REVIEW

Scapă de petele galbene din cadă, cu metode ieftine și ecologice! Ce funcționează de fapt și ce nu

Petele galbene de pe cadă au un aspect inestetic și sunt greu de îndepărtat. Produsele de curățare scumpe nu sunt întotdeauna eficiente. Cum să curățați rapid și eficient o cadă de baie îngălbenită? Ce metode casnice funcționează bine și care nu merită să fie folosite?

Petele galbene și depunerile de pe cadă apar mai ales în locurile cu așa-numita apă dură. Aceasta este o apă care conține o cantitate mare de minerale, în special săruri de calciu și magneziu. Acestea se depun pe suprafețele cu care apa intră în contact sub forma așa-numitului calcar. Cu cât stratul de calcar este mai gros, cu atât va fi mai dificil de îndepărtat, așa că este foarte importantă curățarea regulată. Pe piață sunt disponibile multe produse de decalcifiere, dar acestea sunt de obicei costisitoare, iar eficiența lor nu este adesea mai mare decât cea a remediilor de casă.

CITEȘTE ȘI: Nu arunca la gunoi caserolele pătate: Trucul cu zahăr face minuni în curățarea lor

Ce pot folosi pentru a curăța depunerile de calcar de pe cadă?

Acidul precipită calciul

Ghidurile de curățenie ecologică și ieftină enumeră o serie de metode casnice de curățare a depunerilor de calcar din cadă. Cele mai des menționate sunt curățarea cu suc de lămâie, oțet, acid citric și chiar caise! Toate aceste metode sunt eficiente, dar nu toate sunt la fel de bune. Acestea se bazează pe un principiu pe care oricine care a fost atent la orele de chimie și-l amintește – acizii reacționează violent cu sărurile de calciu.

Lămâie

Iată de ce lămâia poate deteriora un blat de marmură, iar oțetul poate dizolva o coajă de ou. Acesta este motivul pentru care acizii sunt foarte buni pentru dizolvarea calcarului din baie. Nu contează prea mult dacă folosești suc de lămâie sau oțet – cu excepția unui factor: curățarea cu suc de lămâie te va costa mult mai mult!

Oțet

O modalitate ieftină și ușoară este să folosiți oțet amestecat cu apă în proporție de 1:1. Se pune soluția într-o sticlă cu pulverizator și se pulverizează pe suprafața care trebuie curățată. După 15 minute, clătiți și ștergeți cu o cârpă uscată. Repetați procedura pentru depunerile persistente.

Bicarbonat de sodiu

Când vine vorba de produse de curățenie pentru casă, bicarbonatul de sodiu nu lipsește aproape niciodată. Deși bicarbonatul de sodiu este foarte eficient pentru a îndepărta petele din bucătărie, cum ar fi grăsimea arsă, nu este foarte potrivit pentru a combate depunerile de calcar. Bicarbonatul de sodiu are o reacție alcalină și nu reacționează cu calcarul depus pe pereții căzii. Deoarece este ușor caustic, poate avea un efect asupra depunerilor, dar efectul va fi foarte ușor și cu siguranță mult mai puțin vizibil decât cel al oțetului.

În tot felul de forumuri circulă produse de curățare făcute în casă dintr-un amestec de oțet și sifon, dar faima lor este complet nemeritată. Cele două substanțe (acidă și alcalină) se neutralizează reciproc. Compusul rezultat nu are nici un fel de proprietăți de curățare. Un astfel de amestec are șanse de a funcționa doar dacă ați folosit proporții astfel încât să rămână un exces din una dintre substanțe și să nu reacționeze deloc. Folosirea unui astfel de amestec este o pierdere de timp și de bani.

CITEȘTE ȘI: Cum să dai grăsimea de pe capace cât ai zice pește: Metoda de curățare ușor de aplicat

Curățați cada de reziduurile galbene. La ce trebuie să fim atenți?

Pentru a evita agravarea situației, este bine să acordați atenție următoarelor lucruri:

  • Nu folosiți pentru a curăța baia bureți ascuțiți, paste de curățare grosiere – orice poate provoca microzgârieturi. Țineți cont de faptul că, data viitoare, calcarul se va depune și el în aceste microfisuri și atunci va fi mult mai greu de curățat.
  • Înainte de a utiliza un detergent, testați acțiunea acestuia pe suprafața căzii, plasându-l pe o parte abia vizibilă. Numai atunci când sunteți convins că detergentul nu a deteriorat suprafața, trebuie să-l folosiți pentru a curăța întreaga cadă.

Prevenție

Ștergerea căzii după fiecare utilizare va reduce cu siguranță foarte mult acumularea de calcar, dar este necesar să folosiți metode mai puțin problematice.

Mai presus de toate, asigurați-vă că nu curge apă de la robinet. Asigurați-vă că este complet închisă și, dacă este necesar, chemați un instalator pentru a face reparațiile necesare (acest lucru va avea un impact pozitiv asupra facturii la apă).

Dacă puteți, instalați un dedurizator de apă sau un filtru de decalcifiere. Merită să faceți acest lucru, deoarece apa dură nu numai că provoacă calcar, dar poate deteriora multe aparate, cum ar fi mașinile de spălat rufe și mașinile de spălat vase, și este dăunătoare pentru piele și păr.

Comentarii: