SANATATE

Sfaturile care îţi pot salva viaţa: Ce trebuie să ştii despre ateroscleroză – prevenţie şi simptome

health.clevelandclinic.org

Termenul de ateroscleroză acoperă toate afecţiunile cronice ale arterelor din cauza inflamaţiei, calcifierii şi obstrucţiei vasculare.

Anumiţi factori, împreună cu o predispoziţie genetică, duc la apariţia acestei afecţiuni cardiovasculare deloc de neglijat. Fumatul, diabetul, hipertensiunea arterială, cantitatea mare de lipide în sânge, obezitatea şi sedentarismul sunt principalii factori de risc în apariţia aterosclerozei.

„Aceşti factori, împreună cu o predispoziţie genetic, cauzează ateroscleroza, respectiv calcifierea şi îngustarea arterelor în tot corpul“, explică prof. dr. Martin Schillinger, medic specialist în medicină internă, angiologie şi cardiologie, la Wiener Privatklinik, potrivit adevarul.ro.

Termenul de ateroscleroză acoperă toate afecţiunile cronice ale arterelor din cauza inflamaţiei, calcifierii şi obstrucţiei vasculare, precizează specialistul. „Din punct de vedere clinic, diferenţiem afecţiunile acute de cele cronice, iar cu ajutorul microscopului găsim placa stabilă sau instabilă. Plăcile stabile se referă la o afecţiune care progresează încet, pe când plăcile instabile indică un risc crescut pentru ocluzii vasculare acute. Din păcate, placa instabilă este foarte dificil de detectat.“

CITEȘTE ȘI: Obiceiuri perverse: Credeai că au un efect pozitiv, dar îți îmbolnăvesc inima

„Durerea provocată de ischemie ar trebui să ne trimită direct la medic“

Simptomele şi complicaţiile apar din cauza arterelor blocate pentru diferite organe: arterele coronariene ale inimii pot cauza infarct, arterele blocate ale creierului duc la accidente vasculare cerebrale, în cazul rinichilor poate duce la încetarea funcţionalităţii acestora, iar în cazul arterelor picioarelor pot cauza dureri sau amorţeli, adaugă specialistul.

Universitarul detaliază simptomele care ar trebui să ne trimită direct la specialist. „Durerea provocată de ischemie ar trebui să ne trimită direct la medic. În cele mai multe cazuri este vorba despre angina pectorală: durere în zona pieptului cu respiraţie îngreunată.

În creier, ischemia cauzează tulburări de vedere, probleme în vorbire, paralizia unui braţ sau picior, de obicei limitată doar la o jumătate a corpului – stângă sau dreaptă.“

Prevenim prin controlul factorilor de risc

Există multe metode pentru a detecta sau trata ateroscleroza. „În general, folosim teste de laborator, investigaţii cu ultrasunete, tomografii digitale, imagini cu rezonanţă magnetică, teste de medicină nucleară şi tehnici angiografice.“

Ateroscleroza se limitează strict la arterele noastre, dar, din moment ce fiecare organ din corpul nostru este susţinut de artere, consecinţele rămân valabile pentru fiecare, insistă universitarul.

CITEȘTE ȘI: Suferi de insomnie? Verifică-ți inima și tiroida

„De obicei, efectele negative ale blocajelor arterelor duc la infarctul organului respectiv – aşadar, ştim de infarctul inimii, adică infarctul miocardic, de accidentul vascular cerebral în creier, de infarctul renal – al rinichilor – ca o consecinţă a blocării arterei renale“.

Pentru a preveni această afecţiune, cel mai important este să controlăm principalii factori de risc: să renunţăm la fumat, să abordăm o alimentaţie sănătoasă, să facem mişcare şi să ne menţinem o greutate optimă a corpului, recomandă medicul.

Comentarii: