SANATATE

”Regina sezonului rece”: Vitamina care te păzește de infecții și întărește sistemul imunitar

Foto: Pinterest.com

Marilena Murguleț, nutriționist, a dezvăluit ce trebuie să mâncăm în sezonul rece ca să nu răcim. În plus, aceasta a vorbit și despre importanța antioxidanților pentru organism dar și în ce alimente le găsim.

Vitamina C, regina sezonului rece

”Eu consider că regina sezonului rece este vitamina C. Și atunci toate alimentele care ne aduc vitamina C sunt extrem de importante și benefice. Pe lângă vitamina C, avem nevoie de vitamina D.

Și, de asemenea, pentru creșterea imunității, ne ajută toți antioxidanții”, spune dr. Marilena Murguleț, la Antena 3.

CITEȘTE ȘI: Vitamina care le protejează pe femei de cancer de sân și osteoporoză

Antioxidanții ne feresc de toate tipurile de infecții

Antioxidanții sunt substanțe naturale sau artificiale care pot preveni sau întârzia anumite tipuri de leziuni ale celulelor. Antioxidanții se găsesc în multe alimente, inclusiv în fructe și legume. De asemenea, sunt disponibile ca suplimente alimentare.

Alimente care țin departe gripa și COVID-ul!

”Antioxidanții sunt vitamine A, C, E, minerale, Seleniu și Zinc, antioxidanți complecși, cum ar fi acidul alfa lipoic sau coenzima Q10, de care am auzit cu toții și pe care le găsim, în special, în legume și fructe.

Să nu uităm că vitamina C o luăm din alimentele crude, tot ce înseamnă preparat termic peste 60 de grade distruge vitamina C. Și foarte important este raportul pe care îl avem în organism între radicalii liberi, care știm că sunt rezidurile pe care le produce fiecare celulă, și antioxidanți. Corpul contracarează efectul radicalilor liberi prin acești antioxidanți. Astfel încât, dacă nivelul antioxidanților este peste nivelul radicalilor liberi, știm că suntem protejați. De aceea sunt persoane care fac infecții oarecum asimptomatice”, adaugă Marilena Murguleț.

CITEȘTE ȘI: Vitamina de care hipertensivii au nevoie: Previne accidentul vascular cerebral

Condimentele, bogate în antioxidanți

”Pe primul loc sunt condimentele. De aceea, în sezonul rece, ne place aroma de scorțișoară, de cuișoare, ghimbirul, nucșoara, turmericul, care au o capacitate antioxidantă foarte puternică.

Mâncăm alimente crude. În sezonul rece este mai greu să mâncăm crud, dar, datorită faptului că vitamina C este regină acum, avem toate citricele la dispoziție.

Combinăm alimentele crude, legumele, varza, rădăcinoasele, cu ceaiuri calde”, a adăugat nutriționistul.

Comentarii: