Zmeura este unul dintre cele mai delicioase fructe de vară. Endocrinologul rus Dr. Olga Pavlova a explicat dacă consumul acesteia este permis în cazul diabetului și în ce cantități. Expertul a împărtășit, de asemenea, beneficiile consumului acestui fruct.
Poți mânca zmeură dacă ai diabet? Ce spun specialiștii
„100 g de zmeură conțin 46 kcal. Zmeura are un indice glicemic scăzut, care variază între 25 și 40, în funcție de soi”, notează endocrinologul.
O cană de zmeură conține aproximativ 14 grame de carbohidrați. Aceste fructe sunt foarte sănătoase. Conțin multe vitamine (C, K, E, A, grupul B, PP) și minerale (siliciu, molibden, mangan, fier și altele). Zmeura este, de asemenea, foarte bogată în antioxidanți, conține cantități mari de flavonoide și carotenoizi. Având în vedere toți acești factori, zmeura are un efect foarte benefic asupra sănătății noastre.
CITEȘTE ȘI: Zmeură: Ce efect are asupra nivelului de zahăr din sânge
„Dacă aveți diabet, puteți mânca zmeură, dar în cantități limitate – nu mai mult de o cană per masă. Maximum două căni pe zi. Încercați să mâncați zmeură în prima jumătate a zilei”, sfătuiește expertul.
Beneficii sănătate zmeură
Cu consumul regulat de fructe de pădure, starea inimii și a vaselor de sânge se îmbunătățește, tensiunea arterială se normalizează și hemoleucograma se îmbunătățește. Datorită proprietăților lor antioxidante, zmeura are un efect pozitiv asupra stării pielii și a părului, asupra sistemului nervos. În general, sistemul imunitar este întărit. De aceea, zmeura este întotdeauna recomandată pentru consum în cazul răcelilor.
Fructele proaspete sunt excelente pentru eliminarea excesului de lichid din organism și eliminarea umflăturilor.
Zmeura conține antioxidanți (inclusiv antocianine, vitaminele E și C, carotenoizi, flavonoizi și altele) care protejează organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi (așa-numitul stres oxidativ) și ajută la menținerea tinereții.
Retinolul, acidul ascorbic (vitamina C) și tocoferolul din fructe întăresc pereții vaselor de sânge și reduc riscul de atac de cord. Zmeura conține potasiu, care este responsabil pentru reglarea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale normale, precum și mangan, cupru și fier, de care organismul are nevoie pentru a produce globule roșii.
CITEȘTE ȘI: Noile studii arată beneficiile consumului de zmeură în lupta împotriva cancerului
Zmeura conține fibre, care ajută la normalizarea tractului gastro-intestinal. În plus, un decoct din frunzele acestei plante este utilizat pentru tratarea diareei. Fructele contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea fluxului biliar și la prevenirea dezvoltării colecistitei.
„Zmeura este bogată în flavonoide, care susțin funcțiile cognitive ale creierului. Printre altele, conform studiilor recente, antocianinele în combinație cu quercetina previn dezvoltarea demenței și pierderea parțială a memoriei”, mai spune expertul.
Comentarii:









