SANATATE

Sănătatea ficatului: Cum să protejezi acest organ de agresiunea medicamentelor

realitatea,net

Anumite medicamente uzuale, precum acetaminofenul, deși sunt utile pe de o parte, pot face rău ficatului, pe de altă parte. Cum poți proteja acest organ de agresiunea medicamentelor?

Medicamentele, pe care le luăm pentru a ne îmbunătăți starea de sănătate, pot afecta ficatul. Există diferențe între bărbați și femei, între copii și adulți și între oameni de rase diferite în modul în care organismul procesează medicamentele. De exemplu, ficatul copiilor este mai sensibil la daunele cauzate de medicamentele antimicrobiene, inclusiv minociclina pentru acnee. Femeile prezintă un risc mai mare de afectare a ficatului de la metildopă, care tratează tensiunea arterială crescută. Afro-americanii au rate mai mari de leziuni hepatice acute cauzate de izoniazidă, un medicament pentru tuberculoză.

Medicamentele și produsele lor de descompunere pot provoca hepatită sau inflamație, ducând la moartea celulelor hepatice numite hepatocite. Reacțiile de hipersensibilitate la medicamente pot afecta și ficatul. Dacă ai luat anumite medicamente de-a lungul vieții, ești familiarizat cu listele lungi de efecte secundare trecute în prospect. Ceea ce probabil nu știi este că motivul cel mai frecvent pentru a retrage un medicament de pe piață este apariția leziunilor hepatice, potrivit doc.ro.

CITEȘTE ȘI: Un ficat sănătos înseamnă o viață normală: Ce să NU faci pentru a menţine ficatul sănătos

Acetaminofenul, principala cauză a leziunilor hepatice

Deși acetaminofenul este unul dintre cele mai populare tratamente împotriva durerilor, acest medicament este cauza numărul 1 a hepatotoxicității. Așadar, ai grijă să nu depășești doza zilnică recomandată și să nu iei medicamentul timp îndelungat. Alți suspecți de pe lista cauzatorilor de leziuni hepatice includ:

 • Antiinflamatoarele nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul și naproxenul
 • Antibioticele, cum ar fi amoxicilina, eritromicina și tetraciclina
 • Izoniazida
 • Statinele, medicamente care scad colesterolul
 • Amiodarona, care reglează aritmiile cardiace
 • Steroizii anabolizanți
 • Contraceptivele orale
 • Clorpromazina (antipsihotica)
 • Metildopa (pentru hipertensiune arterială)
 • Metotrexatul
 • Fenitoina, care tratează epilepsia
 • Cantitățile excesive de vitamina A și de fier
 • Unele produse pe bază de plante, pastile din extract de ceai verde.

Cum minimizezi riscul de leziuni hepatice cauzate de medicamente

Păstrează întotdeauna la îndemână o listă cu toate medicamentele eliberate pe bază de rețetă și cu cele fără prescripție medicală pe care le iei, inclusiv plante medicinale, vitamine și suplimente. Ia această listă cu tine când mergi la un consult medical.

Cu cât iei mai puține medicamente simultan, inclusiv plante medicinale, suplimente, medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală, cu atât mai bine pentru ficat. Dacă ai mai mulți medici care îți prescriu medicamente, discută cu fiecare despre posibilele efecte adverse, despre dozele indicate și ce măsuri de protecție poți lua.

Când utilizezi medicamente fără prescripție medicală, asigură-te că citești cu atenție etichetele și că nu depășești niciodată cantitatea recomandată. De fapt, mai sănătos este să eviți să iei doza maximă recomandată (mai ales dacă, deși ești adult, ai o greutate corporală mică) pentru o perioadă prelungită fără a cere sfatul medicului.

Dacă bei zilnic o cantitate semnificativă de alcool, evită sau restricționează utilizarea acetaminofenului; de asemenea, nu lua niciodată doza maximă recomandată.

Dacă suferi de boli de hepatice, mergi regulat la controale, pentru ca medicul să aibă o viziune clară asupra gravității afecțiunii respective și asupra tratamentului.

Dacă ai boli hepatice avansate, cum ar fi ciroza severă, este o idee bună să te consulți cu medicul specialist hepatolog înainte de a lua orice medicament nou.

Cum îți protejezi ficatul de agresiuni

Nu bea mult alcool

Poate deteriora celulele ficatului și poate duce la umflarea sau cicatrizarea acestuia, provocând apariția cirozei, care poate fi mortală. De asemenea, nu amesteca alcoolul cu medicamentele. Utilizarea alcoolului și a anumitor medicamente împreună poate agrava leziunile hepatice. Citește cu atenție instrucțiunile înainte de a lua orice medicament eliberat pe bază de rețetă sau fără rețetă și evită alcoolul dacă eticheta spune că această combinație este nesigură.

Adoptă o dietă sănătoasă și nu uita să faci mișțcare regulat

Ficatul tău îți va mulțumi. Îți vei menține greutatea sub control, ceea ce ajută la prevenirea bolii ficatului gras non-alcoolic, o afecțiune care duce la ciroză.

Încearcă suplimente alimentare protectoare

Ia un supliment pentru protecția ficatului, care să conțină ingrediente precum armurariul, anghinarea, păpădia sau fosfolipide din lecitină de soia.

Nu atinge și nu inspira toxine

Unele produse de curățare, produsele cu aerosoli și insecticidele conțin substanțe chimice care pot afecta ficatul. Evită contactul direct cu acestea, nu le inspira și aerisește bine încăperea în care le-ai folosit. Și aditivii din țigări pot afecta ficatul, așa că evitarea fumatului este indicată.

Ce suplimente ajută la protecția ficatului

Suplimentele pentru protecția ficatului conțin, în general, unul sau mai multe dintre aceste remedii naturale: anghinare, armurariu și păpădie.

Frunza de anghinare

Frunza de anghinare are proprietăți antioxidante, studiile sugerând că poate proteja ficatul. Cercetări efectuate pe animale arată că anghinarea poate ajuta la regenerarea celulelor hepatice.

În studii efectuate recent în care au fost incluse persoane cu boala ficatului gras non-alcoolic, frunzele de anghinare au redus markerii de afectare a ficatului comparativ cu placebo. Cu toate acestea, mai e nevoie de studii pentru a clarifica beneficiile clinice ale suplimentării cu frunze de anghinare.

CITEȘTE ȘI: Explicațiile doctorului Mencinicopschi: Ce anume determină boala ficatului gras

Amurariu

Armurariul este un alt remediu natural utilizat din vechime pentru tratarea tulburărilor hepatice. Substanța activă din armurariu este silimarina, alcătuită din mai multe substanțe chimice naturale din plante. Unele studii de laboraror au arătat că silimarina ajută la regenerarea țesutului hepatic, la reducerea inflamației și la protejarea celulelor hepatice de daune, acționând ca un antioxidant. Studiile umane au avut rezultate contradictorii cu privire la beneficiile acestei plante.

O analiză a mai multor studii realizată în 2017 a constatat că silimarina a redus ușor anumite enzime hepatice, markeri ai afectării ficatului, la persoanele cu afecțiuni hepatice. Însă sunt necesare mai multe cercetări aprofundate pentru a afla cât de bine ar putea funcționa remediile cu armurariu în protejarea ficatului.

Rădăcina de păpădie

Pentru unele persoane, rădăcina de păpădie s-a dovedit utilă în protejarea ficatului de agresiuni. Deși păpădia a fost folosită des pentru tratarea afecțiunilor hepatice, dovada beneficiilor sale nu a fost făcută de multe studii. Este nevoie de mai multe cercetări pentru a stabili dacă păpădia este este un remediu eficient și sigur în acest scop.

Comentarii: