SANATATE

Probioticele nu sunt de ajuns! La ce trebuie să mai fii atent când iei antibiotice

Foto: Pinterest.com

Ai luat antibiotic recent? Atunci este important să îți refaci flora intestinală și să-ți ajuți ficatul. Deși antibioticele sunt vitale în anumite probleme de sănătate, abuzul de antibiotice dăunează grav organismului.

Antibioticele sunt medicamente care au ca scop salvarea vieții pentru infecții bacteriene, cum ar fi de exemplu, prezența streptococului în gât. Însă acestea trebuie administrare obligatoriu numai la recomandare medicului. Rolul lor este esențial și salvează vieți prin simplu fapt că au puterea de a ucide bacteriile care provoacă infectarea organismului și împiedică răspândirea acestora în corp. Însă, uneori, mai ales la români, antibioticele sunt prea des folosite și din păcate greșit. Mulți dintre noi luam antibiotice pentru infecții virale, lucru total greșit. Antibioticele, spun constant medicii, nu pot ucide virușii.

Mai mult, antibioticele nu ucid doar bacteriile rele ci și pe cele bune. De multe ori, acestea își lasă amprenta și asupra imunității sau a digestiei.

În timp ce antibioticele au beneficii vitale pentru sănătate în anumite situații, ele alterează microbiomul, afectând chiar intestinul. Mai exact, majoritatea antibioticelor pot provoca, de asemenea, schimbări pe termen lung în peisajul bacterian al intestinului, potrivit doctorulzilei.ro.

CITEŞTE ŞI: Capacităţile incredibile ale nasului uman. Este şi sursă de antibiotice

Conform unor studii, antibioticele pot provoca leziuni și în mitocondrii – celulele energetice producătoare de celule. Iar în lipsa mitocondriilor sănătoase, este posibil să te simți extrem de slăbit.

Iată cum poți să refaci sănătatea organismului după ce ai luat antibiotic:

Minimalizează efectele adverse

Dacă totuși trebuie să iei antibiotic este bine să iei măsuri astfel încât să minimalizezi efectele lor adverse. Mai exact, ia probiotic în timpul tratamentului cu antibiotic. Atenție! De cele mai multe ori acestea se iau la distanță de 3 ore de momentul în care iei antibiotic. Dacă le iei în același timp, ele se vor anula reciproc.

Bea cât mai multă apă

Ai grijă să bei cât mai multă apă, este foarte important să fii hidratat mai ales în perioada în care iei antibiotic.

Consumă alimente bogate în probiotice

Poți consuma cât mai multe alimente bogate în probiotice. De exemplu, poți consuma varză, iaurt, kefir. Stai departe de zahăr cel puțin în această perioadă de convalescență.

Consumă fructe și legume

Deoarece antibioticele pot afecta mitocondriile, este indicat să înlocuiești substanțele nutritive pentru a reveni la starea de bine. Medicii spun că nutrienții pot influența funcția mitocondrială. Aceștia includ: vitamina B, zinc, magneziu, antioxidanți. Acestea se găsesc în dieta echilibrata compusă din fructe și legume.

CITEŞTE ŞI: ATENȚIE! Alimentele interzise când iei antibiotice

Protejează ficatul

De asemenea, ficatul trebuie ajutat, mai ales dacă ai fost nevoit să iei multe antibiotice în ultimul an. Cercetările au arătat că antibioticele sunt una dintre cele mai puternice surse de afectare a ficatului induse de medicamente. Ideal este începi o dietă bogată în antioxidanți și grăsimi sănătoase omega-3. Legumele cu un conținut mai mare de sulf – precum broccoli, varza de Bruxelles, varza și conopida – ajuta ficatul în detoxifiere, dar conțin și nutrienți pentru a-l proteja și a-l ajuta să se repare.

Comentarii: