SANATATE

Proctalgie sau durerea în zona anală: Care sunt cauzele și tratamentul potrivit – Când trebuie să mergi la doctor

medicalnewstoday.com

Durerea în zona anală poartă numele de proctalgie și poate surveni din mai multe motive. Zona anală este cea în care se deschide intestinul gros, la nivelul fesierilor, pentru eliminarea fecalelor.

Anusul este înconjurat de mușchi cunoscuți drept mușchii sfincterului. Aceștia se contractă și se relaxează atunci când eliminăm fecalele. Coccisul, ultimul os de la nivelul coloanei, precum și o varietate de terminații nervoase se regăsesc în zona anusului.

Ce poate cauza durerile în zona anală?

Iată care sunt principalele cauze ale durerilor din zona anală:

1. Statul pe scaun timp îndelungat

Statul jos, în special pe suprafețe dure, poate cauza dureri anale temporare, din cauza presiunii exercitate pe nervii și mușchii din zona anusului. Acest tip de durere nu trebuie să te îngrijoreze și nu e nevoie să mergi la medic, decât dacă durerea persistă mai multe zile la rând, recomandă doc.ro.

2. Diaree

Diareea este o dereglare a tranzitului ce poate fi cauzată de schimbări în alimentație și de infecții precum gastroenterită, colită sau diverticulită. Diareea poate irita zona anală și cauza dureri. Nu trebuie să te îngrijorezi, dar dacă diareea persistă mai multe zile, e important să soliciți ajutor medical.

CITEȘTE ȘI: Esenţial pentru sănătate: De câte ori pe zi este normal să mergi la toaletă

3. Accidente și leziuni

Căzăturile și loviturile în zona dorsală pot afecta mușchii, oasele și nervii din jurul anusului. Impactul abrupt cu o suprafață dură poate produce leziuni la nivelul pielii, mușchilor și terminațiilor nervoase, dar poate cauza și fracturi ale coccisului. Acest tip de accidente sunt mai frecvent întâlnite în sporturile de contact, cum ar fi fotbalul, skateboarding-ul și gimnastica.

În funcție de severitatea loviturii, durerea poate radia dinspre anus înspre zona lombară. De asemenea, poți observa vânătăi în zona dorsală.

Este important să mergi imediat la medic dacă:

  • Durerea este puternică și constantă
  • Nu te poți ridica sau merge de durere
  • Îți amoțește zona dorsală, zona lombară sau picioarele

4. Fisuri anale

Fisurile anale se produc atunci când țesuturile din zona anusului se rup. Cauza principal a acestora este constipația cronică. Durerea este adesea puternică și bruscă și se poate resimți ore sau zile la rând.

Simptomele fisurilor anale pot include:

  • Durere subită după scaun
  • Sângerări anale
  • Dureri în zona anală care pot dura ore sau zile

Fisurile nu necesită întotdeauna tratament medical, dar dacă durerea nu dispare sau se înrăutățește, este rcomandat să mergi la medic.

5. Hemoroizi

Hemoroizii apar în urma inflamării vaselor de sânge din zona anală, fenomen care se întâmplă în special din cauza constipației cronice. Durerea provocată de hemoroizi se manifestă în special când te așezi pe o suprafață dură, iar senzația de disconfort se menține, așa încât, uneori, îți este greu să stai așezată pe un scaun, fără o pernă sau ceva moale dedesubt.

Printre cele mai frecvente simptome ale hemoroizilor se numără:
– Durere constantă, iritație și senzație de mâncărime în zona anală
– Sângerări anale

Hemoroizii pot dispărea de la sine, dar în cazurile mai severe e nevoie de tratament. Megri la medic dacă nu se rezolvă constipația, dacă nu te poți așeza din cauza durerii sau remarci sânge în materia fecală.

6. În timpul menstruației

Menstruația poate provoca dureri anale, precum și alte simptome legate de tractul digestiv, cum ar fi balonarea, diareea sau constipația. De obicei, durerile anale trec după încheierea ciclului menstrual.

7. Spasme anale

Spasmele anale se manifestă sub forma unor dureri ascuțite și neașteptate și sunt rezultatul contracțiilor mușchilor sfincterului anal. Acestea sunt frecvent întâlnite, dar cauza nu este încă pe deplin cunoscută. Spasmele anale apar mai frecvent la persoanele care suferă de colon iritabil sau la pacienții care au trecut prin anumite intervenții chirurgicale, cum ar fi histerectomia sau eliminarea chirurgicală a hemoroizilor.

8. În timpul sarcinii

În timpul sarcinii, uterul se dilată, ceea ce pune presiune asupra zonei anale. Acest fenomen poate da senzație de disconfort și dureri. Presiunea suplimentară pe anus poate, de asemenea, cauza apariția hemoroizilor, ceea ce, din nou, va da dureri anale. Durerile anale apar cel mai des în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină, atunci când bebelușul crește și pune și mai multă presiune pe nervii din zona anală. Contracțiile din timpul travaliului pot, de asemenea, cauza dureri anale.

Remedii pentru durerile anale

În multe cazuri, durerile anale pot fi remediate acasă. Iată câteva soluții simple:

  • Băile calde cu săruri minerale
  • Cremele și unguentele calmante, pe bază de cortizon sau lidocaine
  • Compresele reci
  • Medicamentele antiinflamatoare, pe bază de ibuprofen sau acetaminofen

Când să mergi la medic?

Mergi la medic dacă remarci următoarele simptome:

  • Nu ai deloc poftă de mâncare
  • Ești foarte deshidratată
  • Ai febră
  • Observi urme de sânge în fecale
  • Durerile anale nu-ți permit să te miști, să mergi la toaletă, să stai în picioare sau să te așezi pe scaun

CITEȘTE ȘI: Concluzia ŞOCANTĂ a medicilor: Folosim toaleta greşit! Care este de fapt poziţia corectă

Forme de tratament pentru durerile anale

În caz de accidentări, e posibil să fie nevoie de o radiografie sau de teste imagistice pentru ca medicul să evalueze leziunile și gravitatea lor. Accidentele grave la nivelul coloanei pot necesita intervenție chirurgicală și perioadă de recuperare pentru recăpătarea mobilității. Pentru durerile apărute în urma unui episod de diaree, se pot aplica perfuzii cu fluide rehidratante, precum și tratamente medicamentoase pentru ameliorarea simptomelor.

Fisurile anale cronice pot impune necesitatea intervenției chirurgicale, pentru a putea elimina fecalele fără lezarea mușchilor sfincterului. De asemenea, medicul îți poate recomanda suplimente și alimente bogate în fibre, care ajută în remedierea constipației cronice. În cazul hemoroizilor, medicul îți poate recomanda eliminarea chirurgicală a acestora sau criogenizarea lor, pentru o eliminare mai puțin invazivă.

Cum previi durerile anale?

De multe ori, durerile anale nu pot fi prevenite, dar anumite schimbări în stilul de viață pot ameliora durerile sau chiar reduce frecvența lor. Iată ce e recomandat să faci:

  • Menține-te mereu bine hidratată, pentru a elimina mai ușor materia fecală.
  • Asigură-te că faci suficientă mișcare zilnică. Exercițiul fizic ajută la eliminarea presiunii din zona anală.
  • Mănâncă alimente bogate în fibre, care promovează sănătatea digestivă.
  • Poartă lenjerie intimă din materiale naturale, cum ar fi bumbacul 100%, pentru a preveni transpirația din zona dorsală, care poate da iritație.
  • Folosește hârtie igienică umedă, care e mai blândă cu pielea din zona anală, pentru a evita iritațiile.
  • Evită să mănânci carne crudă sau alimente ce nu provin din surse de siguranță. Microbii din alimentația prost gătită sau care nu a fost depozitată corespunzător pot cauza diaree, ceea ce poate provoca dureri și iritație la nivelul anusului.

Comentarii: