REVIEW

Puţini ştiu acest lucru: Cum se poartă, de fapt, mărţişorul

impartial24.ro

Micul mărțișor simbolizează bucuria de a trăi și dragostea de viață. Este un simbol prin care salutăm renașterea naturii odată cu venirea primăverii.

Puțini oameni știu însă că la început acesta era considerat o amuletă norocoasă. Astăzi, mulți îl văd ca pe un simplu accesoriu, uitând de adevărata sa semnificație.

În vechime, exista datina de a oferi celor tineri un mărțișor, chiar înainte de răsăritul soarelui. Obiectul era dăruit atât fetelor, cât și băieților, potrivit clickpentrufemei.ro.

CITEȘTE ȘI: Adevărata poveste a mărţişorului. Tot ce trebuie să ştii despre tradiţiile de 1 martie

Șnurul de mărțișor era purtat la gât sau la mână, fiind realizat din din două fire răsucite din mătase albă și roșie. Se mai folosea, de asemenea, un fir de arnici roșu și unul din bumbac alb, la care era adăugat un bănuț de argint.

Mărțișorul se purta până când înfloreau copacii. Șnurul era apoi legat de un trandafir sau de creanga unui copac, rostindu-se o incantație: „Ia-mi negrețele și dă-mi albețele“.

Cu bănuțul se cumpăra caș și vin roșu, pentru ca posesorul să aibă tot anul fața albă precum cașul și rumenă precum vinul roșu.

Tradiția se păstrează și în prezent. Există numeroase mărțișoare cu simbolurile primăverii care se poartă la încheietura mâinii.

CITEȘTE ȘI: De ce TREBUIE să mănânci urzici în luna martie: Cura cu urzici face minuni pentru sănătate

Mărțișorul tradițional se pune însă în piept, neapărat pe partea stângă, în dreptul inimii, ca simbol al îndeplinirii tuturor dorințelor la început de primavară.

„Scopul purtării lui este să-ți apropii soarele, purtându-i cu tine chipul. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ți-l faci binevoitor să-ți dea ce-i stă în putere, mai întâi frumusețe ca a lui, apoi veselie și sănătate, cinste, iubire și curăție de suflet. Țăranii pun copiilor mărțișoare ca să fie curați ca argintul și să nu-i scuture frigurile, iar fetele zic că-l poartă ca să nu le ardă soarele și cine nu le poartă are să se ofilească”, spunea George Coșbuc.

Comentarii: