NUTRITIE SANATATE

Pregătește-te natural pentru iarnă: TOP 4 alimente bogate în vitamina C

bulletproof.com

Cea mai puternică sursă de vitamina C naturală: 100 g din acest fruct furnizează peste 5300 mg de acid ascorbic, ceea ce reprezintă peste 3000% din necesarul zilnic.

Prunul Kakadu (Terminalia ferdinandiana)

Este un fruct mic, de culoare verde pal, cu o lungime de 1,5-2 cm, cu un miez dur la mijloc, care se găsește în pădurile deschise de eucalipt din nordul Australiei. Are o textură fibroasă, un gust acru și amar și este folosit în gemuri, conserve, sosuri și sucuri. Este un fruct cu puține calorii, bogat în nutrienți, fibre, vitamine și minerale.

Prunul Kakadu conține de 6 ori mai mulți polifenoli și are o activitate antioxidantă de 13 ori mai mare decât afinele. Este cea mai bogată sursă de acid elagic, un polifenol cu efecte antiinflamatorii dovedite. În medicina alternativă este folosit pentru a trata răcelile, gripa și durerile de cap.

Prunul Kakadu este folosit în multe creme nutritive și măști de față: previne îmbătrânirea pielii, îi conferă o strălucire naturală, ajută la eliminarea bacteriilor care provoacă acnee pe față, este folosit pentru a vindeca rănile și furunculele și ajută în cazul psoriazisului.

CITEȘTE ȘI: ”Regina sezonului rece”: Vitamina care te păzește de infecții și întărește sistemul imunitar

Acerola

Un adevărat superfruct datorită bogăției impresionante de vitamina C: 100 g de fruct conțin 2.850 mg, adică de 40 de ori mai mult decât conținutul portocalelor sau al kiwi.

Acerola este o boabă roșie, asemănătoare din punct de vedere vizual cu o cireașă. Crește în pădurea tropicală amazoniană, în Indiile de Vest și în Peru și este folosit de mii de ani pentru beneficiile sale pentru sănătate. Este un antioxidant puternic care poate lupta eficient împotriva radicalilor liberi, limitând reproducerea și efectele acestora.

Odată cu venirea iernii, în perioadele de stres sau de suprasolicitare, acerola poate fi folosită, deoarece contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar. Acerola este eficientă în combaterea obezității și a bolilor cardiovasculare, blocând oxidarea colesterolului rău și ajutând la limitarea formării grăsimii viscerale.

Fructe de măceș

Fructe de măceș 100 g de fructe uscate conțin 650 mg de vitamina C, ceea ce reprezintă aproximativ 18 doze zilnice, de 10 ori mai mult decât coacăzele negre și de 50 de ori mai mult decât lămâile.

Trandafirul sălbatic (Rosa majalis) este o plantă stufoasă și spinoasă din familia trandafirilor. Boabele sunt folosite în scopuri medicinale – fructe de culoare roșu închis sau galben-ovale, de până la 3 cm lungime. Au un gust dulce-acrișor datorită conținutului ridicat de vitamina C, galactoză și fructoză. Fructele de măceș au o activitate biologică ridicată și proprietăți medicinale.

Consumul de pulbere de măceșe reduce cantitatea de colesterol „rău”, ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare, normalizează presiunea sistolică (superioară) și este eficient în combaterea diabetului de tip 2. Datorită acidului gras GOPO, care inhibă producția de enzime care degradează cartilajul, administrarea de suplimente de măceșe reduce durerea și îmbunătățește mobilitatea articulațiilor.

CITEȘTE ȘI: Leguma bogată în vitamina C, potasiu, calciu și magneziu: Esențială pentru combaterea tensiunii și a colesterolului

Trandafirul

Trandafirul accelerează metabolismul, arde grăsimile, elimină toxinele și activează metabolismul grăsimilor. Este un laxativ natural, stimulează digestia, îmbunătățește activitatea intestinală, elimină constipația, folosit ca agent colestatic în colecistită și hepatocolecistită.

Datorită vitaminelor, flavonoidelor, fitosterolilor, acizilor grași esențiali și altor oligoelemente benefice conținute în plantă, aceasta previne apariția bolilor legate de vârstă.

Ardei iute

Una dintre cele mai puternice surse de vitamina C: 100 g de fructe necoapte conțin 641 mg din acest nutrient, ceea ce reprezintă de 7 ori doza zilnică pentru organism, iar într-un ardei roșu copt concentrația este de 382 mg.

Ardeiul iute este fructul unui subarbust peren din familia Solanaceae. Originar din Mexic și America de Sud, ardeiul iute este un condiment picant popular, utilizat pe scară largă în bucătărie. Capsaicina, o substanță cu efecte antiinflamatorii și antibacteriene puternice, conferă ardeiului un puternic gust picant. Este capabil să reducă durerea și să activeze procesele de ardere a grăsimilor în organism

Comentarii: