REVIEW

Săptămâna Albă, perioada dinainte de Postul Paștelui: Ce nu e bine să faci în aceste zile

knd.ro

Creştinii ortodocşi se află în zile pregătitoare Postului Paştelui, această perioadă fiind numită și Săptămâna brânzei sau Săptămâna albă, menită să-i pregătească pe credincioși pentru pocăinţa şi postul care vor urma.

În aceste zile nu se mai consumă carne, dar în zilele de miercuri și vineri se face dezlegare la peşte, ouă, brânză şi lapte.

Perioada este cunoscută şi sub denumirea de „Săptamâna nebunilor”, întrucât se spune că în aceste zile doar proştii sau urâţii satelor se grăbesc să se însoare, potrivit observator.tv.

CITEȘTE ȘI: Alimente esențiale în post: Asigură organismului tot ce are nevoie

Săptămâna Albă: tradiții și obiceiuri

Prima zi a Saptamanii Albe poarta numele de Lunea alba sau Lunea burdufului. Asta pentru ca atunci este taiat burduful pentru branza. Se spune ca in cea de-a doua zi a saptamanii sau Martea alba este indicat sa mananci branza. Daca vei spala haine sau iti vei face baie, atunci iti va albi parul. A treia zi a Saptamanii Albe este cunoscuta si sub numele de Miercurea alba. De asemenea, este bine sa eviti sa iti speli parul, pentru ca altfel vei albi prematur.

Ziua de joi a acestei saptamani poarta numele de Joia necurata. Femeile ar trebui sa spele camasile pentru a fi albe pe parcursul anului. Insa nu au voie sa toarca, altfel isi pun in pericol sotii care sunt in padure cu diverse treburi. Un alt lucru ce trebuie mentionat in legatura cu ziua de joi este acela ca mai poarta o denumire: Joia furnicilor. Femeile vor face turte folosind malai sau faina. Le vor pune pe musuroi pentru ca insectele sa aiba cu ce sa se hraneasca, iar in timpul verii sa nu le aduca pagube.

CITEȘTE ȘI: Descoperirea uimitoare a cercetătorilor americani: Postul întărește sănătatea și previne îmbătrânirea

In ziua de vineri nu se mananca decat seara. Ortodocsii tin post in timpul zilei si se roaga. Astfel, isi vor curata sufletul, iar in casa totul va fi bine. In anumite zone rurale ale tarii in special tinerii respecta aceste obiceiuri pentru a avea o casnicie fericita si cu noroc. In ziua de sambata, cunoscuta si ca Sambata alba este bine sa nu se toarca. Altfel, fructele vor face viermi. Daca vrei sa te speli pe cap, desi ar fi bine sa eviti lucrul acesta, atunci ar trebui sa pui in apa o bucata de branza. Ultima zi a saptamanii, duminica, marcheaza lasata secului de branza. Este, de asemenea, ultima zi dinaintea Postului Pastelui.

Comentarii: