SANATATE

Remediu popular pentru multe boli: Tratează constipația și ameliorează stresul, anxietatea și depresia

Foto: Pinterest.com

Sarea Epsom este un remediu popular pentru multe boli. Oamenii îl folosesc pentru a ușura problemele de sănătate, cum ar fi durerile musculare și stresul.

Ce este sarea Epsom?

Sarea Epsom este cunoscută și sub numele de sulfat de magneziu. Este un compus chimic format din magneziu, sulfat și oxigen. Denumirea de sare Epsom provinde de la orașul Epsom din Surrey, Anglia, unde a fost descoperită inițial.

În ciuda numelui, sarea Epsom este un compus complet diferit de sarea de masă. Cel mai probabil a fost denumită „sare” datorită structurii sale chimice.

Sarea Epsom are un aspect asemănător cu sarea de masă și este adesea dizolvată în băi, motiv pentru care este cunoscută și ca „sare de baie”. Deși arată asemănător cu sarea de masă, gustul ei este net diferit. Sarea Epsom este destul de amară și neplăcută la gust, potrivit doc.ro.

De sute de ani, sarea Epsom a fost folosită pentru a trata afecțiuni, cum ar fi constipația, insomnia și fibromialgia. Din păcate, efectele sale asupra acestor afecțiuni nu sunt bine cercetate.

Cele mai multe dintre beneficiile raportate ale sării Epsom sunt atribuite magneziului din compoziția sa.

CITEȘTE ȘI: Puterea de vindecare pe care o are sarea: Bolile pe care le tratează cu succes

Mod de acțiune sare Epsom

Când sarea Epsom este dizolvată în apă, eliberează ioni de magneziu și sulfat, iar aceste particule pot fi absorbite prin piele, oferindu-ți magneziu și sulfați, care servesc funcții importante ale corpului.

Deși nu există dovezi concludente că magneziul sau sulfații sunt absorbiți în organism prin piele, cea mai comună utilizare a sării Epsom este ca sare de baie, unde este, pur și simplu, dizolvată în apă.

Cu toate acestea, poate fi aplicată și pe piele ca produs cosmetic sau administrată pe cale orală ca supliment de magneziu sau laxativ.

Beneficii sare Epsom

Mulți oameni, inclusiv unii profesioniști din domeniul sănătății, susțin că sarea Epsom este terapeutică și o folosesc ca tratament alternativ pentru mai multe afecțiuni.

Sarea Epsom ar putea oferi organismului magneziu. Magneziul este al patrulea cel mai abundent mineral din organism, primul fiind calciul.

Magneziul este implicat în peste 325 de reacții biochimice care au legătură cu sănătatea inimii și sistemului nervos. Unii cercetători sunt de acord că magneziul nu este absorbit prin piele, cel puțin nu în cantități relevante din punct de vedere științific.

Ar putea ajuta somnul și reduce stresul

Nivelurile adecvate de magneziu sunt esențiale pentru gestionarea somnului și a stresului, probabil pentru că magneziul ajută creierul să producă neurotransmițători care induc somnul și reduc stresul.

Magneziul poate ajuta, de asemenea, corpul să producă melatonină, un hormon care promovează somnul.

Bună pentru minte

Nivelurile scăzute de magneziu pot afecta negativ calitatea somnului și nivelul de stres. Cu toate acestea, este mai probabil ca efectele calmante ale băilor cu sare Epsom să se datoreze, pur și simplu, relaxării cauzate de băile fierbinți.

În plus, se crede că sarea Epsom ajută la stabilizarea stării de spirit și ameliorează stresul, anxietatea și depresia. De fapt, unii cercetători susțin că administrarea de magneziu crește producția de serotonină, hormonul fericirii sau al relaxării, în creier.

Ajută la constipație

Magneziul este adesea folosit pentru a trata constipația. Cel mai adesea, magneziul este luat pe cale orală pentru ameliorarea constipației sub formă de citrat de magneziu sau hidroxid de magneziu.

Sarea Epsom se poate lua pe cale orală, cu apă, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Adulții sunt, de obicei, sfătuiți să ia 2-6 lingurițe (10-30 g) de sare Epsom o dată, dizolvate în cel puțin 237 ml de apă și să fie consumată imediat. Efectul laxativ va apărea între 30 de minute și 6 ore de la administrare.

Ai grijă, totodată, deoarece consumul de sare Epsom poate produce efecte secundare neplăcute, cum ar fi balonarea și diareea. Ar trebui să folosești sarea Epsom doar ocazional ca laxativ, nu pentru ameliorarea acestei probleme pe termen lung.

Ar putea ajuta performanța fizică și recuperarea

Unii oameni susțin că băile cu sare Epsom pot reduce durerile musculare și pot ameliora crampele, ambii factori importanți pentru performanța exercițiului fizic și pentru recuperare.

Este bine cunoscut faptul că nivelurile adecvate de magneziu sunt utile pentru exerciții fizice, deoarece magneziul îți ajută corpul să utilizeze glucoza și acidul lactic.

Suplimentele orale de magneziu pot preveni în mod eficient insuficiența sau deficiența de magneziu. Sportivii sunt predispuși la niveluri scăzute de magneziu, așa că li se recomandă adesea să ia suplimente de magneziu pentru a asigura niveluri optime.

Ar putea reduce durerea și umflăturile

O altă afirmație comună este că sarea Epsom ajută la reducerea durerii și a umflăturilor. Mulți oameni raportează că administrarea de băi cu sare Epsom ameliorează simptomele fibromialgiei și artritei.

Din nou, magneziul este considerat responsabil pentru aceste efecte, deoarece multe persoane cu fibromialgie și artrită au deficit de acest mineral.

Alte beneficii sare Epsom

Sarea Epsom este bună pentru organism. Sarea Epsom este folosită pentru a relaxa mușchii și pentru a calma durerile de la umeri, gât, spate și cap.

Unii cercetători cred, de asemenea, că magneziul este bun pentru reducerea inflamației în organele interne. Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare și la îmbunătățirea digestiei sau mișcării intestinale.

Deși secolele de mărturii ale utilizatorilor spun multe despre beneficiile sării Epsom, cercetarea științifică, totuși, nu este la fel de vocală în sprijinul ei.

În fapt, cele mai multe dintre presupusele beneficii ale sărurilor de baie Epsom sunt anecdotice. Pe de altă parte, suplimentele orale de magneziu pot beneficia de somn, stres, digestie, exerciții fizice și durere la persoanele care au deficit.

Efecte secundare sare Epsom

În timp ce sarea Epsom este în general sigură, există câteva efecte negative care pot apărea dacă o utilizezi incorect. Aceasta este o îngrijorare doar atunci când o administrezi pe cale orală.

În primul rând, sulfatul de magneziu din sarea Epsom poate avea un efect laxativ. Consumul acestuia poate duce la diaree, balonare sau durere abdominală.

Dacă utilizezi sarea Epsom ca laxativ, asigură-te că bei multă apă, ceea ce poate reduce disconfortul digestiv. În plus, nu lua niciodată mai mult decât doza recomandată fără a consulta mai întâi medicul.

Au fost raportate unele situații de supradozaj cu magneziu, în care oamenii au luat prea multă sare Epsom.

Simptomele în caz de supradozaj cu magneziu includ:

  • greață;
  • dureri de cap;
  • amețeală;
  • piele înroșită.

În cazuri extreme, supradozajul cu magneziu poate duce la:

  • probleme cardiace;
  • comă;
  • paralizie;
  • deces.

Adresează-te medicului, dacă prezenți semne de reacție alergică sau alte reacții adverse grave.

Cum să folosești sarea Epsom

Iată câteva dintre cele mai comune întrebuințări pentru sarea Epsom!

CITEȘTE ȘI: Important pentru sănătatea ta: Ce se întâmplă dacă înlocuieşti sarea obişnuită cu sare roz de Himalaya

Sare de baie

Pentru a folosi sarea Epsom ca sare de baie, adăugă 1-2 căni (aproximativ 300-475 g) de sare Epsom în apa din cadă și relaxează-te acolo timp de cel puțin 15 minute.

De asemenea, poți pune sarea Epsom sub jetul de apă, dacă dorești să se dizolve mai repede.

În rutina de înfrumusețare

Sarea Epsom poate fi folosită ca produs de înfrumusețare pentru piele și păr.

Pentru a folosi sarea Epsom ca exfoliant, pune-ți o cantitate mică în mână, umezește-o și masează-o în piele. Unii oameni susțin că ajută la spălarea feței, deoarece poate ajuta la curățarea porilor.

Combină 1/2 linguriță (2,5 g) de sare Epsom în propria soluție de curățare facială și masează-o pe piele.

De asemenea, poți adăuga sarea Epsom în balsam și îți poate oferi un plus de volum părului. Pentru acest efect, combină părți egale de balsam și de sare Epsom. Aplică amestecul în păr și lasă-l să acționeze timp de 20 de minute, iar apoi clătește.

Atenție, însă, că aceste utilizări nu sunt susținute de niciun studiu, ci sunt în întregime anecdotice. În plus, efectele pot varia la fiecare persoană în parte.

Laxativ

Sarea Epsom poate fi luată pe cale orală ca supliment de magneziu sau ca laxativ.

Majoritatea recomandărilor spun că adulții pot să ia cel mult 2–6 lingurițe (10–30 g) pe zi, dizolvate în apă. Aproximativ 1-2 lingurițe (5-10 g) sunt, în general, suficiente pentru copii. Ai grijă la cantitatea pe care o ingerezi. Dacă iei mai mult decât ai nevoie, te poți otrăvi cu sulfat de magneziu.

Dacă dorești să iei sare Epsom pe cale orală, începe cu o cantitate mai mică. Încearcă să consumi câte 1–2 lingurițe (5–10 g) de sare Epsom o dată și crește treptat doza după cum este necesar, recomandat pe etichetă sau după cum îți sugerează medicul tău.

Recomandări și contraindicații sare Epsom

Atunci când consumi sare Epsom, asigură-te că utilizezi sare Epsom pură, de calitate superioară (eng. supplement-grade), care nu are parfum sau colorant adăugat.

Când cumperi sare Epsom, caută un produs care conține 100% sulfat de magneziu.

Deși, în general, nu există riscuri să faci o baie cu sare Epsom, sunt unele cazuri în care se recomandă prudență. Băile cu sare Epsom nu sunt recomandate persoanelor cu:

  • inflamație severă a pielii;
  • infecții ale pielii;
  • răni deschise;
  • arsuri severe.

Mai mult decât atât, consumul de sare Epsom, așa cum recomandă unele planuri de „detoxifiere” online, poate provoca reacții adverse grave, cum ar fi diaree severă. Schimbările bruște și dramatice ale comportamentului intestinal pot fi foarte periculoase și pot provoca deshidratare și disconfort.

Totodată, persoanele cu boli de rinichi sau boli de inimă, femeile însărcinate și copiii nu ar trebui să consume sare Epsom, conform unora dintre specialiști.

Comentarii: