NUTRITIE

Secretul cafelei turcești: Cum să prepari cea mai bună cafea la ibric

Foto: Pinterest.com

În ultimii patru-cinci ani am auzit pe mai toţi străinii intoxicaţi cu cafea solubilă şi filtru cerând, în restaurantele bucureştene, cafea românească! Era felul lor de a cere cafeaua fiartă cum o facem noi, adică turceşte. Aşa nota Radu Anton Roman, regretatul gastronom , în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia), în care prezintă o reţetă simplă de cafea.

CITEȘTE ȘI: Ce boli poți vindeca în funcție de CANTITATEA de cafea pe care o bei pe zi

Ingrediente:

1 ceaşcă de 100 ml apă

2 linguriţă cafea măcinată

1 linguriţă rasă de zahăr (sau cât vă place)

Mod de preparare:

Început de basm vechi: Se pune apa la fiert într-un ibricel de alamă, în nisip încins (aşa cum se făcea cafeaua cândva, pe insula scufundată Ada Kaleh). Dar, dacă nu-i alamă şi nu-i nisip, atunci e bun şi un ibric smălţuit pe un foculeţ miniatural, să dea timp cafelei să se încingă.

CITEȘTE ȘI: Ce efecte are cafeaua asupra inimii. Ultimele studii scot la iveală un detaliu inedit

Deci, reluăm: Într-un ibric se pun la fiert pe foc minuscul o ceşcuţă de apă, 1 linguriţă de cafea şi zahărul. Pe măsură ce se apropie de clocot, se ia caimacul ce se formează cu o linguriţă şi se pune în ceşcuţă.

Când a dat în câteva clocote se pune încă 1 linguriţă de cafea, se acoperă şi se dă deoparte, să se aşeze zaţul şi să-i dea cafeaua ce are de dat. Se toarnă în ceşcuţă.

„Constantă a vieţii noastre ca şi oxigenul sau apa, cafeaua aceasta fiartă-infuzată apare în biografia mai fiecărui român în adolescenţă, o dată cu primele exprimări sexuale mai clare, şi îi e interzisă aproape întotdeauna la vârsta iertărilor jenante. Să fie deci o legătură între frontierele biologice ale libidoului la români şi cafea? Şi să mai căutăm oare şi o semnificaţie mai specială în faptul că, oricărui oaspete, românii îi oferă, în primul rând, şi în primul rând, o cafea?”, nota autorul.

Comentarii: