SANATATE

Prima dată în istoria cancerului: Medicamentul care i-a vindecat complet pe cei bolnavi

s3-ap-southeast-2.amazonaws.com

Un studiu de cancer rectal în care toţi pacienţii au primit acelaşi tratament a avut rezultate excepţionale: boala a dispărut la fiecare dintre aceştia.

Studiul a implicat doar 18 pacienţi care sufereau de cancer rectal, fapt care i-a determinat pe experţi să ceară testarea mai multor oameni, potrivit „The New York Times“. Pentru cei 18 bolnavi care au primit medicamentul Dostarlimab, rezultatul a adus lacrimi de fericire, întrucât examenul fizic, endoscopia, scanările PET şi RMN-urile nu au mai putut detecta cancerul.

Doctorul Luis Diaz de la Centrul pentru Cancer „Memorial Sloan Kettering”, autor al studiului publicat în „New England Journal of Medicine” care a descris rezultatele, a spus că nu mai cunoaşte niciun studiu în care tratamentul a eradicat cancerul la fiecare pacient.

CITEȘTE ȘI: Sexul la vârsta a doua: Scade riscul de a face cancer de prostată și alungă stresul

„Prima dată când s-a întâmplat asta în istoria cancerului“

„Cred că este prima dată când s-a întâmplat asta în istoria cancerului”, a spus Diaz. Şi doctorul Alan Venook, specialist în cancer colorectal la Universitatea din California, care nu a fost implicat în studiu, consideră că rezultatul este o premieră.

Pacienţii pe care s-a testat tratamentul suferiseră de pe urma unor tratamente dure: chimioterapie, radiaţii şi, cel mai probabil, intervenţii chirurgicale care le-au schimbat viaţa, putând să cauzeze disfuncţii intestinale, urinare şi sexuale. Unii vor avea nevoie de pungi de colostomie.

În momentul în care s-au implicat în studiu, aceştia se aşteptau să revină la tratamentele obişnuite după terminarea testărilor, însă au rămaşi surprinşi când au aflat că nu vor mai avea nevoie de tratament. „Au fost multe lacrimi de fericire”, a spus medicul Andrea Cercek, oncolog la Centrul pentru Cancer „Memorial Sloan Kettering” şi co-autor al studiului.

Efecte adverse ale Dostarlimab

Potrivit doctorului Venook, niciun pacient nu a avut efecte adverse semnificative, fapt pe care acesta îl consideră surprinzător. În medie, unul din cinci pacienţi are un fel de reacţie adversă la medicamente precum cel luat de pacienţi, Dostarlimab, care face parte din categoria inhibitorilor punctelor de control.

Până la 3-5% dintre cei care iau medicamente din această categorie au parte de complicaţii, care în unele cazuri înseamnă slăbirea muşchilor şi dificultăţi de înghiţire şi mestecare.

CITEȘTE ȘI: Ce ar trebui să știe fiecare femeie: Semnele care arată prezența cancerului mamar, deși nu se simt noduli

Cât costă o doză de Dostarlimab

Medicamentul din timpul studiului a fost administrat la fiecare trei săptămâni timp de şase luni şi a costat 11,000 de dolari pentru fiecare doză. Iar Venook a spus că absenţa efectelor adverse semnificative poate însemna două lucruri: „nu au tratat suficienţi pacienţi, sau, cumva, acele cancere sunt diferite”.

Între timp, doctorul Hanna Sanoff de la Centrul de cancer al Universităţii Carolina de Nord, care nu s-a implicat în studiu, l-a numit „mic, dar interesant”. Aceasta a adăugat că nu este clar dacă pacienţii au fost vindecaţi în urma tratamentului. „Se ştie foarte puţin despre durata de timp necesară pentru a afla dacă un răspuns clinic complet la Dostarlimab înseamnă vindecare”, a scris Sanoff într-un editorial.

Comentarii: