SANATATE

Sfaturi de neratat ale specialiştilor: Cum trebuie să ne îngrijim urechile

Sfaturi extrem de importante ale specialiştilor. Aceştia ne învaţă cum trebuie să ne îngrijim urechile pentru a nu avea probleme de sănătate.

 

Urechile sunt foarte sensibile și necesită o îngrijire specială. Pentru a curăţa canalul auditiv, respectă măsurile minime de igienă. În caz contrar, rişti complicaţii care pot reduce acuitatea auditivă. Protejează-ți corect auzul urmând câțiva pași simpli.

 

Odată ce deții toate informațiile despre îngrijirea corectă a urechilor, reușești să previi anumite complicații care îți pot afecta sănătatea. Ceara din ureche este unul dintre mecanismele principale de apărare ale organismului, acționând ca un scut protector în fața agenților patogeni sau a obiectelor străine. De altfel, ceara din ureche oprește praful, impuritățile, paraziții, acționând în același timp ca un dezinfectant.

Citește și: DIFERENȚELE dintre gripă, răceală și viroză și cum le tratăm pe fiecare

Curățarea pavilionului urechii trebuie făcută cu apă caldă și săpun. Este bine să-ţi cureţi urechile cu ajutorul unui prosop curat, înmuiat în apă caldă. În plus, există în comerţ sprayuri cu apă purificată şi clorură de sodiu, sau cu uleiuri speciale care înmoaie cerumenul şi ajută la eliminarea acestuia.

Citește și: Bolile CONTAGIOASE care circulă cu transportul în comun

Bețișoarele de urechi, contraindicate

Bețișoarele de urechi nu sunt cea mai bună metodă de a îndepărta ceara din urechi. Prin utilizarea acestora nu faci decât să împingi cerumenul în interiorul canalului auditiv, favorizând formarea dopurilor de ceară. De asemenea, folosirea frecventă și incorectă a bețișoarelor de urechi poate duce la apariția unor boli precum micoza. Introducerea oricăror obiecte lungi și ascuțite în urechi cauzează afectarea gravă a auzului.

Citește și: Avertisment pentru fumători: Ţigările care provoacă mult mai rapid apariţia cancerului

Bețișoarele sunt interzise cu desăvârșire pentru uz în cazul copiilor, deoarece structurile interne ale urechii lor sunt mai sensibile decât în cazul adulților.

Lumânările terapeutice, periculoase

Specialiștii susțin că lumânările terapeutice pot fi mai periculoase decât bețișoarele de urechi. Această metodă folosită pentru curățarea cerumenului din ureche cu ajutorul lumânării presupune introducerea unui con acoperit de un strat de ceară de albine sau paragină și aprinderea lui la un capăt. Se presupune că odată ce căldura este emanată, ceara este trasă spre exterior. Persoanele care au folosit lumânări de urechi s-au ales cu arsuri, blocaje ale canalului auditiv și leziuni la nivelul timpanului.

Căștile îți pun în pericol auzul

Urechea este un organ extrem de sensibil și poate fi grav afectată de zgomote puternice. Căștile transmit sunetele direct în ureche, iar expunerea pe termen lung poate slăbi auzul. De asemenea, căștile împing cerumenul mai aproape de timpan și produc mici traume care pot duce la scăderea auzului și la apariția unui zgomot supărător numit tinitus. Expunerea prelungită la zgomote poate conduce chiar și la surditate.

Încearcă și spray-urile auriculare

Pentru igiena zilnică a urechilor poți folosi din farmacii spray-uri speciale, care conţin ingrediente precum apa purificată şi clorurade sodiu.Printr-o singură pulverizareîn ureche, aceste soluții curăţă canalul auditiv prin umplerea lui cu lichid, ajutând astfel la eliminarea impurităţilor, conform RTV. Poţi utiliza șiun spray pe bază de apă de mare, care dizolvă cerumenul şi-l elimină.

Nu încerca să îndepărtezi dopul de ceară folosind pensete, foarfece, clame sau alte obiecte ascuțite. Există riscul de perforare a timpanului.

Comentarii: