LIFESTYLE SANATATE

Retenția de apă îți sabotează silueta? De ce apare și cum o combați

teotrandafir.com

Te-ai îngrășat, deși ești atentă ce mănânci? Ai mereu picioarele și gleznele umflate? De vină ar putea fi retenția de apă, care afectează multe femei. Nu este o boală, ci un simptom care indică un stil de viață nesănătos sau existența altei afecțiuni.

Denumită și edem, retenția de apă este o acumulare de lichide în țesuturile corpului. Ea afectează de obicei picioarele și gleznele, dar poate determina și o modificare a aspectului mâinilor și a feței, iar în cazurile grave chiar al întregului corp. Retenția de apă apare ca simptom în multe afecțiuni care produc încetinirea circulației. Din acest motiv, lichidele se acumulează în părțile inferioare ale corpului. Retenția de apă apare frecvent la femeile care suferă de sindrom premenstrual, potrivit clicksanatate.ro.

Cum se manifestă

Retenția de apă are ca simptome principale umflarea țesuturilor moi și creșterea în greutate. În cazuri severe, poate determina respirație dificilă și umflarea întregului membru inferior.

CITEȘTE ȘI: Cinci obiceiuri despre care nu știai că îți afectează inima și îți scurtează viața

De ce apare

Printre cauzele frecvente ale retenției de apă se numără statul pe scaun sau în picioare timp îndelungat, varicele, sarcina, bolile renale, cardiace sau hepatice, malnutriția, unele reacții alergice, efectele adverse ale unor medicamente, cum sunt corticosteroizii sau antiinflamatoarele nesteroidiene, ca aspirina sau ibuprofenul.

Ce poți face pentru a o controla

* Mișcare: Sportul rămâne cel mai bun aliat în lupta cu kilogramele în plus și cu retenția de apă. O plimbare zilnică, în pas vioi, face minuni pentru curățarea corpului, activarea circulației sângelui și arderea caloriilor. Înotul este sportul recomandat celor care vor să combată retenția de apă, fiindcă stimulează evacuarea excesului de apă din partea inferioară a trupului.

* Renunțarea la hainele strâmte: Pantalonii mulați, șosetele elastice și hainele strânse pe corp pot împiedica sângele să circule și pot determina umflarea picioarelor și senzația de picioare grele. Dacă suferi de retenție de apă, este indicat să porți haine lejere, largi, din țesături ușoare. În schimb, poartă cu încredere ciorapi de compresie, deoarece stimulează circulația sângelui.

* Consum de apă: Chiar dacă sună ciudat, cu cât bei mai multă apă, cu atât elimini mai multă apă. De aceea, e indicat să bei 1-2 litri de apă pe zi.

CITEȘTE ȘI: Incredibil cât de puțini oameni sunt conștienți de acest lucru: Băutura care crește enorm riscul de cancer

* Reducând sarea din bucate: Alimentele sărate favorizează retenția de apă, deoarece apa este atrasă de țesuturile cu concentrație mare de sare. De aceea, produsele din carne, brânzeturile și mâncărurile procesate ar trebui evitate sau consumate cu moderație. Alege produse proaspete și înlocuiește gustul sărat cu cel al mirodeniilor.

* Prin masaj limfatic: Este una dintre cele mai utilizate metode de combatere a retenției de apă și de eliminare a celulitei. Se face cu podul palmei și ajută la îmbunătățirea circulației sângelui și a limfei, lichidul responsabil pentru evacuarea toxinelor din organism.

INFO: Administrarea vitaminei B6 poate avea un efect benefic la femeile cu retenție de apă în perioada dinaintea menstruației, potrivit unui studiu. Vitamina B6 se găsește în banane, cartofi, în carnea de pui și de vită.

Comentarii: