NUTRITIE

Poate fi scorțișoara toxică? Cum poți să îți dai seama

Deși sunt rare, efectele secundare, cum ar fi reacțiile alergice și problemele pulmonare, pot rezulta din utilizarea greșită a scorțișoarei, avertizează experții.

Parfumul de scorțișoară este cu siguranță emblematic pentru perioada Sărbătorilor de iarnă. Nu numai că acest condiment aromat este folosit pentru a asezona un latte sau pentru a da gust prăjiturilor de sărbători, dar se pare că a atras și atenția mai multor utilizatori de TikTok. O utilizatoare susține că obsesia ei de a consuma condimentul i-a produs „probleme de sănătate inexplicabile”, în timp ce alții recomandă scorțișoara drept truc de frumusețe pentru buze mai pline.

Deși poate părea exagerat faptul că un ingredient aparent inofensiv de pe raftul tău cu condimente ar putea fi potențial periculos pentru sănătatea ta – la urma urmei, ele sunt făcute pentru consum – experții au avut multe de spus despre potențialele pericole ale utilizării scorțișoarei în cantități prea mari sau sub forme greșite, scrie doc.ro.

CITEȘTE ȘI: Redescoperă gustul copilăriei cu această rețetă de budincă cremoasă cu orez, vanilie și scorțișoară

Poți mânca prea multă scorțișoară?

Într-o postare din septembrie care a fost vizualizată de peste 1,6 milioane de ori, utilizatorul TikTok Briddy Garb a dezvăluit că a devenit „obsedată de scorțișoară” în 2015, punând ceea ce ea descrie drept „cantități absurde” de condiment în orice mânca: fulgi de ovăz, paste, orez și chiar ouă. Tatăl ei, care este medic, i-a sugerat că ar consuma o cantitate „anormală” de condiment, dar ea i-a respins avertismentele.

După un an în care a ținut această dietă, Garb a început să aibă probleme de sănătate inexplicabile, inclusiv amețeli, amețeli și hipoglicemie (scăderea zahărului din sânge). După ce „nu a mai putut să facă exerciții fără să se accidenteze”, ea a încetat cu totul consumul de scorțișoară.

Ea a mai dezvăluit că tatăl ei a făcut câteva cercetări și a descoperit că scorțișoara poate fi toxică. La scurt timp după ce a eliminat condimentul din dietă, problemele ei de sănătate au dispărut. „Nu-mi vine să cred că m-am otrăvit cu scorțișoară, iar acum îmi este frică de asta”, a concluzionat Garb în videoclipul ei.

Dacă acest lucru îți sună familiar, poate fi din cauza așa-numitei „provocari cu scorțișoară”, un challenge online devenit viral în anii 2010-2012, care presupunea ca participanții să se filmeze încercând să mănânce o lingură de condiment deodată, lucru care poate duce la tuse, sufocare și leșin.

Potrivit unui studiu publicat în ianuarie 2015 în Journal of Injury and Violence Research, tendința virală a dus la leziuni pulmonare, Asociația Americană a Centrelor de Control al Otrăvirii (AAPCC) a raportat o creștere a numărului de apeluri de la adolescenți cu vârsta cuprinsă între 13 și 13 ani. Numărul de 19 tineri care au participat la provocare a crescut la 51 în 2011 și la 222 în 2012. În 2013, doar de la 1 ianuarie până la 31 iulie au fost raportate 37 de astfel de apeluri la centrele de control al otrăvirilor.

Scorțișoara poate fi într-adevăr toxică?

Scorțișoara a fost consumată de mii de ani, potrivit Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă (NCCIH) și a fost folosită medicinal de aproximativ la fel de mult timp. Deși există mai multe tipuri de scorțișoară, tipul vândut în mod obișnuit drept condiment în America de Nord provine din scoarța uscată și măcinată a unui copac originar din Asia de Sud-Est, iar numele său oficial este scorțișoară cassia (Cinnamomum aromaticum).

Unele produse cu scorțișoară Cassia conțin niveluri ridicate de cumarină, o substanță legată de toxicitatea hepatică. Site-ul NCCIH afirmă că „în cele mai multe cazuri, consumul de scorțișoară cassia nu oferă suficientă cumarină pentru a cauza probleme semnificative. Dar utilizarea prelungită a scorțișoarei Cassia ar putea fi o problemă pentru persoanele sensibile, cum ar fi cele cu boli hepatice”, iar „utilizarea în cantități mai mari sau pentru perioade lungi de timp este uneori asociată cu efecte secundare, cel mai frecvent probleme gastrointestinale sau reacții alergice”.

Ar fi oarecum dificil pentru o persoană obișnuită să depășească cantitățile sigure de scorțișoară, spune dr. Darren P. Mareiniss, profesor asistent de medicină de urgență la Colegiul Medical Sidney Kimmel de la Universitatea Thomas Jefferson din Philadelphia.

„Limita pentru scorțișoară Cassia este de aproximativ 0,1 miligrame pe kilogram de greutate corporală”, spune el, ceea ce se traduce la aproximativ o linguriță pe zi pentru un individ de 70 de kg. Orice cantitate mai mare decât atât ar putea duce la toxicitate hepatică dacă este consumată în mod regulat.

În plus, dacă este inhalat (ceea ce s-a întâmplat din greșeală participanților la provocarea cu scorțișoară), condimentul „poate fi extrem de iritant pentru plămâni și poate provoca reacții inflamatorii și potențial bronhospasm sau dificultăți de respirație”, spune dr. Mareiniss. El observă, de asemenea, că, dacă ai o alergie la scorțișoară, ar trebui să o eviți cu totul.

Care sunt potențialele beneficii pentru sănătate ale scorțișoarei?

Când este consumată în cantități moderate, s-a descoperit că scorțișoara cassia are numeroase proprietăți benefice. Nu numai că este un antioxidant, dar poate acționa pentru a scădea glicemia, explică dr. Mareiniss.

Oamenii îl folosesc și pentru a trata mușcăturile de insecte, infecțiile tractului urinar, simptomele artritei reumatoide și pentru alte afecțiuni. Dar cercetările care susțin beneficiile pentru sănătate ale scorțișoarei nu sunt concludente. „Studiile care au implicat oameni nu susțin utilizarea scorțișoarei pentru nicio problemă de sănătate”, arată NCCIH.

CITEȘTE ȘI: Vin fiert: Cum prepari băutura iernii pentru a avea un gust aromat

Este sigur să aplici scorțișoară pe buze?

Utilizatorii platformei TikTok au promovat și scorțișoara ca pe un truc de frumusețe pentru buze voluminoase.

„Extractul de scorțișoară și derivații de scorțișoară pot fi promițătoare ca ingredient în produsele de îngrijire a pielii, dar există puține date care să susțină utilizarea acestuia”, explică dr. Kathleen C. Suozzi, director de dermatologie estetică la Yale Medicine și profesor asistent la Yale School of Medicine din New Haven, Connecticut.

„Ar trebui evitată practica de amestecare a luciului de buze cu pudră de scorțișoară, deoarece aceasta poate provoca o reacție de contact iritantă sau alergică care ar putea fi dăunătoare”, avertizează ea.

De fapt, este probabil că volumul buzelor să fie rezultatul unei „reacții iritante ușoare” care s-ar putea transforma cu ușurință de la o iritație ușoară la o iritație mai severă dacă se utilizează continuu.

În cele din urmă, pentru a evita oricare dintre aceste efecte secundare neintenționate ale scorțișoarei, cel mai bine este să rămâi la a o utiliza în modurile și cantitățile recomandate și să eviți alte utilizări care nu sunt aprobate oficial de un furnizor de asistență medicală sau de un alt expert. Totuși, măcar te poți bucura de un latte aromat și de o ruladă cu scorțișoară!

Comentarii: