în apa fierbinte, se menține cana acoperită, timp de 15 minute, la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu infuzie pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.

Maceratul la rece se prepară dintr-o lingură de plantă şi 250 ml de apă. Se menține timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu macerat pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.

CITEȘTE ȘI: Planta care te scapă de răceală: Sub formă de ceai alungă tusea și febra

Atenție!

Nu se recomandă echinaceea la diabetici, la persoanele cu afecțiuni cronice grave, la cei care au suferit un transplant de organe și nici persoanelor alergice la plantele din familia Asteraceelor.

Cei care sufera de tuberculoză, leucoze, boli autoimune (artrită reumatoidă, lupus, scleroză multiplă) SIDA, trebuie sa utilizeze echinaceea cu prudență, sub îndrumarea medicului!

Comentarii: