NUTRITIE SANATATE

Condimentul supranumit ”Regele mirodeniilor”: Are grijă de digestia ta și previne diareea

seriouseats.com

De mii de ani, piperul negru a fost un ingredient de bază în întreaga lume. Adesea denumit „regele mirodeniilor”, acesta provine din fructul uscat și necopt al plantei indiene Piper nigrum. Atât boabele întregi de piper negru, cât și piperul negru măcinat sunt utilizate în mod obișnuit în gătit.

Un antioxidant puternic

Mai multe studii arată că piperul negru acționează ca un antioxidant în corpul dumneavoastră.

Antioxidanții sunt compuși care luptă împotriva daunelor celulare cauzate de molecule instabile numite radicali liberi. Radicalii liberi se formează ca urmare a unei alimentații necorespunzătoare, a expunerii la soare, a fumatului, a poluanților și multe altele.

Un studiu a constatat că extractele de piper negru au fost capabile să reziste la peste 93% din daunele provocate de radicalii liberi pe care oamenii de știință le-au stimulat într-un preparat de grăsime.

Un alt studiu pe celule canceroase umane a observat că extractele de piper negru au fost capabile să oprească până la 85% din daunele celulare asociate cu dezvoltarea cancerului.

CITEȘTE ȘI: Trucuri în gospodărie: Cum ajută piperul negru la păstrarea culorii hainelor

Poate favoriza digestia și preveni diareea

Piperul negru poate favoriza buna funcționare a stomacului, potrivit healthline.com. Mai exact, consumul de piper negru poate stimula eliberarea de enzime în pancreas și intestine care ajută la digerarea grăsimilor și a carbohidraților.

Studiile pe animale arată că piperul negru poate preveni, de asemenea, diareea prin inhibarea spasmelor musculare din tractul dumneavoastră digestiv și prin încetinirea digestiei alimentelor.

Datorită efectelor sale pozitive asupra funcției stomacale, piperul negru poate fi util pentru cei cu digestie deficitară și diaree. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări.

Posibile pericole și efecte secundare

Piperul negru este considerat sigur pentru consumul uman în cantitățile tipice utilizate în alimentație și în gătit.

Suplimentele care conțin 5-20 mg de piperină pe doză par, de asemenea, a fi sigure, dar cercetările în acest domeniu sunt limitate.

CITEȘTE ȘI: Utilizările NEOBIȘNUITE ale PIPERULUI în funcție de culoarea lui

Cu toate acestea, consumul unor cantități mari de piper negru sau administrarea de suplimente în doze mari poate duce la efecte secundare adverse, cum ar fi senzații de arsură în gât sau în stomac.

Mai mult, piperul negru poate favoriza absorbția și disponibilitatea unor medicamente, inclusiv a antihistaminicelor utilizate pentru ameliorarea simptomelor de alergie.

Comentarii: