SANATATE

Revoluție în lumea medicală: Testul de sânge care poate depista 50 de tipuri de cancer

Revoluție în lumea medicală: Testul de sânge care poate depista 50 de tipuri de cancer. NHS lansează în premieră mondială un test de testare a sângelui pentru 50 de tipuri de cancer.

Testul rămâne în mare măsură o „lucrare în curs de desfășurare”, spun cercetătorii, de la Universitatea Oxford, dar ar putea crește numărul de cancere identificate.

Revoluție în lumea medicală: Test făcut de medicii de familie

„Rezultatele studiului sugerează că acest test ar putea fi folosit pentru a sprijini medicii de familie în efectuarea evaluărilor clinice, dar este nevoie de mult mai multe cercetări, într-un studiu mai mare, pentru a vedea dacă ar putea îmbunătăți evaluarea medicilor de familie și, în cele din urmă, rezultatele pacienților”, a declarat Dr. David Crosby, de la Cancer Research UK.

Ei bine, un test de sânge pentru mai mult de 50 de tipuri de cancer s-a dovedit a fi foarte promițător în cadrul unui studiu important al NHS, spun cercetătorii.

CITEȘTE ȘI: Două semnale ale cancerului care sunt mai accentuate dimineața la prima oră

Testul a dezvăluit corect două din trei tipuri de cancer în rândul a 5.000 de persoane din Anglia sau Țara Galilor care s-au prezentat la medicul de familie cu simptome suspecte.

Revoluție în lumea medicală: Identificarea cancerului cât mai repede

În 85% din cazurile pozitive, testul a identificat și locul inițial al cancerului.

„Acest studiu este primul pas în testarea unui nou mod de a identifica cancerul cât mai repede posibil, fiind pionierat de NHS, detectarea precoce a cancerului este vitală, iar acest test ne-ar putea ajuta să depistăm mai multe tipuri de cancer într-un stadiu incipient și să ajutăm la salvarea a mii de vieți”, a spus și directorul național al NHS pentru cancer, profesorul Peter Johnson.

Acest test, numit testul Galleri, caută modificări distincte în bucăți de cod genetic care se scurg din diferite tipuri de cancer. Depistarea precoce a cancerului tratabil poate salva vieți.

Adesea, pacienții au simptome, cum ar fi pierderea în greutate, cu o serie de cauze posibile și necesită mai multe teste și vizite la spital.

Mai mult de 350 dintre cei care au participat la studiu, cel mai mare studiu de acest gen efectuat pe pacienți cu simptome suspecte de cancer, au fost ulterior diagnosticați cu cancer, folosind metode tradiționale precum scanările și biopsiile.

În urma studiului:

  • 75% dintre cei care au ieșit pozitiv la testul de sânge s-au dovedit a avea cancer
  • 2,5% dintre cei care au avut rezultate negative la testul de sânge au fost găsiți ca având cancer

Deși nu este suficient de precis pentru a „exclude cancerul”, testul a fost foarte util pentru pacienți, cercetătorul principal, profesorul Mark Middleton, a declarat pentru BBC News.

Revoluție în lumea medicală: Precizie de 85%

„Testul a avut o precizie de 85% în detectarea sursei cancerului, iar acest lucru poate fi foarte util, deoarece de multe ori nu este imediat evident, atunci când ai pacientul în fața ta, ce test este necesar pentru a vedea dacă simptomele sale sunt cauzate de cancer. Cu această predicție a testului, putem decide dacă să comandăm o endoscopie sau o scanare și să ne asigurăm că facem testul corect de prima dată”, a spus el.

Rezultatele vor fi prezentate la conferința Societății Americane de Oncologie Clinică, la Chicago.

CITEȘTE ȘI: Tămâia: Puterea de vindecare pe care o are asupra celulelor canceroase

Mai mult, NHS a folosit testul Galleri, dezvoltat de compania californiană Grail, la mii de persoane fără simptome, pentru a vedea dacă poate detecta cancere ascunse.

Rezultatele inițiale sunt așteptate anul viitor și, dacă va avea succes, NHS din Anglia intenționează să extindă implementarea la încă un milion de persoane în 2024 și 2025.

Testul este „deosebit de bun pentru depistarea cancerelor greu de depistat, cum ar fi cele de cap și gât, intestin, plămâni, pancreas și gât”, spun cercetătorii.

Comentarii: