REVIEW

Plugușorul, obicei străvechi: Cum suna pe vremea comunismului

fanatik.ro

Obicei străvechi, Pluguşorul a fost „modelat” de comunişti astfel încât să proslăvească regimul şi pe „marele grădinar care ne creşte cu mult har”. Există mai multe variante de Pluguşor din perioada socialistă, toate întrecându-se în a ridica în slăvi cuplul dictatorial şi „realizările” comuniste.

Pluguşorul este o tradiţie respectată cu sfinţenie de români, mai ales din zone precum Moldova, Muntenia şi Dobrogea. Ideea principală a urărilor Pluguşorului se referă la alungarea relelor din anul în curs şi întâmpinarea cu bucurie a unui an mai bun. În perioada comunistă, versurile au fost modificate astfel încât să fie dedicate regimului aflat la putere, scrie clickpentrufemei.ro.

Într-un articol din „Cutezătorii”, celebra revistă pentru copii din perioada comunistă, obiceiul era descris astfel: „După datina străbună, cu prilejul Anului Nou, în Capitală şi în judeţele ţării va avea loc Pluguşorul copiilor şi tineretului prin care tînăra generaţie a patriei îşi va manifesta dragostea şi recunoştinţa pentru minunatele condiţii de viaţă şi muncă ce le-au fost create de către partid, de către secretarul său general, tovarăşul Nicolae Ceauşescu”.

CITEȘTE ȘI: Șoricul, mai sănătos decât o pungă cu chipsuri: De ce nu afectează colesterolul

Cum erau proslăviţi regimul comunist şi cuplul prezidenţial

Există mai multe variante de Pluguşor, însă toate au în comun proslăvirea conducătorilor „iubiţi”.

Varianta din 1980 suna astfel:

„Aho, aho, copii şi fraţi/ Staţi puţin şi nu mînaţi/ Şi urarea mi-ascultaţi/ C-am pornit-o de cu zori/ Prin ţară colindători/ Prin oraşe, prin comune/ Cu urările străbune/ De viaţă, de sănătate/ La constructorii voinici/ La mineri, la-nvăţători/

Că ni-e ţara cîmp de flori/ Răsădit de muncitori/ Tînăr să se-nalţe-n soare/ Cu uzine, cu ogoare/ Şi cu vise minunate (…) Ia strângeţi-vă flăcăi/Şi sunaţi din zurgalăi/Să răsune munţi şi văi/ Hăi, hăi!

Anul care s-a-ncheiat/ A fost mîndru şi bogat/ Am înălţat un imn ales/ Pentru-al XII-lea Congres/ Cîntând dragostea fierbinte/ Pentru bravul preşedinte/ Reales de-al ţării For/ Şi de întregul popor/ Să ne fie înainte/ Înţelept conducător/ Nalt exemplu, far şi zbor…”

Haideţi să-i urăm în cor/Sănătate, fericire/Ia uraţi din pluguşor/Şi sunaţi din zurgălăi/Să răsune munţi şi văi! Hăi, hăi! Pentru cei ce construiesc/Pe pământul românesc/Viaţă nouă, -nfloritoare/Hai cu toţii măi flăcăi/Peste munţi şi peste văi/Să urăm din zurgălăi, Hăi, hăi!“.

Varianta din 1986 a Pluguşorului amintea şi recunoştinţa şoimilor şi pionierilor patriei, iar Elena Ceauşescu era numită „mamă iubitoare”:

„Tovarăşe Nicolae Ceauşescu, un părinte/Noi din inimă fierbinte, şoimii patriei cu drag/Am adus aici cu drag roua zilelor senine/Din grădiniţe, cămine/Recunoştinţa toată, că ni viaţa minunată/Şoimii vă urează spor, dragi şi buni conducător/Sănătate, împlinire, pentru a ţării propăşire“.

CITEȘTE ȘI: Sărbătorile pot fi un chin dacă suferi de hemoroizi. Trei reguli care te scutesc de neplăceri

„Tovarăşa Elena Ceauşescu, vă iubim/Căci aproape vă simţim/Ca pe o mamă iubitoare, bună şi ocrotitoare/Noi, cu inima în toate/Vă urăm de sănătate/Anul Nou, trainic şi bun/Şoimii într-un glas vă spun/Mai mânaţi mai flăcăi/Şi porniţi din bice măi şi sunaţi din zurgălăi/Mânaţi măi!“.

După şoimi, au fost amintiţi pionierii, purtătorii cravatelor roşii cu tricolor. „Aducem din adâncul inimilor mulţumirea cea mai profundă/Tovarăşului Nicolae Ceauşescu, un părinte, erou între eroi/…Asemeni comuniştilor eroi/Ne vom forma şi noi/Învăţând de la cei mari/Să fim patrioţi, revoluţionari“.

Comentarii: