SANATATE

Riscul ceaiului verde: De ce nu trebuie băut în exces și cine ar trebui să îl evite

Foto: Pinterest.com

Daca esti un fan declarat care adora sa bea oricand o ceasca de ceai verde, atunci cu siguranta stii cat de multe beneficii are delicioasa licoare. Insa este important sa cunoastem si efectele adverse ale consumului de ceai verde, cat si contraindicatiile acestei bauturi, mai ales ca nu este indicata tuturor persoanelor.

Despre ceaiul verde s-au scris foarte multe, iar cercetatorii au efectuat numeroase studii in privinta lui. Se stie ca ceaiul verde contine mari cantitati de nutrienti importanti, ca este bogat in polifenoli si ca este o sursa excelenta de antioxidanti naturali care previn deteriorarea celulelor.

Care sunt riscurile si efectele adverse ale consumului de ceai verde

Exista foarte putine efecte adverse cunoscute ori foarte putine contraindicatii in ceea ce priveste consumul de ceai verde la adulti. Cu toate acestea, urmatoarele riscuri sau complicatii ar trebui sa fie evidentiate:

Sensibilitatea la cofeina

Acele persoane care au o sensibilitate severa la cofeina ar putea sa se confrunte, daca beau ceai verde, cu insomnii, stari de anxietate, irascibilitate, greata sau stomac deranjat (dispepsie), potrivit doc.ro.

Daca esti sensibil la cofeina, sfatul nutritionistilor este sa limitezi numarul total de cesti de ceai verde pe care le consumi intr-o zi. In caz contrar, prea multa cofeina acumulata in corp iti poate da somnul peste cap. Daca vrei sa eviti problemele de acest gen, incearca sa reduci consumul de bauturi cofeinizate dupa orele pranzului.

CITEȘTE ȘI: STUDIU: Legătura între consumul de ceai şi accidentul vascular cerebral

Medicamentele anticoagulante

Acele persoane care urmeaza un tratament cu medicamente anticoagulante (acele substante menite sa subtieze sangele), precum warfarina, ar trebui sa consume ceai verde cu prudenta, din cauza continutului de vitamina K al acestui tip de ceai. De asemenea, specialistii ne recomanda sa evitam ceaiul verde in combinatie cu aspirina, deoarece ambele reduc eficacitatea plachetelor sanguine, care sunt cruciale in procesul normal de coagulare a sangelui.

Alte stimulente

Atunci cand este consumat in combinatie cu anumite medicamente, ceaiul verde ar putea creste tensiunea arteriala si ritmul cardiac.

Ceaiul verde poate afecta nivelul de fier

La fel ca toate tipurile de ceai, si ceaiul verde contine taninuri. Aceste taninuri pot interveni in absorbtia fierului, asa ca este recomandat sa nu bei ceai verde la o masa cu alimente bogate in fier si sa astepti cel putin 1 ora inainte de a bea ceai verde, dupa ce ai mancat alimente cu un continut ridicat de fier.

Reduce absorbtia acidului folic

Dupa cum stii, ceaiul verde contine taninuri, iar acestea reduc absorbtia fierului si a acidului folic in organism. Daca esti insarcinata ori incerci sa concepi un bebelus, ceaiul verde s-ar putea sa nu fie recomandat in cazul tau.

Fii precaut cu privire la suplimentele cu ceai verde

Expertii ne atrag atentia ca suplimentele pe baza de ceai verde contin niveluri mari ale unor substante active care pot declansa efectele adverse si care pot interactiona cu alte plante medicinale, cu alte suplimente ori cu alte medicamente pe care le iei pentru a tine sub control anumite afectiuni.

Femeile insarcinate sau cele care alapteaza, persoanele cu probleme ale inimii sau cele cu hipertensiune arteriala, probleme renale ori probleme haptice, pacientii cu ulcer la stomac ori cei cu tulburari de anxietate nu ar trebui sa ia suplimente pe baza de ceai verde si nici extracte din ceai verde.

Probleme hepatice au fost raportate in cazul unui numar mic de persoane care au luat extracte concentrate de ceai verde. Chiar daca dovezile stiintifice cum ca produsele din ceai verde ar cauza probleme la nivelul ficatului nu sunt convingatoare, expertii sugereaza ca extractele concentrate din acest ceai ar trebui luate in timpul mesei.

S-a aratat ca ceaiul verde reduce nivelurile serice (si eficacitatea) unui medicament, mai exact ale unui betablocant (nadolol) folosit pentru hipertensiune arteriala si probleme cardiace. Ceaiul verde poate interactiona si cu alte medicamente, asa ca este bine sa discuti cu medicul tau inainte de bea acest tip de ceai, mai ales daca urmezi un tratament.

CITEȘTE ȘI: Recomandarea medicului: Ceaiurile care scad tensiunea, bune la orice vârstă

Nu exagera cu cestile de ceai verde

Nu exista dezavantaje majore ale consumului de ceai verde, daca te limitezi la o ceasca sau doua pe zi, insa cantitatile excesive din anumite tipuri de ceai pot face rau rinichilor, asa cum se arata intr-o cercetare recenta din „The New England Journal of Medicine”. De exemplu, ceaiul negru este o sursa bogata de oxalat, substanta care poate cauza pietre la rinichi1. Bea ceai verde, daca iti place, cu moderatie si nu il consuma deoarece il „iei” ca pe un medicament.

Nu uita ca ceaiul verde si extractele din ceai verde contin cantitati substantiale de cofeina, iar daca in organism ai prea multa cofeina, vei incepe sa simti efectele: tremur, somnul este perturbat, pot sa apara dureri de cap.

Femeile insarcinate si cele care alapteaza nu ar trebui sa bea mai mult de o ceasca sau doua de ceai verde pe zi, intrucat unele cercetari arata ca o cantitate mai mare de cofeina decat cea din aceste cesti poate sa afecteze ritmul cardiac normal.

Comentarii: