REVIEW

Probleme cu routerul wireless? De ce e bine să-l scoţi periodic din priză câte 10 secunde

consumerreports.org

Routerele au devenit omniprezente în căminele celor mai mulți dintre noi. Dacă ai un smartphone sau laptop în casă, este puțin probabil să nu ai și un router. Însă prea puțini dintre cei care cumpără unul înțeleg cum funcționează.

Atunci când ”pică” internetul, majoritatea oamenilor se grăbesc să-l scoată din priză. Mai mult decât atât, dacă suni la RDS, Telekom sau orice alt operator de internet, primul lor sfat constă în a-ți închide routerul sau a-l scoate din priză. Ești invitat să aștepți 10 secunde și după aia să-l reconectezi la o sursă de curent.

CITEȘTE ȘI: Credeai că ai secrete? Cum poți verifica tot ce știe Google despre tine

Routerul tău funcționează precum un computer

La fel ca un computer care redevine sprinten și ”curajos” după ce îl închizi și deschizi din nou, multe din probleme unui router se remediază prin scoaterea sa din priză și reconectarea sa după 10 secunde, potrivit playtech.ro. În mod evident, nu este o soluție general valabilă și nu se reflectă într-un număr de magie.

Dacă trebuie să-ți închizi și să-ți deschizi routerul la fiecare 2-3 zile pentru a te bucura de un pic de internet, acela este un semn că ar trebui înlocuit, mai mult decât scos din priză temporar. Problemele grave nu se rezolvă cu această soluție, dar cele mai multe sigur se remediază în această manieră.

De ce să aștepți 10 secunde când îți repornești routerul?

Routerul, la fel ca majoritatea echipamentelor electronice, conține niște condensatoare sau capacitors în engleză. Pentru că poate găzdui o cantitate limitată de sarcini electrice pentru un timp scurt, un condensator se comportă similar cu o baterie. Similaritatea cu o baterie este vinovată și de cele 10 – 15 secunde necesare pentru a se descărca în totalitate.

CITEȘTE ȘI: Legătura dintre wi-fi şi insomnie. Cum să eviţi radiațiile electromagnetice

Dacă reconectezi un router înapoi la priză înainte să se golească acele condensatoare, problema pe care încerci să o remediezi s-ar putea să rămână. Dacă aștepți 10 secunde, condensatoarele au rămas fără curent, setările problematice ale routerului s-au resetat, iar memoria tampon care îți provoacă probleme de cele mai multe ori a fost golită.

 

Comentarii: