LIFESTYLE REVIEW

Sfatul specialistului: Cât de des trebuie să speli obiectele din casă pentru a evita bolile

Prosoapele, hainele, aşternuturile, cuverturile şi draperiile din locuinţa ta pot deveni adevărate focare de infecţie dacă nu sunt curăţate periodic. Însă nici prea des nu e cazul să le speli pentru a nu le deteriora. Iată care este frecvenţa optimă cu care trebuie să acorzi atenţie lucrurilor din locuinţa ta.

După fiecare purtare

Se spală lenjeria intimă, bluzele, tricourile, şosetele.

După 3 purtări/folosiri

Pijamalele, fustele, puloverele care nu intră în contact direct cu pielea, dar şi prosoapele.

CITEȘTE ȘI: Sfatul specialiștilor: Cum să cureți în interior mașina de spălat ca să-i prelungești viața

La fiecare 4-5 purtări

Blugii. Dacă nu e cald afară ca să transpiri, nici nu a nins, nu a plouat, ca să se murdărească, nu e cazul să speli blugii după fiecare purtare pentru a nu le strica materialul. Potrivit click.ro, e igienic să îi speli după 4-5 purtări, în apă călduţă, întorşi pe dos.

Sutienul. Nu purta acelaşi sutien două zile la rând şi spală-l după 4-5 purtări dacă vrei să-i menţii elasticitatea şi forma cupelor.

O dată pe săptămână

Geanta, portofelul. Potrivit studiilor, acestea sunt mari purtătoare de germeni şi bacterii, printre care E.coli, salmonela. Curăţă-le cu şerveţele umede antibacteriene.

CITEȘTE ȘI: Avertismentul dermatologilor: De ce să NU porţi hainele noi înainte de a le spăla

Frigiderul. Foloseşte un amestec de apă şi oţet pentru a şterge toate sertarele din interior, apoi lasă uşa deschisă câteva secunde.

Aşternuturile de pat, covoraşele de baie.

O dată pe lună

Maşina de spălat. Rezervorul în care se pune detergentul şi balsamul, dar şi cuva trebuie curăţate de mucegaiul şi depunerile de calcar care se formează. În felul acesta, prelungeşti viaţa maşinii şi previi contaminarea hainelor.

Halatul de baie, dar şi cuvertura de pat, deoarece şi aceasta din urmă acumulează mult praf.

O dată la trei luni

Perdelele de la duş, păturile cu care te mai acoperi seara, când stai pe canapea, la un film.
Gecile, sacourile şi paltoanele de exterior.
Pernele. Potrivit studiilor, greutatea unei perne creşte în timp din cauza acumulării de praf şi acarieni. Poţi spăla pernele în maşina de spălat, la o centrifugare delicată. Ai grijă să se usuce repede, pentru a nu lăsa umiditatea mult timp în interior.

CITEȘTE ȘI: Hainele sunt pline de bacterii și virusuri. Cum să le dezinfectezi dacă nu pot fi spălate la 90 de grade

O dată la 6 luni

Perdelele, draperiile. Acumulează foarte mult praf, care riscă să fie împrăştiat în cameră.

O dată pe an

Covoarele. Chiar dacă le aspiri săptămânal, covoarele trebuie să treacă anual printr-un proces riguros de curăţare. Dacă ai animale de companie, ar trebui să le speli chiar mai des. Vei vedea că inclusiv calitatea aerului din încăpere va fi îmbunătăţită.

Ferestrele. Pe interior este simplu de şters, însă pe exterior nu e tocmai la-ndemână. Totuşi, trebuie să faci şi acest lucru măcar o dată pe an.

Comentarii: