SANATATE

Vitamina care le protejează pe femei de cancer de sân și osteoporoză

news.sky.com

Vitamina esențială pentru femei. Toate femeile care au împlinit 20 de ani ar trebui să ia zilnic vitamina D ca să-și scadă riscul de cancer mamar, susține un medic britanic.

Profesorul Kefah Mokbel, medic chirurg la o clinica London Breast Clinic spune că vitamina D ar putea salva o mie de vieți în fiecare an. Medicul a început deja să prescrie pastilele pacientelor sale și consideră că toate femeile ar trebui să ia vitamina D, chiar și cele care nu au fost diagnosticate cu cancer de sân.

”Sunt de părere că femeile care au împlinit 20 de ani ar trebui să primească gratis suplimente de vitamina D deoarece este foarte eficientă în prevenirea cancerului de sân”, spune prof. Mokbel.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE: Semnul de la picioare care arată că suferi de deficit de vitamina B12

”Este dovedit științific că femeile care au niveluri mai crescute de vitamina D au mai multe șanse să învingă boala. Studiile au arătat, de asemenea, că femeile care au niveluri crescute de vitamina D sunt mai puțin predispuse să dezvolte cancer de sân”, a adăugat medicul.

Într-o analiză globală a unui studiu prospectiv amplu și în cadrul a două trialuri clinice randomizate, cercetatorii de la Universitatea California, San Diego School of Medicine, au investigat în ce măsură nivelurile mari ale vitaminei D în sânge au fost asociate cu un risc mai scăzut de a dezvolta cancer de sân.

Vitamina esențială pentru femei

Analiza lor ampla sugerează că anumite valori ale vitaminei D sunt corelate cu un risc „semnificativ mai mic” de cancer mamar. Aceste rezultate au fost publicate in jurnalul „PLOS ONE”.

Vitamina D este cunoscută pentru rolul său în menținerea unui sistem osos sănătos. Însă, oamenii de știință au descoperit că are un rol esențial pentru sistemul imunitar și pentru reglarea modului în care se înmulțesc celulele. Ambele sunt factori-cheie în lupta împotriva cancerului.

Potrivit Harvard School of Public Health din SUA, lipsa de vitamina D crește riscul dezvoltării unor boli cronice, inclusiv osteoporoză, boli de inimă, anumite tipuri de cancer și scleroză multiplă și a unor boli infecțioase precum tuberculoză sau gripă.

CITEȘTE ȘI: Vitamina de care hipertensivii au nevoie: Previne accidentul vascular cerebral

Prof. Mokbel spune că după ce și-a testat pacientele, jumătate dintre ele aveau lipsă de vitamina D.

” Le-am dat vitamina D tututor pacientelor mele pentru că nivelurile mai crescute protejează împotriva cancerului de sân. Vitamina D stimulează sistemul imunitar și ajută la distrugerea celulelor canceroase”, spune chirurgul.

Atenție! Nu luați suplimente decât la sfatul medicului!

Comentarii: