NUTRITIE SANATATE

Secretul longevităţii: TOP 5 alimente care asigură o viaţă lungă

blog.ehl.edu

În unele regiuni ale lumii, speranţa de viaţă a locuitorilor este mai mare decât în altele. Interesant este că unul dintre elementele comune ale populaţiei din zonele în care se trăieşte mai mult îl reprezintă dieta.

Experţii au stabilit că dieta poate extinde speranţa de viaţă şi că în zone precum Italia, Grecia, Costa Rica ori Japonia trăiesc cei mai longevivi oameni din lume. Exploratorul National Geographic, Dan Buettner, le numeşte „zone albastre” şi a identificat cinci astfel de locuri pe mapamond: insula Sardinia din Italia, peninsula Nicoya în Costa Rica, prefectura Okinawa în Japonia, comunitatea Loma Linda din California şi insula Ikaria, din Grecia.

În aceste regiuni, speranţa medie de viaţă o depăşeşte cu zeci de ani pe cea a altor zone. Peste 65% din mâncarea pe care o consumă locuitorii zonelor albastre provine din carbohidraţi complecşi, cum ar fi cartofii dulci (în Japonia) sau porumbul (în Costa Rica). Specialiştii au ajuns la concluzia că oamenii din aceste regiuni mănâncă mai ales fructe, legume şi cereale, în timp ce carnea este consumată de doar cinci ori pe lună, de obicei pentru a sărbători unele evenimente, potrivit adevarul.ro.

Un element cheie în dieta locuitorilor din zonele albastre sunt leguminoasele, boabele de fasole sau mazăre conţinând mai multe proteine decât carnea de vită, de exemplu.

CITEȘTE ȘI: Transformă banalii cartofi prăjiţi într-o delicatesă! Trei idei de încercat acasă

Cartofii dulci

În Okinawa, acest aliment reprezintă 70% din dieta tradiţională, în timp ce speranţa de viaţă a localnicilor este de 90 de ani. Cartofii dulci sunt o sursă excelentă de carotenoide, potasiu şi vitamina A şi complexul de vitamine B. De asemenea, scad riscul de obezitate, diabet, boli cardiovasculare şi reduc greutate corporală.

Oleaginoasele

O compontă de bază a alimentaţiei locuitorilor din zonele albastre o reprezintă nucile, o excelentă sursă de proteine, grăsimi vegetale, minerale şi vitamine. Doi pumni de mix de nuci, alune, migdale ori caju pe zi te îţi vor asigura o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă.

Uleiul de măsline

Nu este un secret faptul că uleiul de măsline este un element fundamental al bucătăriei mediteraneene, fiind nelipsit din salate şi chiar consumat pe pâine. Speranţa de viaţă din Icaria, o insulă greacă din Marea Egee, unde uleiul de măsline este un ingredient de bază, depăşeşte 90 de ani. Uleiul de măsline are proprietăţi antiinflamatoare şi antioxidante, previne apariţia mai multor boli cronice, precum diabetul, artrita şi chiar Alzheimer.

Orz şi ovăz

Aceste cereale sunt extrem de bogate în minerale, vitamine, proteine şi antioxidanţi, aducând multiple beneficii pentru sănătate. Consumul acestora asigură o digestie optimă şi un tranzit intestinal sănătos. Ovăzul este cunoscut pentru efectele sale calmante şi antiinflamatoare pe care le are asupra organismului, făina contribuind la scăderea riscului cardiovascular şi la stabilizarea zahărului în sânge.

CITEȘTE ȘI: Cum să crești savoarea mâncării cu ajutorul unui pahar de vin roșu

Vinul roşu

Un alt aliment comună pentru cele mai multe zone albastre este alcoolul, consumat în doze mici. Un pahar de vin roşu servit la cină este un obicei în regiunea mediteraneană. Polifenolii, care se regăsesc din plin în această băutură, sunt o categorie de micronutrienţi care au, printre altele, numeroase beneficii antioxidante, previn diabetul şi bolile cardiovasculare.

Comentarii: