NUTRITIE SANATATE

Pericolul din salata verde: Cum te poate îmbolnăvi

Foto: Pinterest.com

Fructele şi legumele crude sunt un beneficiu imens pentru sănătate. Aduc un conţinut ridicat de fibre în organism, au fitonutrienţi valoroşi, ajută la menţinerea unei greutăţi normale şi previn apariţia bolilor grave. Pieţele şi supermarketurile sunt inundate de spanac, salată verde, ştevie, rucola şi alte asemenea „verzituri” care, din neatenţie, se transformă în inamici şi ne pot îmbolnăvi.

Salata verde – susceptibilă de a fi purtătoare de Norovirus

Norovirusul cauzează majoritatea gastroenteritelor infecţioase – boli extrem de contagioase, cu debut brusc şi simptome severe, potrivit csid.ro. Sunt peste 40 de tulpini de norovirus, ceea ce înseamnă că pot exista îmbolnăviri multiple pe parcursul unei vieţi, iar o persoană care a contactat una dintre tulpinile norovirus, poate fi contaminată din noi la câteva luni.

CITEȘTE ȘI: Planta care tratează sistemul nervos și te scapă de durerea de stomac – Cum se foloseşte eficient

Norovirus – simptome

 • Greaţă
 • Vărsături
 • Diaree
 • Crampe intestinale
 • Uneori frisoane şi dureri de cap.

Norovirusul se răspândeşte extrem de repede şi necesită condiţii de igienă extrem de stricte. Simptomele durează 2-3 zile, dar în cazul copiilor şi al persoanelor peste 70 de ani necesită mai multa atenţie, pentru pot avea deshidratare severă.

În multe cazuri, dacă un membru al familiei a contactat norovirus, este posibil ca toţi ceilalţi să fie contaminaţi. Prima metodă de protecţie este spălarea temeinică a mâinilor, cu apă pe cât se poate de caldă şi săpun, timp de 20 de secunde, schimbarea frecventă a prosoapelor la baie sau folosirea de prosoape de hârtie de unică folosinţă.

Schimbaţi aşternuturile de pat mai des, spălaţi-le la temperaturi ridicate.
Norovirusul este rezistent la gelurile dezinfectante.

Norovirus – cum se tratează?

Este un virus rezistent, care poate supravieţui atât la temperaturi scăzute, cât şi foarte ridicate. Pentru că suferă rapid mutaţii, nu se poate deocamdată vorbi de un vaccin. Antibioticele nu sunt nici ele eficiente. Administrarea de antidiareice, multe lichide, odihnă sunt principalele recomandări.

CITEȘTE ȘI: Efect fără egal: Ce se întâmplă în corpul tău dacă iei zilnic o lingură de ulei de măsline pe stomacul gol
La care se adaugă:

 • Evitaţi pregătirea mesei dacă sunteţi bolnav, iar suprafeţele care vin in contact cu legumele crude trebuie dezinfectate foarte bine – de ex. cuţite, tocătoare, veselă.
 • Asiguraţi-vă un nivel de hidratare ridica
 • În marea majoritate a gastroenteritelor, regimul alimentar reprezintă 80% din tratament. Consumaţi supe, ciorbe, orez fiert, cartof copt – alimente uşor de digerat.
 • Norovirusul se răspândeşte extrem de rapid în comunităţile cu mulţi copii – creşe, grădiniţe, şcoli.
 • Dezinfectaţi clanţele, mânerele, telecomenzile, robineţii cu alcool sanitar sau o soluţie de 2 căni de apă şi 2 linguri de înălbitor (clor).
 • Orice persoană care prezintă vărsături violente şi diaree trebuie izolată minim 72 de ore la domiciliu.
 • Zmeura, stridiile şi sosurile pentru salate sunt alte medii propice pentru norovirus. Norovirusul poate rezista mult timp în apa subterană.

Atentie: Febra înaltă şi diareea cu sânge sunt semne ale altor afecţiuni şi trebuie mers urgent la medic!

Comentarii: