NUTRITIE SANATATE

Puterea de vindecare pe care o are cacaua: Te protejează de cancer și are grijă de creierul tău

Foto: Pinterest.com

Cacaua este, astăzi, renumită pentru rolul său în producția de ciocolată. Cu toate acestea, cercetările moderne au arătat că, într-adevăr, conține compuși importanți care îți pot aduce multiple beneficii pentru sănătate.

Despre cacao

Se crede că pudra de cacao a fost folosită pentru prima dată de civilizația Maya din America Centrală. A fost introdus în Europa de cuceritorii spanioli în secolul al XVI-lea și a devenit rapid popular ca medicament care promovează sănătatea.

Pudra de cacao se obține prin zdrobirea boabelor de cacao și îndepărtarea grăsimii sau a untului de cacao.

Iată 10 beneficii pe care le are cacaua!

Beneficii cacao

1. Bogată în polifenoli

Polifenolii sunt antioxidanți care se găsesc în mod natural în alimente precum fructele, legumele, ceaiul, ciocolata și vinul, scrie doc.ro.

Polifenolii au fost legați de numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea inflamației, un flux sangvin mai bun, scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea nivelului de colesterol și zahăr din sânge, conform unui studiu1.

Cacaua este una dintre cele mai bogate surse de polifenoli. Este deosebit de abundentă în flavonoli, care au efecte antioxidante și antiinflamatorii puternice.

Cu toate acestea, prelucrarea și încălzirea pudrei de cacao poate face ca aceasta să-și piardă proprietățile sale benefice. De asemenea, este adesea tratată cu substanțe pentru a-i reduce gustul amar, ceea ce duce la o scădere cu 60% a conținutului de flavonol.

Deci, în timp ce cacaua este o sursă excelentă de polifenoli, nu toate produsele care conțin cacao vor oferi aceleași beneficii. Procesarea boabelor de cacao în ciocolată sau în alte produse poate reduce substanțial conținutul de polifenoli.

CITEȘTE ȘI: Gustarea care îţi dă energie şi NU îngraşă: Boabele crude de cacao, sursă excelentă de vitamine şi minerale

2. Poate reduce hipertensiunea arterială

Cacaua, atât sub formă de pudră, cât și sub formă de ciocolată neagră, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

Acest efect a fost observat pentru prima dată la locuitorii de pe insulă care consumă cacauă din America Centrală, care aveau tensiune arterială mult mai scăzută decât rudele lor continentale care nu consumau cacao, conform unui studiu.

Se crede că flavonolii din cacauă îmbunătățesc nivelul de oxid nitric din sânge, ceea ce poate îmbunătăți funcția vaselor de sânge și poate reduce tensiunea arterială.

O analiză a analizat 35 de experimente care au furnizat pacienților 0,05–3,7 uncii (1,4–105 grame) de produse din cacauă sau aproximativ 30–1.218 mg de flavonoli, a descoperit că cacaua a produs o reducere mică, dar semnificativă, de 2 mmHg a tensiunii arteriale.

În plus, efectul a fost mai mare la persoanele care aveau deja hipertensiune arterială decât la cei fără această afecțiune și la persoanele în vârstă comparativ cu persoanele mai tinere.

3. Poate reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral

Pe lângă scăderea tensiunii arteriale, se pare că cacaua are și alte proprietăți care pot reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Cacaua bogată în flavonol îmbunătățește nivelul de oxid nitric din sânge, care relaxează și dilată arterele și vasele de sânge și îmbunătățește fluxul sanguin.

În plus, s-a descoperit că cacaua reduce colesterolul LDL „rău”, are un efect de subțiere a sângelui similar cu aspirina, îmbunătățește glicemia și reduce inflamația.

Aceste proprietăți au fost legate de un risc mai mic de atac de cord, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral.

O revizuire a nouă studii efectuate pe 157.809 de persoane a constatat că un consum mai mare de ciocolată a fost asociat cu un risc semnificativ mai scăzut de boli de inimă, accident vascular cerebral și deces.

Consumul frecvent de cantități mici de ciocolată bogată în cacao îți pot proteja pentru inima.

4. Poate îmbunătăți fluxul de sânge către creier și funcția creierului

Mai multe studii au descoperit că polifenolii, cum ar fi cei din cacao, pot reduce riscul de boli neurodegenerative prin îmbunătățirea funcției creierului și a fluxului sangvin.

Flavonolii sunt implicați în căile biochimice care produc neuroni și molecule importante pentru funcționarea creierului tău.

În plus, flavonolii influențează producția de oxid nitric, care relaxează mușchii vaselor de sânge, îmbunătățind fluxul de sânge și alimentarea cu sânge a creierului.

Un studiu5 de două săptămâni pe 34 de adulți în vârstă cărora li s-a administrat cacao cu conținut ridicat de flavanoli a constatat că fluxul de sânge către creier a crescut cu 8% după o săptămână și cu 10% după două săptămâni.

Alte studii sugerează că aportul zilnic de flavonoli de cacao poate îmbunătăți performanța mentală la persoanele cu și fără deficiențe mentale.

Deși aceste cercetări indică un rol pozitiv pe care îl are cacaua asupra sănătății creierului și posibile efecte pozitive asupra bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer și Parkinson, este nevoie de mai multe studii.

5. Poate îmbunătăți starea de spirit și simptomele depresiei

Efectul său pe care îl are cacaua asupra creierului poate îmbunătăți, de asemenea, starea de spirit și simptomele depresiei.

Efectele pozitive asupra stării de spirit se pot datora flavonolilor din cacao, conversiei triptofanului în serotonină, stabilizator natural al dispoziției, conținutului său de cofeină sau, pur și simplu, plăcerii senzoriale de a mânca ciocolată.

Un studiu privind consumul de ciocolată și nivelul de stres la femeile însărcinate a constatat că consumul mai frecvent de ciocolată a fost asociat cu stresul redus și cu o stare de spirit îmbunătățită la bebeluși.

În plus, un studiu10 efectuat pe bărbați în vârstă a arătat că consumul de ciocolată a fost legat de îmbunătățirea sănătății generale și de o stare de bine mai bună.

Deși rezultatele acestor studii sunt promițătoare, este nevoie de mai multe cercetări.

6. Poate îmbunătăți simptomele diabetului de tip 2

Deși consumul excesiv de ciocolată nu este cu siguranță bun pentru controlul zahărului din sânge, cacaua, de fapt, are unele efecte anti-diabetice.

Studiile în eprubetă indică faptul că flavonolii din cacauă pot încetini digestia și absorbția carbohidraților în intestin, pot îmbunătăți secreția de insulină, pot reduce inflamația și pot stimula absorbția zahărului din sânge în mușchi.

Unele studii11,12 au arătat că un aport mai mare de flavonoli, inclusiv cele din cacauă, pot duce la un risc mai mic de diabet de tip 2.

Cu toate acestea, există unele rezultate contradictorii în domeniul științific, deci sunt necesare mai multe cercetări.

7. Poate ajuta la controlul greutății

În mod oarecum paradoxal, consumul de cacao, chiar și sub formă de ciocolată, te poate ajuta să îți controlezi greutatea.

Se crede că cacaua poate ajuta la acest lucru prin reglarea utilizării energiei, reducerea poftei de mâncare și inflamației și creșterea oxidării grăsimilor și a senzației de sațietate.

Un studiu populațional a constatat că persoanele care au consumat ciocolată mai frecvent au avut un indice de masă corporală mai mic decât cei care au mâncat mai rar, în ciuda faptului că primul grup mănâncă și mai multe calorii și grăsimi.

În plus, un studiu14 referitor la slăbit care a folosit diete cu conținut scăzut de carbohidrați, a constatat că un grup care a primit 42 g de ciocolată cu cacao 81%, pe zi, a slăbit mai repede decât grupul cu dietă obișnuită.

Alte studii, însă, au descoperit că consumul de ciocolată crește greutatea. Cu toate acestea, mulți dintre ei nu au făcut diferența între tipul de ciocolată consumat: ciocolata albă și cea cu lapte nu au aceleași beneficii ca cicolata neagră.

În general, se pare că cacaua și produsele bogate în cacao pot fi utile în obținerea scăderii în greutate sau menținerea greutății, dar sunt necesare studii suplimentare.

CITEȘTE ȘI: DE CE trebuie să consumi CACAO, dacă ai PESTE 40 de ani

8. Poate avea proprietăți de protecție împotriva cancerului

Flavonolii din fructe, legume și alte alimente au atras un mare interes datorită proprietăților lor de protecție împotriva cancerului, toxicității scăzute și puținelor efecte secundare adverse.

Studiile pe animale care utilizează o dietă bogată în cacao sau extracte de cacao au observat rezultate pozitive în reducerea cancerului de sân, pancreas, prostată, ficat și colon, precum și leucemie.

Studiile la oameni au arătat că dietele bogate în flavonoli sunt asociate cu o scădere a riscului de cancer. Cu toate acestea, dovezile pentru cacauă sunt în mod specific contradictorii, deoarece unele studii nu au găsit niciun beneficiu și unele chiar au observat un risc crescut.

Mici studii umane despre cacao și cancer sugerează că poate fi un antioxidant puternic și poate juca un rol în prevenirea cancerului. Cu toate acestea, este nevoie de mult mai multe cercetări.

9. Poate ajuta pacienții cu astm bronșic

Se crede că cacaua poate fi benefică pentru pacienții cu astm bronșic, deoarece conține compuși anti-astmatici, cum ar fi teobromina și teofilina.

Teobromina este similară cu cofeina și poate ajuta la tusea persistentă. Pudra de cacao conține aproximativ 1,9 g din acest compus la 100 de g.

Teofilina ajută plămânii să se dilate, căile respiratorii să se relaxeze și scade inflamația.

Studiile pe animale au arătat că extractul de cacao poate reduce atât constricția căilor respiratorii, cât și grosimea țesuturilor.

Cu toate acestea, aceste descoperiri nu au fost încă testate clinic la oameni și nu este clar dacă cacaua este sigură de utilizat cu alte medicamente anti-astmatice.

10. Are proprietăți antibacteriene și de stimulare a imunității

Mai multe studii au explorat efectele protectoare pe care le are cacaua împotriva cariilor dentare și a bolilor gingiilor.

Cacaua conține mulți compuși care au proprietăți antibacteriene, antienzimatice și de stimulare a imunității care pot contribui la efectele sale asupra sănătății bucale.

Într-un studiu, șobolanii infectați cu bacterii orale cărora li s-a administrat extract de cacao au avut o reducere semnificativă a cariilor dentare, comparativ cu cei cărora li s-a administrat doar apă.

Cu toate acestea, nu există studii umane semnificative, iar majoritatea produselor din cacao consumate de oameni, conțin și zahăr.

În plus, s-a descoperit că polifenolii din cacauă oferă beneficii semnificative pentru pielea ta.

S-a demonstrat că consumul pe termen lung de cacao contribuie la protecția împotriva soarelui, la circulația sângelui la nivelul tenului, la îmbunătățirea texturii pielii și hidratarea acesteia, conform unor studii.

Comentarii: