NUTRITIE SANATATE

Puterea de vindecare a unui pahar cu borș: Organul care beneficiază cel mai mult de pe urma acestei băuturi

Un ingredient omniprezent în orice ciorbă făcută mai ales în Moldova și Muntenia este borșul. Lichidul fără de care acest preparat, fie că este de cartofi, perișoare, pui sau legume, nu ar avea „sare și piper”.

Gospodinele încă își mai fac propriul borș în gospodărie, la fel ca pe vremuri, chiar dacă industria alimentară acoperă de mulți ani și această necesitate a românilor.

Borșul este renumit pentru gustul său, însă puțini știu că are și un efect curativ asupra organsimului.

CITEȘTE ȘI: Dieta cu BORȘ. Detox și slăbire, în același timp

Mihaela Bilic, medic nutriționist, a vorbit la un moment dat de eficiența necontestabilă a alimentelor fermentate.

”Bunica mea făcea un lucru: acrea toate ciorbele de legume din post cu borș sau zeamă de varză. Nu contează dacă ciorba e cu orez, cu cartofi sau dreasă cu ou, important este să aibă borș. Cu siguranță nu auzise despre probiotice, dar instinctiv știa ce conține un meniu antianemic și de creștere a imunității.

Nu există un ingredient mai eficient pentru imunitate decât alimentele fermentate

De când cu progresul noi am cam uitat de instinct și de Natură, cumpărăm suplimente și uităm de alimente. Nu există un element mai sănătos și mai eficient pentru digestie și imunitate, decât alimentele fermentate. Dați-i organismului colonii de bacterii benefice și va ști singur să-și găsească echilibrul. Iar zeama de varză și borșul sunt două “licori” pe cat de gustoase, pe atât de fabuloase. Folosiți-le cu încredere, și-au demonstrat eficiența de-a lungul a multor generații,” conchide medicul.

Beneficii ale borșului:

Protecție hepatică

Potrivit EVZ, o cană de borș servită pe stomacul gol poate stimula organismul și lupta împotriva unor probleme ale ficatului ori bilei. În plus, ar putea proteja ficatul și stomacul.

CITEȘTE ȘI: Terapia cu apă sau cum sa te vindeci de anumite boli cu ajutorul diferitelor tipuri de apă

Combate mahmureala

Deși nu se cunosc exact procesele chimice prin care borșul ajunge să lupte împotriva alcoolului din sânge, se consideră că acesta poate înlătura simptomele intoxicației cu alcool.

Mai mult, borșul este potrivit pentru tratarea bolilor respiratorii cronice, precum sinuzită, astm, bronșită, indigestie ori oboseală cronică.

Comentarii: