SANATATE

Pneumonia din China face ravagii: Olanda traversează cel mai mare focar din ultimii ani

buoyhealth.com

Pneumonia din China face ravagii: Olanda traversează cel mai mare focar din ultimii ani. Cazurile misterioase de pneumonie din China s-au răspândit acum în Țările de Jos.

După China, Olanda a raportat acum o creștere bruscă a cazurilor de pneumonie, care afectează mai ales copiii.

Pneumonia din China face ravagii: Olanda traversează cel mai mare focar de pneumonie din ultimii ani

Potrivit cercetărilor efectuate de Institutul de Cercetare a Serviciilor de Sănătate din Olanda (NIVEL), situat în Utrecht, la aproximativ 40 de mile sud de Amsterdam, 80 din fiecare 100.000 de copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani au avut pneumonie la sfârșitul lunii noiembrie. Aceasta a crescut cu 24% față de cele 83 înregistrate în cele șapte zile înainte, au arătat datele de la NIVEL.

CITEȘTE ȘI: Atenție la aceste simptome – Cum știi că răceala se transformă în pneumonie

Potrivit experților, Olanda este martoră în acest moment la cel mai mare focar de pneumonie pe care a înregistrat-o în ultimii ani. În 2022, media săptămânală în timpul sezonului de gripă de vârf a înregistrat 58 de copii îmbolnăviți de pneumonie. Cazurile la vârsta sub patru ani au crescut, de asemenea, de la 124 la 145 la 100.000 în aceeași perioadă.

Autoritățile sanitare au declarat că actualul focar de pneumonie provoacă simptome precum febră mare, iar unele noduli pulmonari în curs de dezvoltare copleșesc spitalele de pediatrie din țară.

Focarul de pneumonie din China

După COVID-19, virusul mortal care a afectat miliarde de oameni în întreaga lume, China a raportat acum un nou val de boli respiratorii dominate în cea mai mare parte de simptomele pneumoniei.

Dar care este originea acestui focar misterios de pneumonie în China? În noiembrie 2023, au apărut rapoarte despre un focar de pneumonie la copii din nordul Chinei, în special în orașele Beijing și Liaoning. Focarul a provocat o creștere a numărului de spitalizări, ducând la speculații cu privire la cauza și severitatea potențială a bolii.

Potrivit OMS, eliberarea restricțiilor Covid-19, care coincide cu debutul sezonului de iarnă, pe lângă tendința ciclică a bolilor respiratorii, cum ar fi pneumonia Mycoplasma, au dus la această creștere. Gripa, virusul respirator sincițial (RSV) și adenovirusul sunt în circulație din octombrie.

O preocupare legată de creșterea bolilor respiratorii este mycoplasma pneumoniae, care a crescut și în alte țări. Maria Van Kerkhove, responsabil tehnic COVID-19 la OMS, a declarat că pneumonia cu micoplasmă nu este o boală care poate fi raportată de către OMS și a fost în creștere în ultimele două luni, dar acum pare să fie în scădere.

CITEȘTE ȘI: Cum știi dacă ai făcut bronșită sau pneumonie: Simptomele de care trebuie să ții cont

„Urmărim prin rețelele noastre clinice și lucrăm cu medicii din China pentru a înțelege mai bine rezistența la antibiotice, care este o problemă în întreaga lume, dar este o problemă specială în regiunea Pacificului de Vest și Asia de Sud-Est”, a spus ea.

Rajib Dasgupta, epidemiolog și profesor de sănătate comunitară la Universitatea Jawaharlal Nehru din New Delhi, a declarat pentru Reuters că în unele cazuri pot exista complicații grave de la infecția cauzată de mycoplasma pneumoniae, dar majoritatea oamenilor se vor recupera fără antibiotice.

Comentarii: