SANATATE

Semnalele de ALARMĂ: Cum recunoști cele mai importante afecțiuni ale sistemului nervos

smartchoicelifestyle.blogspot.com

Semnalele de ALARMĂ: Cum recunoști cele mai importante afecțiuni ale sistemului nervos. Sistemul nervos este o reţea care transmite semnale între părţile corpului. Ce afecţiuni ale sistemului nervos sunt mai frecvente şi cum le recunoşti?

Printre cele mai întâlnite afecţiuni ale sistemului nervos se numără maladia Parkinson, bolile Alzheimer şi Huntington, epilepsia, scleroza multiplă şi meningita. Ce simptome au acestea?

Afecţiuni ale sistemului nervos: Parkinson

Boala Parkinson este o afecţiune degenerativă care împiedică buna capacitate de mişcare. Boala se dezvoltă treptat, de obicei începe cu un uşor tremur al mâinilor şi o senzaţie de înţepenire în tot corpul, şi continuă cu lipsa de echilibru în timpul mersului, schimbarea expresiei faciale (devine fixă, din cauza afectării nervilor care controlează muşchii feţei), schimbarea vocii (devine uşor tremurată) şi diminuarea simţului olfactiv. Alte simptome care pot să apară sunt schimbările de stare, inclusiv depresia, dificultăţi la mestecare şi înghiţire, tulburări de somn, constipaţie şi probleme urinare, scrie clicksanatate.ro.

CITEȘTE ȘI: Descoperire revoluţionară: Boala Parkinson, detectată prin MIROS cu mult înainte de primele simptome

Alzheimer, printre cele mai răspândite afecţiuni ale sistemului nervos

La fel ca Parkinson, şi boala Alzheimer este tot o afecţiune neurologică progresivă care atacă în special funcţiile mentale şi memoria. Simptomele timpurii ale acestei afecţiuni sunt: pierderi de memorie care au impact negativ asupra vieţii de zi cu zi, dificultăţi în a rezolva probleme cotidiene, mai ales cele care au legătură cu numerele, greutăţi în a ajunge într-un loc cunoscut şi uitarea unor reguli familiare, confuzie în ceea ce priveşte timpul şi spaţiul, dificultăţi la citire şi la observarea culorilor, precum şi la susţinerea unei conversaţii, din pricina cuvintelor care sunt găsite greu sau a obiectelor denumite greşit şi schimbări de personalitate.

Boala Huntington

Boala Huntington este o afecţiune ereditară care cauzează deteriorarea progresivă a celulelor nervoase din creier. Simptomele acestei boli sunt de natură cognitivă, psihiatrică şi legate de mişcare, precum: mişcări involuntare ale membrelor, rigiditate musculară, mişcare anormală a ochilor, dificultăţi de vorbire, de proritizare şi de concentrare asupra sarcinilor, greutate în a absorbi informaţii noi, sentimente de tristeţe, apatie sau iritabilitate, retragere din viaţa socială, pierderea energiei şi gânduri frecvente de sinucidere.

Epilepsia

Epilepsia este o afecţiune cauzată de activitatea anormală a celulelor creierului, care duce la crize şi la comportamente şi senzaţii neobişnuite. Semnele unei crize epileptice sunt: confuzie temporară, teamă, anxietate, privire fixă, mişcări bruşte şi necontrolate ale mâinilor şi ale picioarelor, pierderea cunoştinţei.

Scleroza multiplă

Scleroza multiplă este o boală neurologică cronică, degenerativă, care poate afecta pe oricine. Cele mai frecvente simptome sunt tulburările vizuale, oboseala extremă, amorţeala picioarelor şi mâinilor, dificultăţile în vorbire, toate acestea ducând în final la dizabilitate fizică permanentă.

CITEȘTE ȘI: Alimentul NOCIV pentru creier: Poate provoca Alzheimer şi Parkinson

Meningita

Meningita reprezintă inflamarea membranelor care protejează creierul şi coloana vertebrală. Semnele acestei afecţiuni a sistemului nervos sunt febra, vărsăturile, durerile de cap foarte puternice, durerile musculare, trezirea dificilă dimineaţa, confuzie şi iritabilitate, lipsa de apetit, gât înţepenit, intoleranţă la lumina puternică.

Comentarii: