NUTRITIE SANATATE

Semnal de ALARMĂ al medicilor: Alimentele care declanşează colica biliară

Foto: Pinterest.com

Durerile abdominale puternice, greaţa, vărsăturile pot fi semne comune atât în colica biliară, cât şi în pancreatită. Cum deosebim o afecţiune de alta.

O masă copioasă stropită din belşug cu alcool poate avea urmări mai mult sau mai puţin neplăcute. Cel mai ieftin scăpăm cu o indigestie, care, să recunoaştem, nu e chiar simplu de suportat.

Sindromul dispeptic sau indigestia, după denumirea ei populară, are o multitudine de simptome datorate unei patologii funcţionale, explică dr. Liliana Dimitriu, medic primar gastroenterolog, potrivit adevarul.ro.

CITEȘTE ȘI: O vedetă de televiziune din România face mărturii şocante despre cazul fiului ei care suferă de cancer

„Este vorba despre senzaţia de greaţă cu vărsături alimentare sau bilioase, dureri localizate în epigastru sau hipocondrul drept, cu senzaţie de plenitudine, eructaţii, balonări postprandial. Simptomatologia apare după mese copioase, la un interval de câteva ore“.

Indigestia trebuie tratată, iar în următoarele zile este necesar să ţinem regim alimentar: fără alcool, condimente, tocături sau dulciuri concentrate.

Grăsimi + calculi în colecist = colică biliară

Dacă masa a fost bogată mai ales în grăsimi de origine animală, smântână, maioneză şi ouă şi dacă mai avem şi calculi în colecist nu scăpăm fără o colică biliară. „Aceasta este caracterizată prin prezenţa unor dureri intense localizate la nivelul hipocondrului drept cu caracter colicativ, însoţite de senzaţie de greaţă cu vărsături bilioase şi febră, uneori. Este datorată prezenţei calculilor în colecist sau a sludge-lui“.

În cazul în care durerile abdominale sunt foarte intense şi sunt situate în etajul superior abdominal în bară, însoţite de greaţă, vărsături şi febră, cel mai probabil este vorba despre o pancreatită. „La palpare, abdomenul este intens dureros. Pacientul trebuie să-şi întrerupă alimentaţia şi să se prezinte urgent la camera de gardă, pentru că dacă nu este tratată urgent şi eficient, această afecţiune are o mortalitate ridicată“.

CITEȘTE ȘI: Pericolul eliminării apendicelui: Ce rol are şi ce se întâmplă cu oamenii care nu îl mai au

Profilaxia acestor afecţiuni constă, pe lângă evitarea meselor copioase cu cantităţi crescute de alcool şi tratarea litiazei colecistice – care poate declanşa colica biliară, dar şi pancreatita. „Plus un regim igieno-dietetic, cu mese în cantitate mică, cu conţinut scăzut de grăsimi şi activitate corespunzătoare vârstei respective“, conchide medicul.

Comentarii: