SANATATE

Sănătate într-o ceașcă de ceai: Ce să bei pentru a regla bătăile inimii și a scădea tensiunea

În unele locuri i se mai spune gherghin sau mãceș-alb. Pãducelul este un arbust spinos, care crește prin crânguri și pe lângã marginea pãdurilor. Se gãsește din regiunile de stepã unde formeazã tufișuri, pânã în zona de deal și chiar de munte.

Conține principii active ale florilor și frunzelor: acidul crategic – complex format din compuși triterpenici; acid cartegolic, neotergolic și acantolic; acid ursolic și oleanolic; derivați de naturã flavonoidicã; leucoantocianidinã, un hepatoxi flavonobiozid cu acțiune cardiotonicã, acid cefaleic, sorbitol, vitamina C; amine: trimetilamina și amilamina; ulei volatil ce conține aldehidã anisicã; taninuri de naturã catehicã, pectine.

Principii active ale fructelor: taninuri de naturã catehicã, vitaminele B1 și C, antociani, acizii: tartric, citric, ursolic, oxalic, nicotinic, clorogenic: sorbitol, colinã, acetilcolinã, glucozã, fructozã, pectine, cearã, substanþe minerale.

CITEȘTE ȘI: Nu este cel mai plăcut la gust, dar are beneficii majore: De ce este bine să bei ceai de păducel

Utilizare

Acționeazã asupra aparatului cardiovascular și asupra sistemului nervos central, potrivit doctorulzilei.ro. Este vasodilatator coronarian și periferic, sedativ nervos și al sistemului cardiovascular, crește permeabilitatea vascularã, scade tensiunea arterialã.

Acționeazã ca un bun bronhodilatator

Intern: în anginã pectoralã, miocarditã, hipertensiune arterialã; tulburãri neurovegetative, aterosclerozã și nevroze cardiace. La cardiaci se recomandã ca o completare a tratamentului medicamentos.

Florile sau fructele de pãducel asociate cu valerianã și talpa gâștei își mãresc efectul medicinal.
Intern, sub formã de infuzie: o lingurițã de flori cu frunze sau de fructe la 250 ml apã clocotitã. Dupã 20 minute se strecoarã, se îndulcește și se bea fracționat în decursul unei zile.

Tinctura se preparã în modul urmãtor: 25 g flori sau fructe se macereazã timp de 12 zile în 120 g alcool de 700. Din aceastã tincturã se iau de trei ori pe zi câte 15-20 picãturi
înainte de culcare. La cardiaci, pe lângã reglarea bãtãilor inimii, tinctura produce un somn liniștitor.

CITEȘTE ȘI: Sfatul vital al specialistului în fitoterapie: Plantele care protejează pancreasul

Amestecul de tincturã de pãducel cu tincturã de valerianã se recomandã în bolile de inimã și origine nervoasã. Din acest amestec se iau de 3 ori pe zi câte 20-30 picãturi înainte de masã.

Comentarii: