NUTRITIE

Prepară acasă o delicioasă pleşcăviţa, burgerul sârbesc: Rețeta originală din Clisura Dunării

FOTO dorupanaitescu.ro

Vă propunem o reţetă foarte uşor de preparat şi gustoasă, din Clisura Dunării, mai exact de la Şviniţa, judeţul Mehedinţi, acolo unde trăieşte o comunitate mare de etnici sârbi. Reţeta se găseşte în cartea „Ospăţ cu gust de Mehedinţi”, scrisă de Narcisa-Alexandra Ştiucă, potrivit adevarul.ro.

Pleşcăviţa este un preparat din carne tocată, coaptă pe grătar.

CITEŞTE ŞI: Rețeta unui cunoscut gastronom: Cum prepari cele mai delicioase chiftele

Se călesc două cepe tocate în puţin ulei. Se iau de pe foc şi se lasă să se răcească. După răcire, se amestecă într-un vas cu un kilogram de carne tocată (porc, vită sau oaie), usturoi zdrobit, sare, piper. Carnea, ceapa, usturoiul şi restul condimentelor se frământă până devin o pastă omogenă.

Se pune apoi aluatul de carne în frigider la macerat până a doua zi.

Compoziţia se porţionează în bucăţi cu greutate variabilă, în funcţie de cât de mare se doreşte să iasă porţia. Se ia cu mâna din compoziţie ca pentru o chiftea mai mare, se roteşte între palme formându-se nişte bile, care apoi se aplatizează cu mâna şi se pun pe grătar.

CITEŞTE ŞI: Supa de ceapă, o delicatesă după reţeţă franţuzească. Nu o să-ţi vină să crezi cât de uşor o poţi găti acasă

Pleşcăviţa poate avea grosimea între 0,5 – 1 cm, iar diametrul poate varia între 10-20 cm.

Se poate servi cu garnitură de cartofi prăjiţi tăiaţi rondele şi felii de ceapă crudă sau se poate pune între două turte coapte, numite pogăcele, preparatul având astfel aspectul unui hamburger. În aluatul de carne se mai pot pune şi alte condimente, în funcţie de gusturi (cardamon, nucşoară).

Comentarii: