SANATATE

Punctul slab al coronavirusului: Grupa de sânge cu imunitate la COVID-19

Foto: Pinterest.com

Unele persoane au o rezistență a organismului neobișnuit de puternică la infecția cu noul coronavirus, așa că oamenii de știință caută acum explicația în genele și sângele acestora, în sperața că vor descoperi metoda prin care să pună capăt pandemiei.

Jason Bobe, genetician la Școala de Medicină Icahn din New York, caută familii în care toți oamenii s-au infectat cu COVID, cu excepția unuia.

„Când ai o familie întreagă e mai ușor să înțelegi factorii genetici din spatele rezistenței la infectare”, a declarat geneticianul pentru BBC.

CITEȘTE ȘI: Ministerul Sănătății răspunde: De ce apar cazuri de infectare cu COVID-19 după vaccin?

În lunile următoare, Bobe speră să secvențieze genomul persoanelor care prezintă semne de rezistență la COVID-19, pentru a vedea dacă există mutații comune care îi ajută să rămână imuni la virus. Dacă le găsește, acest lucru poate sta la baza unor medicamente antivirale care pot ajuta la tratarea și prevenirea COVID-19.

Grupa de sânge cu imunitate la Covid

Există deja câteva indicii. Cercetătorii au identificat o asociere între grupa sanguină 0 cu RH negativ și un risc mai scăzut de forme severe de boală. Dar, deși oamenii de știință au emis ipoteza că persoanele cu anumite grupe de sânge pot avea în mod natural anticorpi capabili să recunoască un aspect al virusului, natura exactă a legăturii rămâne neclară.

Bobe nu este singurul om de știință care încearcă găsească punctul slab al coronavirusului SARS-CoV2. Mayana Zatz, directorul Centrului de Cercetare a Genomului Uman de la Universitatea din São Paulo, a identificat 100 de cupluri în care o persoană a făcut COVID-19, dar partenerul nu a fost infectat. Echipa ei le studiază acum, în speranța de a identifica markeri genetici ai rezistenței la virus.

CITEȘTE ȘI: Specialiștii în pneumologie avertizează: Ce ar trebui să facă pacienții care au trecut prin infecția cu COVID-19 pentru a nu rămâne cu plămânii afectați

„Ideea este să încercăm să aflăm de ce unele persoane care sunt puternic expuse la virus nu dezvoltă COVID-19 și rămân negative, fără anticorpi”, spune ea.

Comentarii: