SANATATE

Recunoașteți simptomele demenței? Ce ar trebui să știți despre boala Alzheimer

Înainte de toate, trebuie să aflăm ce este, de fapt, această maladie, oarecum nouă în spațiul nostru mioritic, dar care iată, pe zi ce trece își sporește frecvența în rândurile populației vârstnice.

Boala Alzheimer, cea mai cunoscută formă a demenței, este o afecțiune care determină moartea celulelor nervoase, ceea ce îngreunează transmiterea semnalelor de la creier în restul corpului. O persoană afectată de Alzheimer are probleme de gândire, de memorie, iar moartea celulelor nervoase se produce treptat, în decursul unor ani, susțin specialiștii.

 

Citește și: Ce trebuie să faci pentru a avea un creier mai eficient. Cele două activități recomandate de specialișt

 

Primele semne ale bolii

Experții spun că, la debutul  bolii Alzheimer, amintirile pe termen lung rămân intacte, în timp ce acelea pe termen scurt devin vagi. Persoana afectă uită anumite conversații sau repetă întrebări la care a primit deja un răspuns. De asemenea, maladia perturbă discursul, astfel încât pacienții se chinuie să găsească anumite cuvinte destul de comune.

În afară de pierderile de memorie, boala Alzheimer poate cauza confuzie. Persoana afectată se poate pierde în locuri familiare. Modificarea dispoziției, judecata slabă și igiena precară sunt alte semne ale bolii.

De asemenea, pacientul uită unde a pus anumite lucruri și începe să aibă probleme atunci când va trebui să îndeplinească sarcini uzuale, cum ar fi mâncatul sau spălatul.

Își pierde interesul și nu mai are capacitatea de a se concentra, iese iarna îmbrăcat subțire pentru că nu mai este în stare să evalueze corect situația și devine brusc extrem de iritabil, anxios sau prea liniștit, confuz sau paranoic.

 

Citește și: Cauzele care îți provoacă PIERDERI DE MEMORIE

 

Trei tipuri de Alzheimer

Cea mai rară formă a bolii este cea cu debut precoce. Persoanele afectate sunt diagnosticate înainte de 65 de ani, dar asta se întâmplă la un procent de 10 la sută din totalul pacienților depistați cu această cruntă maladie.

Cea mai comună formă a Alzheimerul este cea cu debut tardiv. Aproximativ 90 la sută dintre pacienții care primesc acest diagnostic au depășit deja vârsta de 65 de ani.

Există însă și o formă foarte, foarte rară, care depinde în totalitate de… moștenire. Se numește Alzheimer genetic și cazurile întâlnite sunt undeva, sub 1 la sută din procentaj.

Și deși v-ar putea fi greu să acceptați că o persoană dragă ar putea suferi de această afecțiune, e bine să depășiți momentul și să mergeți la medic. De asemenea, luați în calcul că simptomele ar putea avea și alte cauze tratabile, cum ar fi un dezechilibru al glandei tiroide.

 

Sursa: WebMd

 

 

Comentarii: