SANATATE

Atenție! Mâncatul seara târziu crește cu 61% riscul apariției acestei boli

shape.com

Mâncatul târziu la cină și săritul peste micul dejun sunt două obiceiuri care pot fi extrem de dăunătoare pentru sănătatea ficatului.

Cina târzie și riscul mai mare de boli hepatice

Alcoolul și o dietă dezechilibrată sunt cei doi principali vinovați pentru apariția bolii ficatului gras. Dar există, de asemenea, dovezi că o cină târzie poate provoca o serie de boli cronice. Acest obicei poate crește riscul de fibroză hepatică cu peste 60%, punând ficatul în pericol de deteriorare ireversibilă.

Boala ficatului gras non-alcoolică include o serie de afecțiuni hepatice. Acestea afectează nu numai persoanele care consumă alcool, ci și pe cele care nu consumă.

CITEȘTE ȘI: Paradoxul descoperit de medicii americani: Legătura dintre senzația de foame și mâncatul seara târziu

Principalul motiv pentru acumularea periculoasă de grăsime în ficat este consumul excesiv de alimente grase.

Dr. Alla Yuzhnova, hepatolog rus, împărtășește, citând un studiu, că consumul de calorii dimineața poate reduce riscul de boli ale ficatului gras cu 14-21%. Consumul de alimente seara târziu sau noaptea, între orele 22:00 și 4:00, crește cu 61% probabilitatea apariției fibrozei hepatice, adaugă expertul.

Fibroza hepatică apare atunci când se acumulează un exces de proteine (colagen), ceea ce se întâmplă în majoritatea tipurilor de boli hepatice cronice.

În stadii avansate, fibroza poate duce la ciroză, insuficiență hepatică și hipertensiune portală, care poate necesita transplant de ficat. Riscurile pot fi reduse prin luarea următoarelor măsuri: repartizarea aportului caloric pe mai multe mese; micul dejun obligatoriu dimineața și după-amiaza; consumarea mai multor calorii în orele de dimineață și după-amiază; evitarea consumului de alimente în intervalul dintre miezul nopții și ora 4 dimineața.

Alimente recomandate seara

Nutriționistul recomandă ca ultima masă a zilei să includă salate de legume, legume la aburi sau prăjite, puțină brânză cu conținut scăzut de grăsimi sau brânză de vaci.

Este necesar să se includă proteine mai ușor de digerat. În acest scop, sunt potrivite peștele, ouăle, carnea de pasăre.

CITEȘTE ȘI: Obiceiurile care îți distrug sănătatea fără să îți dai seama: Efectele le observi târziu

Ora ideală pentru cină

Dr. Natalia Kruglova indică, de asemenea, ora la care este mai bine să luați cina. Potrivit expertului, acest lucru trebuie făcut cu câteva ore înainte de somn.

Cel mai bine este să se mențină un interval între cină și culcare de 3-4 ore, sfătuiește specialistul.

Comentarii: