SANATATE

Sfaturi de la Harvard: Cum vă puteți găsi bucuria (sau cel puțin pacea) în momentele dificile?

incimages.com

Un pacient adult mai în vârstă mi-a spus odată: „Există decenii bune și decenii rele”. Îmi amintesc șocul pe care l-am avut când am auzit acest lucru – pacientul se referea la relația cu soția sa. Pentru mulți dintre noi, 10 ani par a fi o perioadă foarte lungă de luptă. Cum găsim bucuria atunci când ne confruntăm cu dificultăți – sau cum facem cel puțin ca luptele noastre să fie suportabile?

Pierderea bucuriei poate fi un semn al unei probleme de sănătate mintală – sau poate fi un răspuns normal

Viața are suișurile și coborâșurile ei, dar uneori evenimentele provocatoare apar deodată. Atunci când lumea noastră este dată peste cap, este normal să simțim o lipsă de bucurie. Problemele de sănătate, pierderile, despărțirile, provocările legate de locuințe, dezastrele naturale – lista factorilor de stres sever și a evenimentelor traumatice este lungă. Cei mai mulți adulți vor experimenta multiple traume și pierderi severe de-a lungul vieții lor. Pierderea bucuriei în aceste contexte este o parte firească a experienței umane.

Pentru unii oameni, însă, lipsa bucuriei persistă sau apare din senin. Acest lucru se poate întâmpla în cazul unei tulburări de dispoziție precum depresia. Incapacitatea de a simți plăcere (cunoscută și sub numele de anhedonie) face parte chiar din criteriile de diagnostic pentru depresie și este destul de frecventă.

CITEȘTE ȘI: Un profesor de la Harvard dezvăluie tehnica de 5 minute: De ce avem nevoie pentru a fi fericiţi

Aproximativ 8% dintre adulții din SUA se vor confrunta cu depresia într-un anumit an, iar aproximativ 20% vor avea un episod de depresie pe parcursul vieții lor. O pierdere a bucuriei poate însoți și alte boli mintale, inclusiv bolile psihotice și demența. Anumite medicamente, inclusiv (în mod paradoxal) cele care tratează depresia, pot provoca, de asemenea, o estompare emoțională și o pierdere a bucuriei.

Care este diferența dintre bucurie și fericire?

Bucuria și fericirea sunt adesea folosite în mod interschimbabil. Cu toate acestea, fericirea se referă, din punct de vedere tehnic, la sentimentele (emoțiile) plăcute care rezultă dintr-o situație, experiență sau obiecte, în timp ce bucuria este o stare de spirit care poate fi găsită chiar și în momente de tristețe sau incertitudine.

Astfel, putem lucra la cultivarea bucuriei independent de circumstanțele noastre. Câștigarea la loto poate declanșa fericirea (pe termen scurt); petrecerea timpului angajându-se în activități semnificative poate avea ca rezultat bucuria pe termen lung.

Bucuria și neurotransmițătorii de stare de bine

Deși neurobiologia bucuriei este complexă, există câțiva neurotransmițători care se remarcă în promovarea sentimentelor pozitive: dopamina, serotonina, oxitocina și endorfinele. Vestea bună este că multe schimbări în viața noastră pot crește nivelul acestor neurotransmițători. De exemplu, alergarea poate produce o „înălțare a alergătorului”; petrecerea timpului cu un copil eliberează oxitocină, „hormonul îmbrățișării” care te face să te simți conectat.

Efectele neurotransmițătorilor asupra organismului sunt vaste, de la relaxarea mușchilor până la accelerarea ritmului cardiac, dar ele pot avea ca rezultat final o cale comună de promovare a sentimentelor pozitive. Fie că este vorba de găsirea unui sens al scopului sau de a te bucura de relații de susținere, beneficiile asupra minții și a corpului sunt de anvergură.

Cum creșteți bucuria?

În perioadele dificile, devine de două ori mai important să vă modificați rutina, permițându-vă să experimentați bucuria. Iată câteva idei, deși poate fi nevoie de câteva încercări și erori pentru a găsi ceea ce funcționează cel mai bine pentru dvs:

  • Efectuați o activitate fizică aerobică regulată. Gândiți-vă la activitatea fizică ca la eliberarea unei băi cu bule de neurotransmițători – iar efectele lor persistă mult timp după ce exercițiul s-a încheiat.
  • Dedicați-vă celorlalți. Activități precum voluntariatul produc o bucurie mai mare decât concentrarea asupra propriei persoane.
  • Conectați-vă cu latura voastră spirituală. Atunci când ne alăturăm cu ceva mai mare decât noi înșine, dezvoltăm sentimente de recunoștință, compasiune și pace. Meditația este o modalitate puternică de a modifica căile cerebrale pentru a crește bucuria.
  • Descoperiți ceva nou. În calitate de oameni, suntem programați să simțim bucurie atunci când experimentăm noutatea. Dezvoltarea unei noi preocupări ne poate ajuta să ne reorientăm energia.
  • Acordați-vă permisiunea de a vă lua câteva momente de plăcere, mai ales atunci când vă simțiți abătut.
  • Fiți atenți la ceea ce este bun. O mentalitate veselă poate fi dezvoltată, dar necesită practică. Exercițiul cu cele trei lucruri bune vă ajută să fiți atent la aspectele pozitive în timpul zilei.
  • În schimb, limitați negativitatea. Fie că este vorba de colegi bârfitori, de o relație toxică cu un membru al familiei sau de un prieten care se plânge, petrecerea timpului în preajma unei mentalități negative ne influențează direct. Este în regulă să stabiliți limite.
    Concentrează-ți eforturile pe ceea ce aduce sens vieții tale (și nu te concentra pe bani).
  • Întrebați-vă medicul dacă medicamentele vă pot afecta capacitatea de a experimenta plăcerea, mai ales dacă luați antidepresive.

Beneficiile surprinzătoare ale bucuriei

Indiferent de schimbările pe care le faceți la nivelul mentalității sau al rutinei zilnice, creșterea capacității de a găsi bucurie vă poate oferi beneficii de lungă durată pentru sănătate.

CITEȘTE ȘI: Cercetătorii de la Harvard recomandă: Cum îți poți prelungi viața cu 10 ani

Sistemul tău imunitar poate fi întărit de starea ta mentală (celulele imunitare au chiar receptori pentru neurotransmițători).

Intervențiile pentru a crește bucuria pot, de asemenea, să diminueze hormonii de stres, să îmbunătățească durerea și să amelioreze depresia. În cele din urmă, găsirea bucuriei vă poate ajuta să trăiți mai mult.

Articol de Stephanie Collier, publicat de Harvard Health Publishing

Comentarii: