SANATATE

Plantele care te ajută să combați virozele respiratorii: Au proprietăți antiinflamatorii și întăresc sistemul imunitar

ono-despachetarie.ro

Încă din Antichitate, plantele medicinale ocupă un loc de cinste în tratamentul virozelor și altor infecții respiratorii. Datorită concentrației ridicate de substanțe active, numeroase plante sunt eficiente în lupta împotriva infecțiilor respiratorii, ca tratament de sine stătător.

În același timp, este important de reținut că beneficiile anumitor plante sunt limitate de cunoașterea umană, așadar este bine să fii mereu vigilentă în ceea ce privește dozele și concentrațiile. Cel mai recomandat este să optezi pentru produse farmaceutice și naturiste care conțin extracte bine formulate din plantele făcătoare de bine.

Oregano

Oregano este o plantă foarte populară. Aceasta este cunoscută pentru substanțele active eficiente împotriva virozelor, cum ar fi carvacrolul, care are proprietăți antivirale și antibacteriene. Potrivit unui studiu1 realizat în condiții de laborator, atât uleiul de oregano, cât și izolatul de carvacrol pot reduce activitatea virală, la numai 15 minute de la expunerea patogenului la aceste substanțe. În plus, uleiul de oregano este dovedit ca tratament eficient împotriva virusului herpes simplex și a rotavirusului, o cauză frecventă a diareei la copii.

Salvia

Tot din familia mentei, salvia este o plantă aromatică ce a fost folosită în medicina naturistă, pentru tratamentul virozelor, din timpuri străvechi. Proprietățile antivirale ale plantei de salvie sunt în special datorate unui compus numit safficinolide care se regăsește în frunzele și rădăcina plantei. Potrivit unui studiu2 în condiții de laborator, planta de salvie poate inhiba activitatea virusului responsabil pentru boala HIV. În plus, poate fi utilizată cu încredere ca tratament adjuvant împotriva virozelor și bronșitelor.

CITEȘTE ȘI: Cum tratezi acasă viroza respiratorie: Medicamentele care nu trebuie să îți lipsească

Feniculul

Feniculul este o plantă aromatică de asemenea eficientă împotriva infecțiilor respiratorii. Substanța activă din plantă, numită trans-anethole, are puternice proprietăți antivirale și se regăsește în numeroase tratamente împotriva virusului herpes simplex. În plus, mai multe cercetări pe mamifere arată că extractul de fenicul poate fortifia sistemul imunitar și opri inflamația, ceea ce justifică eficiența acestuia în tratamentul virozelor și a altor infecții respiratorii.

Usturoiul

Usturoiul este un remediu natural deosebit de popular pentru numeroase afecțiuni, inclusiv pentru viroze respiratorii. Potrivit mai multor cercetări3 în condiții de laborator, usturoiul are proprietăți antivirale semnificative, ce s-au dovedit eficiente în combaterea gripei de tip A și B, a pneumoniei virale și a rinovirusului, care este responsabil pentru răceală. De asemenea, cercetări pe animale sugerează că usturoiul poate stimula sistemul imunitar prin întărirea celulelor imunitare protectoare, ceea ce te poate proteja de infecțiile virale.

Menta

Menta este cunoscută pentru proprietățile antivirale, motiv pentru care se regăsește, în mod frecvent, sub formă de ceai, extracte și tincturi, toate menite să acționeze împotriva virozelor și altor infecții respiratorii. Frunzele de mentă sunt bogate în uleiuri esențiale și în substanțe active, cum ar fi mentol și acid rozmarinic, care au proprietăți antivirale și antiinflamatorii.

Rozmarinul

Rozmarinul este foarte des utilizat la gătit, dar puțini știu că această plantă aromatică are și numeroase proprietăți terapeutice, datorate în special acidului oleanolic. Acidul oleanolic are un caracter puternic antiviral și s-a dovedit eficient în tratamentul virusurilor herpetice, gripei și chiar a hepatitei, în anumite studii efectuate pe animale.

Echinaceea

Echinaceea este una dintre cele mai populare plante terapeutice din medicina naturistă datorită calităților sale impresionante. Aproape toate componentele plantei, și anume florile, frunzele și rădăcina, pot fi utilizate ca remedii naturale. Echinaceea purpurea, una dintre varietățile acestei plante, era folosită de către amerindieni în tratamentul unei palete largi de afecțiuni dar, în special, în bolile respiratorii. Mai multe studii4 sugerează faptul că anumite varietăți ale plantei de echinaceea, inclusiv E. pallida, E. angustifolia, și E. purpurea sunt deosebit de eficiente în lupta împotriva virozelor și a altor infecții, cum ar fi infecția virală herpetică și gripa de tip A.

Ghimbirul

Produsele pe bază de ghimbir, cum ar fi tincturile, ceaiurile și siropurile, sunt remedii naturiste cunoscute de toată lumea, și pe bună dreptate. Ghimbirul are numeroase proprietăți benefice pentru sănătate grație concentrației bogate de compuși din plante cu rol antiviral, antibacterian și antiseptic. Mai multe cercetări realizate în condiții de laborator demonstrează faptul că extractul de ghimbir are caracter antiviral și poate fi folosit ca tratament împotriva gripei de tipa A, bronșitelor și virozelor respiratorii. În plus, anumiți compuși din rădăcina de ghimbir, precum gingerolul și zingerone, susțin sănătatea sistemului imunitar și pot preveni infectarea cu anumite virusuri.

Ginsengul

Planta de ginseng este originară din Coreea, dar poate fi întâlnită și în anumite regiuni ale continentului nord american. Ginsengul se referă, de fapt, la rădăcina plantelor din familia Panax. Folosit încă din Antichitate în medicina tradițională chineză, ginsengul are un puternic caracter antiviral și antibacterian. Mai multe cercetări atestă proprietățile terapeutice ale ginsengului, în special împotriva infecțiilor virale și bacteriene. În plus, anumiți compuși ai acestei plante, numiți ginsenoside, sunt utilizați ca remediu adjuvant împotriva hepatitei B și a norovirusului. Siropurile și tincturile de ginseng sunt foarte populare în ameliorarea simptomelor de gripă și răceală și pot fi utilizate cu încredere și în tratamentul virozelor și bronșitelor.

CITEȘTE ȘI: Sfatul medicului: Cum să știi dacă ai doar o simplă viroză sau trebuie să te testezi pentru COVID-19

Păpădia

Planta de păpădie este considerată o buruiană, dar cele mai recente cercetări sugerează contrariul, și anume că păpădia este bogată în proprietăți medicinale, în special cu caracter antiviral.
Așadar, un studiu de laborator5 sugerează că extractul de păpădie poate fi eficient în combaterea hepatitei B, a gripei și a virozelor respiratorii. Mai mult, specialiștii sugerează că extractul de păpădie ar putea inhiba multiplicarea virusului responsabil pentru febra dengue, o afecțiune virală deosebit de periculoasă și care, în anumite cazuri, poate fi fatală. Cercetările pe acest subiect sunt încă în derulare.

Comentarii: