SANATATE

Produsul apicol care NU trebuie să îți lipsească din casă: Combate răcelile și infecțiile respiratorii

closte.com

Produs apicol apreciat, propolisul are numeroase proprietăţi de care este bine să profiţi. Administrat sub formă de tinctură, este un bun fortifiant şi are calităţi antiinfecţioase.

Substanţă răşinoasă, de culoare verde-brună sau cafenie, propolisul este folosit de albine la construcţia stupilor şi utilizat în multe tratamente recomandate de specialişti. Propolisul este adunat de albine şi are o compoziţie complexă. El este format din: 50% răşină, 30% ceară de albine, 10% uleiuri esenţiale, 5% polen şi 5% din alţi compuşi organici.

Propolisul conţine aproximativ 300 de substanţe benefice organismului, printre care vitaminele: A, B, D, E, aminoacizi, microelemente, enzime, precum şi antioxidanţi, potrivit clicksanatate.ro. Una dintre cele mai populare forme în care poate fi găsit propolisul este tinctura, mai exact extractul alcoolic al produsului. Tinctura se poate administra extern sau pe cale orală.

CITEȘTE ȘI: Veninul de albine, super-medicament natural – Efecte, compoziţie şi contraindicaţii

Protejează sănătatea orală

Studiile arată că tinctura de propolis previne formarea fosfatului de calciu, principala componentă a plăcii dentare. De asemenea, are rol antibacterian şi poate fi un produs excelent de îngrijire dentară, dacă este folosit regulat.

Totodată, scade semnificativ cantitatea de bacterii din saliva persoanelor cu boală parodonatală. În aceste cazuri, se recomandă folosirea tincturii pe post de apă de gură, de 5 ori pe zi, timp de o săptămână, pentru vindecare, dar şi pentru reducerea rănilor provocate de afte.

Pentru durerile de măsele, se pune o vată îmbibată cu tinctură de propolis pe gingia dureroasă sau pe măseaua cariată.

Susţine sistemul imunitar

Datorită proprietăţilor sale antibacteriene şi antivirale, tinctura de propolis este de ajutor în cazul infecţiilor gripale, având un efect preventiv şi curativ.

De asemenea, potenţează sistemul imunitar şi este recomandată în caz de: răceli, faringite, laringite, amigdalite, viroze, boli respiratorii cu secreţii abundente, bronşite şi stări de imunitate scăzute.

În general, pentru adulţii şi tinerii, cu vârste de peste 15 ani se recomandă administrarea a 3 picături de tinctură, pe stomacul gol. Tinctura se amestecă cu 1 lingură de miere sau se pune pe o bucată de pâine.

INFO

Doza de propolis depinde de mai mulţi factori, precum: starea de sănătate, existenţa unor condiţii alergice şi vârsta. De aceea, este bine să apelezi la un medic pentru a-ţi recomanda cantitatea necesară, înainte de utilizare.

Tratează rănile

Recunoscut pentru proprietăţile sale antiinfecţioase, propolisul a fost folosit de medici pentru tratarea rănilor în timpul războaielor. Studiile arată că propolisul ajută pielea să dezvolte celule noi pentru a se repara şi vindeca mai repede, având acţiune cicatrizantă. Cu tinctura de propolis se fac badijonări pe zona afectată.

Alină durerile de stomac

Tinctura de propolis stimulează secreţia biliară, ameliorează durerile de stomac, precum şi alte simptome mai grave, fiind util în enterite sau colite. În caz de boli stomacale se recomandă administrarea tincturii amestecată în 100 ml de lapte cald sau pusă pe o felie de pâine. Se recomandă consultul unui medic pentru stabilirea dozei necesare.

CITEȘTE ȘI: Unul dintre cele mai puternice ‘medicamente’ naturale: De ce e bine să consumăm faguri de miere

Combate acneea

Datorită proprietăţilor sale antibacteriene şi antiinflamatoare, tinctura de propolis are efecte benefice asupra afecţiunilor pielii, cum ar fi: dermatită, acnee sau negi. De asemenea, combate roşeaţa, calmează inflamaţiile şi oferă protecţie antioxidantă împotriva agresorilor de mediu, cum ar fi poluarea sau radiaţiile. Tinctura de propolis se aplică pe piele în combinaţie cu o cremă hidratantă, în fiecare zi sau la recomandările dermatologului.

Cum se prepară

Substanţa se găseşte în magazinele naturiste, însă o poţi prepara şi acasă. Ai nevoie de:

  • 50 g de propolis;
  • 250 ml de alcool dublu rafinat cu o concentraţie între 70-96º;
  • O sticlă închisă la culoare.

Ţine propolisul la rece, 24 de ore, apoi mărunţeşte-l şi amestecă-l cu alcoolul în sticlă. Lasă-l la macerat, într-un loc ferit de lumină, 2 săptămâni şi agită zilnic recipientul de 3-4 ori. La finalul celor 14 zile, filtrează compoziţia printr-un tifon şi foloseşte-o la nevoie.

Contraindicaţii

Dacă nu îţi cunoşti profilul alergenic, este indicat să îţi faci un mic set de analize înainte de utilizare. De asemenea, astmaticii şi cei care urmează tratamente de anticoagulare trebuie să se sfătuiască cu medicul de familie în privinţa consumului de propolis, iar femeile însărcinate şi cele aflate în perioada de alăptare trebuie să îl evite.

Comentarii: