SANATATE

Plantele cu un efect puternic antivomitiv: Alungă greața și ajută la liniștirea stomacului

Foto: Pinterest.co

Voma sau vărsăturile se referă la eliminarea conținutului stomacal pe gură sau pe nas. Aceasta este însoțită de greață, senzația care precede voma.

În termeni medicali, voma poartă numele de „emeză”. Senzația de greață urmată de vărsături poate avea cauze banale atunci câdn este temporară. Dacă apare frecvent, voma poate semnala anumite patologii mai complexe sau poate fi rezultatul stresului acut. Infecțiile, tumorile și, în special afecțiunile sistemului digestiv, pot fi însoțite de vomă.

Ce e de făcut?

Atunci când voma este repetată, este necesară vizita la medic pentru stabilirea cauzei vărsăturilor. În cazul în care simptomele sunt trecătoare, există câteva remedii naturiste care pot face diferența și te vor ajuta să te simți mai bine.

Menta

Menta este folosită încă din cele mai vechi timpuri pentru tratamentelor tulburărilor digestive. Menta conține principii bioactive, uleiuri volatile, taninuri, flavonoizi, iar studiile medicale arată că planta are acțiuni antiinflamatoarii, analgezice, antimicrobiene, cicatrizante și spasmolitice, potrivit dcmedical.ro.

Ceaiul de mentă este excelent atunci când avem stări de greață, crampe abdominale sau alte probleme digestive și poate fi consumat cu încredere.

CITEȘTE ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă: Leguma care vindecă stomacul de virusul Helicobacter pilori

Teiul

Ceaiul de tei este unul dintre vedetele sedativelor naturale. Băut frecvent, ceaiul ameliorează atacurile de panică, stările de tensiune, simptomele depresiei și combate insomnia.

Planta ajută și în combaterea stărilor de greață și vomă cauzate de stările de tensiune psihică puternică. Potrivit healthline, ceaiul de tei ajută tubul digestiv și grăbește tranzitul intestinal. În medicina tradițională, ceaiul de tei era utilizat atunci când exista un disconfort abdominal, mai ales la nivelul stomacului.

Roiniță

Ceaiul de roiniță are un impact important asupra sistemului digestiv, iar studiile medicale arată că acesta ameliorează stările de greață și previne vărsăturile. Extractul de roiniță are și efecte antimicrobiene și poate fi de ajutor mai ales în voma cauzată de agenți infecțioși sau de toxiinfecțiile alimentare.

CITEȘTE ȘI: Ce să NU mănânci la micul dejun dacă bei cafea: Cum îți este afectat stomacul

Ghimbirul

Ghimbirul este considerat cel mai puternic antivomitiv natural. Nicio plantă nu îl întrece la efectul de oprire a stării de greață. Anumite studii arată că unii compuși din ghimbir blochează receptorii din centrii din creier responsabili de vomă.

Ghimbirul ajută persoanele care se confruntă cu răul de mișcare și poate fi consumat în stările de greață inclusiv de către pacienții care urmează tratament cu chimioterapice.

Comentarii: