NUTRITIE

Secretele celui mai gustos pui la cuptor, dezvăluite în cartea unui celebru gastronom român

retete-mancare.com

Cel mai bun pui la cuptor se face după o reţetă specială a regretatului gastronom Radu Anton Roman. Dacă se respectă întocmai paşii gătirii, preparatul iese delicios, notează autorul, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia), potrivit adevarul.ro.

Ingrediente:

1 pui (mare şi bine îngrăşat, de curte) sau altă pasăre măruntaie pui
200 g unt ( 1 ceaşcă ulei)
300 ml smântână
1 lingură pastă usturoi
sare, piper, după gust
3 legături pătrunjel

CITEȘTE ȘI: Cum recunoști carnea de pui PROASPĂTĂ din supermarket

Mod de preparare:

„Mai întâi se grijeşte bine puiul, se toacă măruntaiele şi pătrunjelul, se freacă cu 150 g unt, puţină sare şi piper. Se freacă pasărea cu sare, piper şi zeamă de usturoi. Se umple burta puiului cu tocătura cu unt, se coase.

Se freacă o tavă cu margini înalte cu unt – să băltească. Pe fundul tăvii se pune un grătar din câteva beţigaşe subţiri, în cruciş, să nu atingă pasărea metalul, că nu-i bine.

Se pune în cuptor, la foc iute la început, să prindă culoare. S-a îngălbenit, deci focul devine potrivit; vreme de o oră şi jumătate – dacă-i pui de curte – urmează o operaţiune insistentă de turnat-uns linguri de smântână. După ce s-a terminat smântâna, se ia zeamă din tavă – untul din umplutură s-a topit şi a curs, îngemănându-se cu smântâna – şi se unge, până ce puiul s-a pătruns şi sub coaja galben-maronie e numai dezmierdare şi inefabil.

Sosul fierbinte, amestecat cu zeamă de usturoi, se oferă alături, în „sosieră“.

Taină:

Între pasărea „de curte“ şi „fratele Petreuş“ de crescătorie sunt diferenţe vizibile: creşterea forţată, foarte rapidă, pe bază de hormoni, nemişcare şi reţete hipercalorice, face carnea moale, apoasă, cu puţină substanţă (nici măcar făinoasă); în zece minute prăjeşti un pui; puiul de curte, în schimb, e ferm, carnea are culoare, personalitate. E drept, cere răbdare, cheltuială şi efort să-l creşti dar şi răsplata e pe măsură.

CITEȘTE ȘI: Medicii fac lumină: Supa de pui, soluţie împotriva răcelii – mit sau realitate?

Taină:

Dacă vreţi să rumeniţi ca lumea o pasăre trebuie foc iute la-nceput, şi foc blând şi untură – apoi, că nimic nu colorează carnea mai frumos şi mai parfumat ca „fiertul“ în untură de porc sau gâscă. Dar atenţie, o luaţi de pe foc la timp, altfel se usucă!! Merge şi pui rumenit în ulei, ca un cartof prăjit, dar e mai puţin parfumat.

Mujdeiul şi o salată de roşii sunt exact ce-i trebuie unei păsări prăjite coapte.

Vinul ? Nu roşu, în niciun caz! E vorba de pasăre, de unt şi lămâie, e vorba de zbor! Cum să bem roşu? Riesling Italian zic eu, de Odobeşti, dacă vreţi ţinută, sau chiar o Galbenă copilăroasă, tot de acolo, ca să lăsăm lucrurile în bucurie şi lejeritate, în plutire zburdalnică, uitând dramatismul şi gravitatea sângeroasă a vieţii pentru o altă zi.“

Comentarii: