NUTRITIE SANATATE

Secretul unei legume aparent banale – Scade riscul de a face Alzheimer si demență

Foto: Pinterest.com

Consumul de ciuperci poate scădea considerabil riscul de Alzheimer și demență.

Oamenii de știință au descoperit că un consum regulat de ciuperci ar putea reduce semnele timpurii ale bolii Alzheimer.

Deficiența cognitivă ușoară (Mild Cognitive Impairment, MCI, n.e.) este considerată a fi o fază de tranziție între declinul cognitiv asociat vârstei și Alzheimer, boala degenerativă a creierului care afectează peste șase milioane de americani.

MCI este considerat un precursor al Alzheimer la fel ca supraponderalitatea este un precursor al diabetului. Cu toate acestea, Journal of Alzheimer’s Disease a constatat că această leguma are potențial proprietăți neuroprotectoare care pot întârzia această neurodegenerare.

CITEȘTE ȘI: Ţi se face poftă instant! Cum se prepară pacheţelele de primăvară cu ciuperci şi carne tocată

Cercetătorii din Singapore, de la Universitatea Națională din Singapore (NUS), au lucrat cu dietele a 663 de bărbați și femei de-a lungul a șase ani, efectuând teste de memorie și gândire la bărbați și femei.

Consumul de ciuperci poate scădea considerabil riscul de Alzheimer

Cercetarea a concluzionat că participanții care au mâncat una-două porții (acest lucru funcționează la aproximativ un sfert de ceașcă de ciuperci fierte) pe săptămână, au șanse mai reduse cu 43% de a dezvolta MCI. Persoanele care au mâncat peste două porții pe săptămână au avut o reducere de 52% a riscului.

„Am ajuns la concluzia conform căreia consumul de ciuperci este asociat cu șanse reduse de a avea MCI, iar această asociere este independentă de potențialii factori de confuzie, cum ar fi vârsta, sexul, nivelul de educație, factorii stilului de viață și anumite afecțiuni medicale care sunt asociate cu afectarea cognitivă”, au spus autorii studiului, potrivit fitandwell.com.

După spusele doctorului Irwin Cheah, un cercetător senior la NUS Biochemistry, acest lucru se datorează prezenței unei substanțe chimice speciale, denumită ergotioneină, care poate fi întâlnită în majoritatea tipurilor de ciuperci.

„ET (ergotioneina) este un antioxidant și un antiinflamator unic, pe care oamenii nu îl pot sintetiza singuri. Dar poate fi obținută din surse alimentare, una dintre principalele fiind ciupercile”, a explicat dr. Cheah.

Ciupercile conțin polifenoli, polizaharide, vitamine, carotenoide și alte minerale

S-a mai descoperit, de asemenea, că unele hericenone, erinacine, scabronine și dicoforine care se găsesc în ciuperci ar putea favoriza sinteza factorilor de creștere nervoasă, în vreme ce anumiți compuși bioactivi inhibă producția de beta-amiloid și de tau fosforilat, precum și de acetilcolinesterază protejează creierul de neurodegenerare. În alte cuvinte, consumul ciupercilor menționate anterior în mod moderat și nu în exces te poate feri de Alzheimer.

Cercetările anterioare din acest domeniu de la Universitatea Tohoku au constatat că consumul de ciuperci de trei ori pe săptămână este, de asemenea, legat de un risc redus de 19% de demență.

CITEȘTE ȘI: Cum trebuie să gătiți ciupercile pentru a-şi PĂSTRA substanţele nutritive

„Inflamarea creierului este un factor semnificativ în boala Alzheimer și boala Parkinson, care se încadrează în umbrela bolilor neurodegenerative. Ciupercile conțin polifenoli, polizaharide, vitamine, carotenoide și alte minerale care au prezentat unele beneficii pozitive.

Acest lucru arată cercetări promițătoare în acest domeniu, dar este important să ne amintim că, desigur, niciun aliment nu va fi suficient pentru a avea un suficient de mare impact asupra sănătății dumneavoastră generale. Concentrarea pe o dietă echilibrată sănătoasă în ansamblu este probabil mult mai benefică”, a explicat nutriționistul Rhiannon Lambert, fondatorul Rhitrition.

Citeste mai mult
Comentarii: