SANATATE

Descoperire revoluţionară: Boala Parkinson, detectată prin MIROS cu mult înainte de primele simptome

medicalnewstoday.com

O femeie din Scoţia, capabilă să miroasă boala Parkinson, i-a ajutat pe oamenii de ştiinţă să descopere cauza indicatorilor olfactivi specifici, crescând astfel şansele de realizare a unui instrument de detectare precoce a acestei afecţiuni, scrie Press Association.

Joy Milne, o fostă asistentă medicală din Perth, a observat o schimbare subtilă de miros corporal la regretatul său soţ, Les, cu mulţi ani înainte ca acesta să fie diagnosticat cu boala progresivă a sistemului nervos. Femeia în vârstă de 68 de ani a declarat că a observat la soţul ei un miros neobişnuit, de „mosc“ şi ulterior l-a abordat pe un cercetător în cadrul unei conferinţe organizată în Marea Britanie pe tema bolii Parkinson.

CITEȘTE ȘI: Efectul incredibil al cafelei asupra creierului: Legătura cu bolile Alzheimer și Parkinson

Mirosul specific bolii Parkinson

Un studiu inspirat de presupusa sa capacitate de a mirosi anumite molecule asociate acestei afecţiuni a debutat în 2015 la Universitatea Manchester, iar concluziile acestuia au fost publicate recent în jurnalul ACS Central Science, potrivit agerpres.ro.

„Ceea ce am descoperit sunt câţiva compuşi care se remarcă la persoanele cu boala Parkinson, iar motivul pentru care i-am identificat este că Joy Milne putea mirosi diferenţa. Ea poate mirosi persoanele care au boala Parkinson“, a declarat pentru BBC autoarea principală a studiului, Perdita Barran.

În anul 2017, echipa de cercetători din Manchester a identificat anumite molecule prezente în pielea pacienţilor care suferă de boala Parkinson, descoperire făcută după ce Joy Milne, din Perth, Scoţia, i-a uimit pe medici cu abilitatea sa de a detecta afecţiunea cu ajutorul mirosului. Cercetătorii i-au dat lui Milne să miroasă douăsprezece tricouri nemarcate, dintre care şase fuseseră utilizate de pacienţi cu Parkinson, iar celelalte şase de voluntari care nu fuseseră diagnosticaţi cu această boală.

CITEȘTE ȘI: Studiu revoluţionar al specialiştilor: Primele indicii care ne spun că boala Parkinson poate fi stopată

Ea a identificat corect toate tricourile purtate de cei care aveau Parkinson şi încă un tricou ce aparţinea unui participant din grupul de control. Trei luni mai târziu, Milne a aflat că această persoană fusese la rândul său diagnosticată cu Parkinson în urma testelor.

Oamenii de ştiinţă au conceput experimente menite să imite simţul mirosului lui Milne cu ajutorul unui instrument numit spectometru de masă. „Indicatorii biologici volatili“pe care cercetătorii i-au identificat astfel pot ajuta la dezvoltarea unui test simplu pentru detectarea precoce a afecţiunii.

Comentarii: