SANATATE

Semnele silențioase care arată că ai probleme cu oasele

Foto: Pinterest.com

Deficitul de vitamina D și de calciu sunt vinovate pentru pierderea densității osoase, de aceea trebuie să intervii înainte ca problemele serioase să apăară. Iată trei semne timpurii că oasele tale ar putea avea de suferit, vizibile la nivelul diverselor organe din corp.

Unghiile tale sunt fragile

Unghiile rupte sunt o neplăcere, dar dacă observați că vi se rup mai des decât în mod normal, ar putea fi un motiv de îngrijorare. Unghiile tale pot deveni fragile din mai multe motive, dar cele două cele mai importante sunt deficiențele de colagen și de calciu.

Colagenul este o proteină care vă susține pielea, țesutul conjunctiv și scheletul. Îl puteți menține sănătos cu alimente, cum ar fi fructele de pădure, verdele cu frunze, soia și citricele, potrivit thehealthy.com. Calciul este un mineral care face parte integrantă din sănătatea oaselor – pe lângă lactate, puteți obține calciu și din verdele cu frunze închise și sardine.

CITEȘTE ȘI: Boala care macină oasele: Nu are simptome

Gingiile tale se retrag

Nu veți observa neapărat retragerea gingiilor, deoarece aceasta se produce de-a lungul anilor. Gingiile se retrag pe măsură ce osul maxilarului își pierde din rezistență și din masa osoasă. Osul maxilarului este ancora dinților, așa că, atunci când slăbește, gingiile se pot desprinde de dinți (yikes!). Un semn major al retragerii gingiilor este dacă începeți să pierdeți dinți.

Pe măsură ce îmbătrânești, roagă-ți dentistul să îți verifice sănătatea gingiilor în timpul vizitelor de rutină. Chiar dacă nu aveți probleme cu gingiile, veți dori totuși să țineți pasul cu măsurile preventive, cum ar fi folosirea aței dentare și periajul regulat; de asemenea, vă puteți întări maxilarul mestecând gumă.

Aveți o forță de prindere slabă

Borcanele de murături nu sunt ușor de deschis pentru nimeni, dar dacă observi că strângerea ta este mai slabă decât de obicei, ar putea fi timpul să suni la medic și să vezi dacă ai o pierdere osoasă. Într-un studiu realizat pe femei aflate la postmenopauză, cercetătorii au descoperit că rezistența la apucarea mâinii a fost cel mai important test pentru determinarea densității minerale osoase globale. Există o legătură între puterea de prindere și densitatea osoasă din șold, coloană și antebraț.

Aveți crampe, dureri musculare și dureri osoase

Durerile vin odată cu îmbătrânirea – cu toții ne așteptăm la asta. Dar ele pot semnala mai mult decât faptul că organismul dumneavoastră îmbătrânește. Durerile frecvente sunt un semn de avertizare a unei deficiențe de vitamina D, care poate duce la pierderea oaselor.

CITEȘTE ȘI: Ceaiurile care te hidratează cel mai bine: Ajută la întărirea oaselor

Dacă vă treziți, de asemenea, că aveți crampe musculare frecvente, poate fi un semn de deficiențe de vitamine/minerale. „Crampele musculare sunt deosebit de frecvente la picioare și picioare”, spune Vishnu Seecharan, MD, un podiatru din Palm Beach, Florida. „Crampele la picioare care apar noaptea sunt adesea un semn că nivelul de calciu, magneziu și/sau potasiu din sângele dumneavoastră este prea scăzut.” El spune că, dacă aceste deficiențe continuă pe o perioadă lungă de timp, poate duce la pierderea oaselor.

Comentarii: